Reklama

Reklama

Epizody(8)

Obsahy(1)

Odpadlíci z Městské hlídky musí překonat sami sebe a najít kuráž k záchraně světa. Trollové, vlkodlaci, čarodějové a další podivní hrdinové čelí ďábelskému plánu na vzkříšení obrovského draka... (HBO Europe)

Videa (1)

Trailer

Recenze (27)

Bakllazaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na chvíli dáme stranou, že jde o vzdálenou inspiraci Zeměplochou. Vlastně by mi nový pohled na Pratchettovy knihy nevadil, ale muselo by to bý napsáno s jinou grácií. Medvědí službu tu prokazují jakžtakž fantasy kulisy a zajímavě vypadající postavy, které odvádí pozornost. Podotýkám, že jde pouze o vzhled. Interakce mezi postavami nefunguje, každá hraje jako z jiného seriálu, a vše tomu dává za uši příšerný scénář s nudnou televizní kamerou. Není v tom vůbec žádná šťáva a velmi chybí lidský humor z knih. Je to zkrátka Frankensteina monstrum, které mohlo být s trochou snahy zajímavé, ale Frankenstein neměl žádný originální nápad. ()

CaladanChmur odpad!

všechny recenze uživatele

Nevím do jaké míry za tuhle "strašnost" může nepochopení a neschopnost autorů a do jaké míry v podstatě nezfilmovatelnost Terryho Pratchetta. Síla a kouzlo Pratchettovo tvorby spočívá zejména v jeho geniálních vtípcích a popisech "mimo" samotný děj . Samotné děje jeho knih mají hodně zajímavé a originální pointy, ale o ty tu až toliko nejde. Ta zábava je tu průběžná a v drtivé většině neustále přítomná i v těch nejobyčejnějších popisech čehokoliv. Ve " filmové " Hlídce" se použily některé postavy, pointa a lehce i některé momenty z knihy, tedy lépe řečeno z několika knih najednou. Ale celkově vznikla nudná a smutná prasárna, kde kdyby jsem nečetl Pratchetta jako prvního, tak po shlédnutí tohoto pokusu o něj, by jsem se mu obloukem vyhýbal.   Neskutečně mizerný casting. V podstatě mi nesednul nikdo. Postavy v knize jsou popsány velice dobře a konkrétně. A to jak vypadají má svůj účel a zapadá to do děje. Zde se to absolutně nepodařilo. Pleskot zde je doslova fraška. Elánius to samé. Karotka by měl být dva metry vysoký a mít skoro tak stejně v ramenou ( citace z knížky), Angua tak tu by jsem ještě zkousnul, ale musel by jsem zapomenout na většinu toho co o ním vím z knih. Berankinová zcela určitě nebyla poloviční štíhlounký ninja s tmavou pletí. A stejně tak tragický byl Lord Vetinari, toho seriálového odmítám komentovat, jak byl mimo. Chybí mi tam Nóblhoch a Tráčník, což jsou postavy svoji důležitostí pro děj daleko podstatnější než-li třeba Pleskot.  Výprava byl jeden velký smutek a ono to vlastně bylo smutné i jako celek. Přišlo mi to jako velmi nízkorozpočtový pokus amatérských fandů Zeměplochy. Tak moc to bylo nekvalitní. 25% a to jen kvůli tomu, že moc pokusů zfilmovat TP není ( a po shlédnutí tohoto skvostu za to velmi děkuji ) ()

