Reklama

Reklama

Nanuk - člověk primitivní

  • USA Nanook of the North (více)

Obsahy(1)

Život Eskymáků před kontaktem s Evropany. Celý film, včetně slavného lovu na mrože, byl - logicky - zinscenován pro kameru. Pro zúčastněné to ale nebylo hraní rolí, reální jsou tu jak lidé, tak způsob života předků, který předvádějí. Nejslavnější, vlastně přímo archetypický němý příspěvek americké kinematografie k žánru, který byl nejlepší pokaždé, když byl sám sobě "nevěrný". O tři roky později, v Moaně, ukazuje pak Flaherty, jaké zkoušky podstupují lidé, kteří nejsou, tak jako Nanuk, vystaveni trvalému boji o přežití.
(NFA)

(více)

Recenze (99)

Jermann 

všechny recenze uživatele

(01/04/14, Cooltour, Ostrava) Ať už dokument nebo sehrané dobrodružné drama, pořád je to jedinečný a fascinující snímek z pro mě nepředstavitelného prostředí. Dokonalý živý soundtrack v ostravském Cooltouru svými vokálními kreacemi zajistila kanadská Inuitka Tanya Tagak s kapelou, takže ve výsledku šlo vlastně o velmi intenzivní víceprvkové performance, jaké by jen těžko hledalo obdoby. Aprílový zážitek jedna báseň. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Slavný dokument z období němého filmu. Robert Flaherty tímto snímkem definoval žánr a navždy tak určil jak budou dokumenty vypadat. Film zaznamenal obrovský úspěch a pravé nadšení. Hlavně díky němu se znalosti reálií ze života Inuitů staly součástí obecné vzdělanosti. Ani po všech těch letech neztratil nic na své působivosti, právě naopak, jeho přínos je snad ještě větší. ()

Reklama

Ducharme 

všechny recenze uživatele

V dnešní době megalomanských dokumentů na téma "milujeme a chraníme přírodu, kterou jsme si sami zdevastovali" je Nanukův příběh příjemným pohledem zpět. Je to milé, je to místy úsměvné (ano, ta omílaná scéna s gramofonem), ale rozhodně to není nijak ohromující. Před tím, v jaké zimě a podmínkách je to natočené samozřejmě smekám, ale to mi na 5 stále nějak nestačí. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Překvapivě tady u toho filmu mám nejradši jeho hybridní verzi s namluveným komentářem, respektive s komentářem, který s rozumnou intonací čte mezititulky. Příběh Nanukovi rodiny a jejich strastí a slastí je stejně platný jako tehdy i dnes. Otec se stará, rodina sem tam vypomůže, zážitek z technického pokroku dokáže pobavit. Nejrozkošnější je samozřejmě stavba nového iglú, ve kterém se nezapomnělo ani okno z opracovaného ledu. Mezitím dítka sáňkovala a s příbytkem se nezapomnělo ani na pobočku pro malé pejsky Je fajn, že praotec moderního dokumentu může být natolik milým filmem. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Jsem ráda, že jsem měla možnost zhlédnout asi první dokument, který byl natočen. Toto je opět jeden z těch filmů, o který bych se asi nezajímala, kdybych nestudovala to, co studuju. Nanuk velice hezky vykresluje člověka - čistého a statečného v boji s krutou přírodou, navíc se člověk "poučí", jak takoví lidé vůbec žijí. Pro mě prostě krystalicky čistý film s milými scénami, ale i s velmi silně emotivními scénami, který stojí za to vidět. Dneska už ale asi bohužel nepřitáhne tolik lidí, což je určitě škoda. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (15)

  • Allariallak / Nanuk zemřel pár měsíců po skončení natáčení v roce 1922 na smrt hladem. (Kulmon)
  • Jedná se o první komerčně úspěšný dlouhometrážní dokumentární film. (Kmotr76)
  • Film bol zaradený do Top 20 dokumentárnych filmov všetkých čias. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama