Reklama

Reklama

David Attenborough: Život na naší planetě

  • Velká Británie David Attenborough: A Life on Our Planet
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Známý moderátor se ohlíží za svým životem a historií vývoje života na Zemi. Truchlí nad ztrátou divočiny a přichází s vlastní vizí budoucnosti. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (340)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Meno Attenborough sa v budúcnosti určite stane synonymom slova "dychberúci". Lenže okrem záberov prichádza v tomto najnovšom počine starý pán aj so silným posolstvom. Ještěrákov koment sa mi páči najviac a z neho si vyberám ako hlavnú myšlienku práve túto: Prečo človek rieši antropocentricke kraviny typu LGBT, gender, covid, BLM, keď sa mu rúca celý ekosystém and hlavou? Pán Attenborough, ešte veľa zdravých rokov prajem! Máte pre tento svet nezastúpiteľnú hodnotu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

David Attenborough na prahu svého života sesumíroval to, co všechno zažil a vzhledem ke svým zkušenostem a hodnotného života dobrodruha může říct, jak moc jsme v prdeli a co všechno by se mělo změnit, abychom se z toho vyhrabali. Naprosto s ním souzním a přeji si, aby se celý svět inspiroval těmi nejlepšími, kteří dělají co pro to, aby snížili uhlíkovou stopu. Ano, začít bychom měli především u sebe, což je pravda, ale pořád si myslím, že Evropa dělá co může na rozdíl třeba od Ameriky nebo především Asie. Kéž by se lidstvo jednou semknulo v jeden celek a pracovalo na tom jednotně. Jinak jsme na dobro zatraceni...Dokument nádherný, nenucený, věcný s nadějí, kterou potřebuje každý z nás, aby na sobě mohl začít pracovat. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

„David Attenborough: Život na našej planéte” Zem, nevyzerá do budúcnosti úplne najideálnejšie, o čom v troch častiach dokumentu, húževnato, po celý čas rozpráva britský prírodovedec, Sir David Attenborough, ináč mladší brat hviezdneho režiséra Richarda, držiteľa dvoch oscarov za monumentálny epos Gándhí. Úvod tejto dôležitej záležitosti, sa začína kryštalizovať z „mesta duchov” , na ukrajinskej Pripiati, a to neďaleko jadrovej elektrárni Černobyľ, kde už všetci veľmi dobre vieme, k čomu tam konkrétne pred 34. rokmi došlo, čo je vôbec už - prvotný, varovný signál, že príroda si vždy nakoniec sama nájde cestu, ako pokračovať vo svojom ekosystéme, kedy to priam ideálne vidieť na trávnatom poraste okolitých budov, i napriek trvalej absencie ľudskej komunity, ak samozrejme ešte niekedy nedôjde k akejsi »jadrovej vojne« , keď s prichádzajúcej, nukleárnej zimy, by sa príroda asi len sotva spamätala, z tak extrémnej zmeny klímy, či zamoreného, rádioaktívneho prostredia, a tak si ja osobne myslím, že by sa najprv mali odstrániť (zničiť, zneškodniť) všetky jadrové zbrane, a až následne potom premýšľať nad potenciálnymi, prírodnými víziami, ktoré podľa mňa dajú ešte poriadny kus roboty, aby sa veci zmenili k lepšiemu. Sir Attenborough je vo svojich 94. rokoch, absolútnou a nefalšovanou osobnosťou (legendou), ktorá túto celú problematiku myslí vážne a úprimne, na nič sa nehrá, nič nepredstiera, ako mnohí pokrytci, ktorí napríklad ťažia zo svojej popularity, či celebritného vplyvu, podobne ako Leonardo DiCaprio, tzv. veľký environmentalista, ktorý sa na rôzne stretnutia, dopravuje súkromným tryskáčom. Vskutku, od neho má svetelné roky ďaleko ! Rekapitulácia: „Ako sa situácia (zatiaľ) vyvíja, bude sa naďalej (v blízkej budúcnosti) vyvíjať, a čo by sa malo vlastne všetko radikálne zmeniť, aby sme tomu včas predišli” ? Posledný bod je skôr nerealizovateľný, než realizovateľný, a možno po zhliadnutí tohto čerstvého dokumentu, sa kompetentní snáď už prebudia zo zimného spánku... ? ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Kto iný môže presvečiť ľuďstvo o tom, že sme na nesprávnej ceste, než David Attenborough? Človek, ktorý svojou neuveriteľnou životnou cestou a pracovitosťou vytvoril samotný pojem prírodných dokumentov, ktoré sa úplne všetky odvýjajú a evolvujú vďaka jemu a jeho spolupracovníkom. Predpokladám, že nie je medzi nami nik, kto by nevyrastal na jeho dokumentoch od detsva, vďaka ktorým sme začali chápať dôležitosť divočiny a biodiverzity. --- Ako hovorí: príroda prežije aj bez nás, ale mi bez nej určite nie. Ide teda o to, či sa chceme zachrániť ako druh, alebo nie. --- Poznám veľa ľudí, ktorý chodia do práce na bicykly a jedia minimum mäsa ako ja, ale poznám ešte viac takých, ktorý tvrdia, že akákoľvek sebadisciplína je zbytočná, pretože jedinec nemôže zmeniť chod sveta: a to je podľa mňa ten najväčší omyl. Myslím si, že je plno veci, ktoré môže zmeniť práve len jedinec. Na moju veľkú radosť vnímam pozitívne zmeny aj v mojom okolí: Ludia zisťujú, že cielom nie je separovať odpad, ale nevytvárať ho. Zisťujú, že môžeme konzumovať omnoho menej, pretože máme omnoho viac, než potrebujeme. A že cielom nie je vlastniť a neustále zažívať, ale nájsť rovnováhu skrze skromnosť a pokoru. --- Tento komentár nie je o moralizácií či poučovaní. Je to reflexia a hlboká poklona pred tým, za čo všetko vďačím medzi inýmy aj tejto dokumentárnej literatúre. A ako mnoho z Vás tu píše, ajkeď je tento konkrétny počin trošku skratkovitý a náznakový, má dve atribúty, ktoré sú k nezaplateniu: Môže zasvätiť nezasväteních, a tím, čo už tušia, len pošepkáva, že nádej umiera posledná. Ďakujem, pán Attenborough. ()

Havaj8 

všechny recenze uživatele

Dokumenty určitě nejsou žánr, který vyhledávám, ačkoli je to škoda, vzhledem k těm barvám a krásám přírody po celým světě, který nemáme možnost za život vidět na vlastní oči. Každopádně tohle je smutná zpověď toho, jak se příroda změnila za posledních X desítek let pohledem známýho dobrodruha. Bohužel jsem ale názoru, že to nezměníme jen my jednotlivci, tím že přestaneme jíst maso. Jak už bylo řečeno, státy by měli dávat dotace na vysazení nových lesů a pralesů, firmy a elektrárny by měly omezit výrobu, čímž by se zamezilo těm plynům do ovzduší a zpomalilo by se to globální oteplování, přestaly by tát ledovce…Dál by bylo fajn dát zákaz rybolovu na co největší ploše a o to všechno se má právě starat OSN. To jsou prostě všechno věci většího měřítka než jsme my. A tím by se mělo především začít. I tak si ale dost věcí uvědomíte, takže čím víc lidí tohle uvidí, tím líp. ()

Galerie (31)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Reklama

Reklama