Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je nejasné, co se přesně stalo, když byl devatenáctiletý Talib Ben Hassi v policejní vazbě. Policisté Jens a Mike jsou na běžné hlídce v kodaňském ghettu ve chvíli, kdy v rádiu oznámí Talibovu smrt. Zpráva roznítí nekontrolovatelný vztek mezi mládeží v ghettu, kteří touží po odplatě. Najednou se oba policisté ocitají v pastí a musí bojovat zuby nehty, aby našli cestu ven. Nadčasový thriller o policejní brutalitě a rasovém napětí vás stejně jako francouzský film Bídníci nenechá chladným vůči násilí všude kolem. (Film Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (72)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Být policistou v multikulturních ghettech dnešní Kodaně není žádný med a když se přileje trošku hořlaviny do rozpáleného a výbušného prostředí a spojí se to s větší dávkou smůly, strhne se pěkná mela a z pohodové služby se stane rázem boj o život. Na poměry akčního žánru, kdy, přiznejme si, tvůrci obvykle kvalitní scénář nepovažují za něco, co je pro diváka akčních podívaných důležité (někdy mám pocit, že na scénář úplně rezignují), je Shorta velmi dobrá žánrovka. Jde o provokativní, morálně nejednoznačnou adrenalinovou jízdu podpořenou zlověstným soundtrackem napříč betovonou džunglí, kdy jste obklopeni nenávistí a po boku s parťákem, kterému tak úplně nemůžete věřit. Kdyby si režisér odpustil pár úliteb popkornovému divákovi, mohlo to být i za pět hvězdiček, protože zrežírované i zahrané je to špičkově. Celkový dojem: 85 %. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Osobně mám podobné partizánské zdrhačky z nepřátelských zón rád. Jen je teda škoda, že tento film se odehrává v Kodani. Pro pár nelogičností ale přece takový film neodsoudím, kór když vypovídá o dnešní době. Co taky naplat, že jeden z těch policajtů je rasista jak hovado. Alespoň to otevírá otázky na obou frontách. K těm pak přichází napětí, akce a šok z toho, čeho jsem byl svědkem. Výsledek je tak asi jeden z prvních dánských filmů, který na férovku otevírá současné problémy své země, co jsem viděl. ()

Reklama

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Zapálit auťáky, vykrádat krámy, fňukat o rasismu, pod sukní mámy." Skrz pavouka v rozbitém čelním skle policejního auta, kulturně obohaceném dlažebními kostkami, je prd vidět. To se pak hodnému (Mirek Dušín hadr) a zlému poldovi (nácek jeden pokérovanej) blbě rozlišuje mezi hodnými a zlými imigranty (pardon, chtěl jsem říct frustrovanými). A divákovi se pak blbě rozlišuje mezi špičkovým, drsně reálným policejním thrillerem a průměrnou ideologickou agitkou, s vykonstruovanou bytovou zápletkou a závěrem bez přesahu, zato s pár WTF scénami. Například Mikeovo nesmyslné zahození funkčního samopalu, či Jensovo přerušení útěku a čekání na "milé kluky", čili na zmrzačení či smrt. A co na to psychologické testy příslušníků dánské policie? Jen hořce pláčou. Frederik Louis Hviid a Anders Ølholm si s nimi pěkně vytřeli zadek. Je cosi shnilého v thrilleru dánském. Jen tři slabé, nahnilé hvězdy. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Asi takhle nějak by měl vypadat bravurně natočený a skvěle zahraný film o palčivých problémech současné společnosti upozorňující na zkaženou morálku, kde dobro a zlo nelze jednoznačně definovat. Jedná se o hodně podobné téma, jímž se zabývá i snímek Bídníci, mám však neodbytný pocit, že dánský thriller Shorta francouzský počin v mnohém převyšuje. Už jen samotná zápletka týkající se úmrtí mladíka tmavé pleti po brutálním zásahu strážců pořádku, kvůli němuž dochází k vypuknutí nepokojů v kodaňském ghettu, se mi jeví podstatně reálnější. Hlavně jsem si však připadala jako bych se v té bezvýchodné situaci ocitla s těmi dvěma policisty i já sama a popravdě mi z toho nebylo vůbec dobře. Navíc jsem téměř neustále byla napnutá až k prasknutí, jak to celé dopadne. Závěrečné rozuzlení mě osobně docela překvapilo. A musím říct, že mě ani v nejmenším nezklamalo, ba právě naopak. (90%) ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Dánská reakce na Francouzské Bídníky a vychází nám z toho intenzivní a adrenalinová jízda! Příběh se soustředí na policejní patrolu o dvou policistech, kteří se vzájemně moc nemusí, ale to netuší, že je čeká jedna z nejhorších nocích ve službě. Zrovna vyhlásí, že 19 letý Arab po policejní brutalitě podlehl zranění a vypuknou nepokoje v místním ghettu, kde se právě oni dva nacházejí. Film má strhující tempo, mladí arabové jsou nepříjemní a nekompromisní, Dánské ghetto působí jako peklo na zemi, tam bydlet nevýjdu z domu ani nakoupit. Střílí se tu, běhá se tu, skrývá se tu, atmosféra hutná, napětí nepolevuje, pomoc žádná a šance na přežití mizivá. Dánsko po Rytířích Spravedlnosti trefilo další hit. Působí to jako film dle skutečných událostí, avšak to jsem se nikde bohužel nedočetl. Příběh****, Akce*** Humor>Ne, Násilí***, Zábavnost****, Hudba****, Vizuál****, Atmosféra****, Napětí****. 8/10. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (3)

  • Hlavné postavy Mike Andersen (Jacob Lohmann) a Jens Høyer (Simon Sears) prešli pred začiatkom natáčania rozsiahlym výcvikovým táborom s technickým poradcom Dennisom Petersenom. (ShortyIC)
  • Rocková pieseň, ktorú môžme počuť v jednej scéne v rádiu vo vozidle, je „Drinking With Myself“ od kapely Alabama Black Snakes. Produkčný dizajnér filmu, Gustav Pontoppidan, hrá v tejto kapele na bicie. (ShortyIC)
  • Ghetto Svalegården v Kodani, kde sa film odohráva, je vymyslené. (ShortyIC)

Reklama

Reklama