Reklama

venalce 

všechny recenze uživatele

NE, TOHLE NENÍ PRATCHETTOVA ZEMĚPLOCHA...prostě ne. Je sice vidět, že tvůrci četli předlohu, ale veškeré postavy a motivy z ní totálně překopali a pohřbili. Tohle neomlouvá ani nepochopení ducha předlohy, protože příběh nefunguje sám o sobě. Trpaslíci, co nejsou malí, ale jen u Karotky to vadí, snadno zranitelní trolové, postavy měnící motivaci jen tak, protože se to hodí (SPOILER! Celý seriál hledají relikvie, které v posledním díle bez udání důvodů nefunguji. Proč? KONEC SPOILERU). Mohla bych tu popsat několik stran rozčilováním se, jak moc to není ta laskavě humorná a trefně lidská Zeměplocha, která umí tak krásně vypíchnout absurdity běžného života, ale nejvíc mě děsí, že se najdou lidé, kteří si podle tohodle paskvilu udělají obrázek o knižní Zeměploše. RADŠI SI PŘEČTETE STRÁŽE! STRÁŽE! NEBO SE PODÍVEJTE NA ZASLANOU POŠTU, JESTLI CHCETE VIDĚT, JAK FUNGUJE ANKH-MORPORK. ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Oproti zákeřnému znehodnocení a žehrání, že to není Terry Pratchett, tenhle seriál otrocky nekopíruje jeho knihu, není její ilustrací, ale jde dál a jinam, inspiruje se jimi (těmi o Městské hlídce) a jeho světem a vytváří něco nového. Něco, z čeho by měl Pratchett jistě radost. Pratchett, podobně jako Douglas Adams, vynikal až absurdní tvořivostí a dů/vtipností. Steampunkový svět Hlídky, oproti takové Legii, nebo Doom Patrol, navíc má postavy, se kterými se lze ztotožnit a které mají vývoj. A zachází s nimi tak tvořivě v rámci filmového média, jako Pratchett v rámci literatury. Mrzí mě, že jen proto, že to není pohyblivá audiokniha, je to odsuzováno, protože to má, právě díky svébytnosti televizního média svou přidanou hodnotu. Např. vyniká Jo Eaton-Kent jako Pleskot, protože tam kde Pratchett jinotajně a laskavě zachytil téma trans gender identity, tam Eaton-Kent jako nebinární člověk svůj osud propojuje s Pleskot. V Hlídce již vystupuje po tranzici a i když nebudeme vědět o genderové identitě Eaton-Kent, je evidentní, že Pleskot ztvárnili s jistým kouzlem a důstojností bez známky karikatury. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Za mě tak 60-70%, ale jednu hvězdu jsem tomu přidal, když vidím kolik to tady má. Jsem fanouškem Zeměplochy a Hlídky obzvlášť. Jako adaptace by to neobstálo a urazilo. Hlavně Samuel Elánius... ano, měl své démony a hodně pil, ale taková troska zase nebyl a představoval jsem si ho úplně jinak, s ní jsem se v seriálu nesžil a Dormer silně přehrával, to už je i za hranou piráta Deppa. Ale když se vám od toho škatulkování podle předlohy podaří oprostit a koukáte na to "nezávisle", tak to není špatný seriál. Třeba záměny pohlaví a celkově trans ladění mi vůbec nevadilo, ani přesun z fantasy do steampunku. Postavy nejsou špatné, tedy až na výše zmíněné výtky k Samuelu Elániovi a trochu mi přišla nevyvážená genialita Pleskot v porovnání s Anguou a Karotkou, kteří byli trochu nijací a moc se nikam neposunuli. Hudebně je to geniální počin (a vzpomeňme na Těžké melodično, hudba má ve světě Zeměplochy své významné místo), ať už jde o kapelu The What nebo rapujícího Smrtě. Odchylky od příběhů v knihách, prolínání různých motivů z knih, to beru, že prostě je dílo volná adaptace. Co mě trochu zklamalo byl závěr - na jednu stranu trochu uspěchaný, na druhou otevřený (pro druhou sezónu). Jenže to je úplně zbytečné - stejně jako knihy o Hlídce jsou oddělené příběhy, tak i zde mohla další sezóna vyprávět nový příběh, rozvíjet charaktery, Hlídku a zápletku inspirovat třeba další knihou. Bylo by to mnohem lepší. Otevřený konec tady byl dost opruz... takový seriálový nešvar. ()

Galerie (383)

Zajímavosti (2)

  • Postavu trpaslice Pleskot ztvárňuje nebinární Jo Eaton-Kent používající zájmeno „oni“ nebo „ona“. Odpovídá to původnímu charakteru Pleskot, respektive trpaslic, které Pratchett charakterizuje jako nerozeznatelné od mužů trpaslíků. V předloze „Nohy z jílu“ Pleskot prochází coming outem a zveřejňuje svou pravou identitu. (TroiMae)
  • Dcera Terryho Pratchetta, Rhianna, řekla na konto Hlídky následující: „Podívejte, myslím, že je celkem zřejmé, že Hlídka nemá žádnou společnou DNA s Hlídkou mého otce. To není ani kritika, ani podpora. Je to tak, jak to je.“ (tlesk)

Reklama

Reklama