Reklama

Reklama

Barokní srdce Evropy

(seriál)
Česko, 2020

Režie:

Petr Krejčí

Scénář:

Petr Krejčí

Hrají:

Tatiana Dyková (vypravěč), Vojtěch Dyk (vypravěč)
(další profese)

Epizody(11)

Obsahy(1)

Barokní srdce Evropy je nový dokumentární seriál o české a moravské barokní architektuře a krajině, z dílny tvůrců oceňovaného projektu Krajinou domova. V koprodukci České televize a společnosti Orchis film s.r.o. vznikl obrazově výpravný seriál, který se na barokní památky v České republice dívá z nezvyklých úhlů, aby s diváky sdílel to, co je pro baroko typické: emoce, pocity, nálady. Baroko je fascinující epochou, která předefinovala do té doby středověkou tvář starého kontinentu. Představuje ohromné tvůrčí vzepětí, které díky novým stavitelským technologiím dokázalo doslova zhmotnit myšlenky, víru, filosofii. Rozmach společnosti, kultury, osvojování nových pohledů na svět kolem nás, ale i velké objevy na poli vědy se promítly do architektury i ostatních typů umění. Seriál chce diváky seznámit s tou tváří baroka, která dodnes určuje charakter naší krajiny. Barokní krajina nejsou jen zámky, kostely, kláštery. Jsou to také staré cesty, pěšiny, aleje, boží muka, jsou to různé pohledové osy, skryté významy, symbolismus, odkazy ke křesťanské mytologii, ale někde překvapivě i vzdor vůči církevním dogmatům. Baroko spojuje výstavní, reprezentativní paláce, monumentální kláštery a honosné zámky s pokorou všedního života, přičemž akcentuje pohledovou krásu a významové roviny. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele chrispe k tomuto seriálu (4)

Barokní šálení (2020) (E01) 

Líbilo se mi to moc. Mimo příjemný hudební podkres a dobře vybranou dvojici vypravěčů, je první část dokumentu plná nádherných záběrů mnoha koutů naší země. První díl ve mně rozhodně vyvolal pocit, že chci vědět o baroku na našem území daleko víc a že chci rozhodně hodně míst navštívit. A to je přece jeho účel. Zároveň připomenul místa, kde už jsem byla a pokud se nemýlím, tak tam byly i záběry z našeho zámeckého parku. Doufám, že to nebylo vše. :-) Co bych vytkla je to, že jsem kolikrát nevěděla, na co koukám a to mi přijde jako škoda. 4,5* ()

Rody (2020) (E02) 

Je pravda, že obrazově velmi podobné prvnímu dílu (opravdu přehršel záběrů z dronu, ale za mě dobrý), nicméně zajímavě pojeté - vzít to přes rody a ukázat, jak bohatí a vlivní lidé ovlivňují krajinu. Já fakt věřím, že něco málo i naprostému neznalci v hlavě zůstane. A to je super. ()

Mistři (2020) (E03) 

Koukám, že mi tu někdo vzal písmena z klávesnice. Už u druhého dílu jsem přemítala nad tím, v jakém stavu některé točené památky jsou. Jinak se opět jedná o zajímavý (logický) pohled, odrazový můstek pro ty, kteří chtějí pátrat více. Obrazově se neliší od dílů předchozích. Líbí se mi to hodně a nejvíc se těším na šestý díl, kde bude i náš zámek a můj oblíbený, srdcový Vranov nad Dyjí. ()

Santini (2020) (E04) 

Santini nám tu nechal tolik krásy. Asi by byl mnohdy zklamán, jak jeho stavby dopadly. ()

Reklama

Reklama