Reklama

Reklama

České tajemno


Prokletá hrobka (E03)

(epizoda)
Česko, 2020, 40 min

Režie:

Pavel Jandourek

Scénář:

Arnošt Vašíček

Kamera:

Patrik Hoznauer

Hrají:

Jan Novotný (průvodce), Arnošt Vašíček, Jiří Dvořák (vypravěč), Michal Čapka

Obsahy(1)

Leží hrob hunského krále Attily poblíž Frýdku-Místku? Ten osamělý kopec se jmenuje Štandl a je od nepaměti spojován s tajemstvím. Prudce se zvedá z roviny, jakoby ani nebyl dílem přírody, ale spíš uměle navršenou mohylou. Jeho výjimečné postavení v krajině přitahuje lidskou pozornost po tisíce let. Dodnes však není jasné, co vše se zde v minulosti odehrálo. Střípky údajů, archeologických nálezů a nepatrných stop však naznačují, že nitro tajemného kopce je dokonce možná i hrobem hunského krále Attily. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

Karp

všechny recenze uživatele

Problém tohoto typu seriálů je samozřejmě v tom, že kdyby se na něco významného během natáčení přišlo, byla by zpráva dávno na veřejnosti. Je tedy jasné, že se nezjistí nic. A záleží jen na režisérovi a scénáristovi, jak se jim podaří držet diváka v napětí, jestli přeci jen k nějakému objevu nedojde. To je prvek, který u podobných pořadů nemám rád. Nicméně seznámení se s historickými souvislostmi nemusí být od věci. ()

Reklama

regentor odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prokletý Attila ! Raboval, mordoval a uváděl v chaos velkou část Evropy aby spočinul pod vrchem Štandl u Frýdku-Místku.Tedy alespoň podle tvůrců tohoto pořadu.Na základě jednoho střípku z vykopávek , ještě ke všemu vzdálenému mnoho kilometrů vytvořit takovou konstrukci? Tak to zase klobouček.Řada z nás slyšela hromadu legend, bájí nebo hospodských historek třeba o králi Ječmínkovi. Zajet do muzea umí kde kdo, kamera se dá koupit za rozumný peníz a scénář v pohodě spíchne jako slohovou práci průměrný školák Parta přátel z ochotnického spolku pak zajistí komparz..Ovšem...ne každý má nadstandardní vztahy na VŠB nebo v České televizi a tak se vysílá Prokletá hrobka.Mimořádně nepovedený díl.Snůška nejrůznějších povídaček bez argumentů v nudném podání. ()

ROBOTER 

všechny recenze uživatele

Jakýsi pan Pokorný z Frýdku v 70. letech "studiem pramenů a legend" došel k závěru, že je Attila pohřben pod Štandlem. Odkud na tuto jistě velmi odvážnou myšlenku přišel, nikdo neví :-) Ale to nevadí - pan Vašíček spojil možné i nemožné, přizval si k tomu pár erudovaných vědců (tímto zdravím paní Bednaříkovou, na jejíž přednášky z dějin starověku rád vzpomínám, stejně jako pana doc. Kouřila, kterého bych rád poznal...) a násilím splácal dohromady něco, co moc pohromadě nedrží... Stále ale v tomto díle shledáváme alespoň metodu "zdůrazněme, co se nám hodí - přehlédněme, co se nám nehodí", na rozdíl od dílu o Voynichově rukopisu, kde si pan scénárista před napsáním scénáře asi dal onen zmíněný opojný nápoj "sóma"... ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takže to vypadá, že Hunové byli první fašisti na našem území. V dokumentu se opět objeví jeden z těch úsměvných šílenců, kteří prokopou veškerý svůj majetek a peníze sponzorů, aby našli poklad a nakonec skončili na psychiatrii. Oproti tomu sledování tohoto dokumentu je zcela neškodné. ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama