Reklama

Reklama

Sociální dilema

  • USA The Social Dilemma
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve filmu na pomezí dokumentu a dramatu varují odborníci na moderní technologie před sociálními sítěmi, které sami vytvořili. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (227)

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Známá fakta o sociálních sítích a závislosti na nich. V dokumentu vystupují přímo lidi, kteří se podíleli na jejich tvorbě, což vytváří důležitý průřez tématem, které je třeba diskutovat. Donutí to zamyslet, což je u takových dokumentů důležité. Osobně bych asi vypustil hranou linku, která sice dokresluje vyprávění, ale obešel bych se bez ní. ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

V podstate dokument nepriniesol (aspoň pre mňa) žiadné nové a prevratné informácie. Kto sa trochu orientuje vo svete za "oponou" internetu vie, čo nám giganti internetovej kuchyne servírujú každé ráno hneď po prebudení na ružovom podnose. Najlepšie je ako dokument ani len okrajovo nespomenul žrúta času Netflix, ktorý sám stojí za produkciou seriálu. ()

Reklama

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Ale prevelice zaujímavé! Tu by sa dalo z prvej dať hejt, že fuj socialné médiá a akí sme všetci hlupáci a akí sme všetci nímandi. Lebo z dobrej myslienky "daj niekomu palček" nech mu dám na známosť, že cením..., sme zrazu niekde na "k*rva, dal som fotku, prečo tam už není miliarda palcov, keď mám toľko friendov??? Posraný fejzbúk!" Prvoplánovo hejtovať je niekedy na mieste. Ale hodiť do civilizačného mlynu na mäso niekoho, kto sa podielal alebo podiela na sociálnych sieťach mi príde ako absolútne debilné. Navyše je tam a vždy bude kopec takých, čo aj nad hlúpym priamočiarym všeriešiacím capslockom držia akú takú strážnu ruku. Aby si si mohol písať čo chceš, ale aby Ťa nasmerovali k tomu, nech sú to čo najmenšie kktiny. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Sociální dilema nepřináší vůbec nic nového. Že uživatelé sociálních sítí jsou sami produktem a kam takový "business model" povede, bylo těm důvtipnějším zřejmé od samého počátku, nejpozději však od skandálů spojených s Cambridge Analytica. Celý problém spočívá především v tom, že se do hybatelských pozic dostali inženýři. Z němčiny na to máme nádherné slovo: Fachidiotismus. Řešení úzce zaměřených technických problémů bez širšího pohledu (sociálního, kulturního, etického...) příp. bez náležité regulace nemůže vést k ničemu jinému, než co alarmisticky zobrazuje tento film. Ostatně o tomto strašáku psal před více než 70 lety (tj. už dávno před vynálezem internetu) např. Josef Šafařík ve svých listech Melinovi: "Jeden z nejpopulárnějších receptů dneška zní: Více technizace, více technického myšlení! (...) Jsme technickým myšlením a nazíráním prosycení do té míry, že již bezmála ničemu přírodnímu a přirozenému nerozumíme." Pokud čistě technicky a neregulovaně optimalizujeme zisk (přičemž nástrojem i produktem je manipulace uživatele), nedivme se rostoucí polarizaci společnosti, nárůstu psychických problémů souvisejících s komplexem méněcennosti, nárůstem sebevražd atd... Tvrzení jednoho ze zpovídaných ex-insiderů, že "toto nás vůbec nenapadlo" je proto charakteristické pro vládu inženýrů: Nemají žádný vzoreček na vztah mezi technickým optimem a mravností. Takový vzoreček ani existovat nemůže, protože algoritmus nepozná pravdu (jak ve filmu správně zaznělo). Ovšem i o tomto psal zmíněný Šafařík před více než sedmdesáti lety: "Hodnoty technické nejsou pravdivé nebo nepravdivé, dobré nebo špatné, krásné nebo ošklivé, jsou správné nebo nesprávné pro (...) konstrukci lešení (...), pro 'zde' a 'nyní' divákovo." Film podává dost přesný popis problému, ale činí tak kontraproduktivně. Namísto většího důrazu na celostní pohled (sociologický, psychologický, filosofický, historický) a slovo nezávislých odborníků je těžiště dokumentu ve zpovídání bývalých členů managementů sociálních sítí, kteří se nějakým způsobem vyviňují... Namísto komplexní diskuze o problému se divákovi hrozba přibližuje podivnou až trapnou dramatizací, v níž jsou algoritmy personifikovány (v jedné scéně si dokonce jeden algoritmus absurdně položí etickou otázku - jak už víme, algoritmus nic takového nikdy umět nebude). V konečném důsledku (a fakt, že film je z produkce Netflixu, je třešnička na dortu) používá tento dokument podobné techniky manipulace k udržení pozornosti, jako kritizované sociální sítě. Snad může přiblížit existující hrozbu masám uživatelů sociálních sítí, ale dost pochybuju o tom, že by to mělo (bude mít), nějaký reálný dopad na zlepšení. ()

erased 

všechny recenze uživatele

The Social Dilemma je hlavně výborný úvod do reálného světa pro naivní, určitě bych se tedy nebál ho zařadit klidně i do rámcového vzdělávacího programu. A pokud by si kdokoli odrostlejší z celého dokumentu měl odnést jedinou informaci, není to smazání nebo bojkotování různých technologií, ale to, že "you can't put the genie back in the bottle", a tedy je na zodpovědnosti a vzdělání každého, jak se sebou nechá nakládat. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Jeff Orlowski bol pred natočením dokumentu ťažkým užívateľom Facebooku. Po dotočení už, neprekvapivo, nebol. Vincent Kartheiser, ktorý stvárnil Bena, taktiež, neprekvapivo, nemá žiadne sociálne siete. (Real Tom Hardy)
  • Po premiére na festivale Sundance bol dokument aktualizovaný o nový segment o konšpiračných teóriách súvisiacich s COVID-19. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama