Reklama

Reklama

Ada

  • Island Dýrið (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

María a Ingvar vlastní ovčí farmu kdesi na zapomenuté výspě Islandu. Jejich život uplývá v poklidné rutině práce a odpočinku. Každý rok je o něco lepší než ten předchozí, nebo se v tom alespoň manželé utvrzují. Něco mezi nimi ale zůstává nevyslovené, něco bolestně schází. María a Ingvar se snaží smířit se ztrátou, na kterou zdánlivě neexistuje lék. Divoká islandská krajina jim ale nečekaně nabídne řešení v podobě bytosti, která dostane jméno Ada. Je to dar, nebo prokletí? Debut Islanďana Valdimara Jóhannssona, který se scénáři spolupracoval se slavným krajanem, spisovatelem Sjónem, je minimalistickou baladou o truchlení, přijetí jiného a magické síle mateřské lásky. (Artcam Films)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (100)

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Noomi Rapace rodí holýma rukama jehňata v této folklorní islandské báchorce, která uhrane mistrovskými obrazovými kompozicemi se zvířaty, ale jinak spadá do kategorie čisté festivalové bizarnosti, která existuje patrně jen proto, aby vyváděla diváky z míry a narušovala jejich očekávání. Téma náhlého probuzení mateřských citů k obskurnímu tvorovi/bytosti na farmě uprostřed pustých planin je zpracováno na hraně roztomilosti a úchylnosti, samotný nápad pobaví, leč třeba pocitově a vykolejující atmosférou podobná skandinávská kuriozita Tina a Vore je svou prací s příběhem, vrstevnatými motivy a celkovým sdělením úplně jiná liga. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Celovečerní debut nadějného režiséra Valdimara Jóhannssona mi nejspíš na dlouho utkví v paměti. A to nejen kvůli tajemné značně zneklidňující atmosféře, kterou je skrz naskrz prosycený, ale především kvůli slušné dávce originality a ujetosti, jež dávají vyniknout baladickému příběhu plnému jinotajů o podivném soužití lidí a ovcí uprostřed drsné islandské krajiny. Musím se přiznat, že jsem byla napnutá od začátku až do konce, jak to vlastně celé dopadne, přičemž závěrečné rozuzlení mě dost překvapilo, vůbec jsem ho totiž neodhadla. (75%) ()

Reklama

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Oh my, jak já miluju Noomi. Ona je snad jen ve filmech, které vážně stojí za to. Sice jsem si hned myslela, že má Ada defekt, který se ukázal až po půl hodině, nicméně mi to nevadilo a jako nápad to považuju za originální. Vlastně je to celé dost rozporuplné. Na jednu stranu je to roztomilé, nicméně na tu druhou je to spíše zvrácené. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Nejbizarnější film (temná pohádka), za hodně dlouhou dobu. Hodně, ale hodně zvláštní, strohá, ke konci vše vysvětlující. Většinou mám pro podobné filmy pochopení, ale tady zůstal můj pocit tak nějak mezi. Oceňuji tajemnou, hodně napínavou atmosféru a pak hlavně Noomi, která udělala moc dobře, že se vrátila někam hodně blízko svého rodiště. Tři a něco málo pod půl. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Berany, berany, duc! Mateřské lásce natruc." Volné pokračování mé oblíbené bajky o genetickém farmaření. Bohužel zpracováno šíleně suchou dokumentární formou aneb všimneme si růstu trávy, popř. růstu farmářových vousů, budeme-li na to čumět dostatečně dlouho? Moc mě nebrala ani mlčenlivá a mimiku postrádající Ada (to už byl lepší herec jejich ovčácký pes), navíc v holínkách a nevkusném svetru byla případ pro módní policii. Nicméně, mělo to i plusy. Vražda a zakopání biologické maminky, návštěva vilného švagra, zlověstně pustá, ale podmanivě krásná islandská krajina (ty hory, ty hory) a jako chlupatá třešnička na dortu i sympatický biologický tatínek. Uf, ten byl. Za něj přihazuji do hodnocení  lžíci bryndzy navíc a těším se  na pokračování! ()

Galerie (27)

Zajímavosti (2)

  • Autorem scénáře je Sjón Sigurdsson, islandský spisovatel a hudebník (The Sugarcubes), jehož knihy „Syn stínů“, „Měsíční svit“ a „Múza lodi Argó“ vyšly i v češtině. (Mr. Lobo)

Reklama

Reklama