Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Píše se 19. století. Dva fotbalisté, každý z opačného pólu společenského žebříčku, prožívají v práci i soukromí vzestupy a pády, které změní jak fotbal, tak celou Anglii. (Netflix)

Videa (2)

Trailer

Recenze (50)

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Výborný dobový seriál z viktoriánské Anglie o prvopočátcích fotbalu (a samozřejmě nejen o tom). Krásné exteriéry a interiéry, skvělí (spíše méně známí) herci, báječná atmosféra... tohle má náběh na seriálovou událost sezóny a těžkou závislost (btw ta taktika/rozestavení 2-2-6 měla něco do sebe :-). Edit: Hodnocení o jednu hvězdičku snižuju, pač se seriál, jeho dějová linie, zhruba v polovině bohužel posune směrem, který mě až tak nebavil. No zkrátka takhle to dopadne, když seriál o fotbalu točí režisérka :-) ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

po druhé řadě Sunderland Till I Die jsem se asi nemohl pustit do ničeho lepšího než je tohle Downton Abbey o dřevních dobách fotbalu,kdy profesionalismus byl na úplném začátku,stejně jako fanouškovský zápal.Bylo hodně zajímavé sledovat jak hra kdysi (asi) vypadala,stejně jako bylo zajímavé sledovat,že to fanouškovství se zase až tak nezměnilo.Na seriálu je hodně vidět,že v něm mají prsty tvůrci právě Downton Abbey,takže vše vypadá přesně tak jak by mělo.To je vzhledem k tomu že tu nejde jen o fotbal,ale i o politiku,sociální rozdíly,svobodné matky a další věci velké plus.Škoda,že v některých dějových linkách seriál i na tak malé ploše zbytečně přešlapuje na místě a ztrácí dynamiku.Kdyby se povedlo tohle lépe ukočírovat,nebo úplně vypustit,mohlo to být ještě lepší...70% ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pokud jde o fotbal, tak je to primárně o snaze klubů vzešlých s dělnického prostředí prosadit u asociace možnost nasazení profesionálů. Tomu se hlavouni pocházející z vyšších kruhů brání, protože fotbal považují za hru pro gentlemany a je jim jasné, že profesionalizací by jejich mužstva ztratila výsadní postavení. Nicméně i když se všechno točí kolem čutání do mičudy, není to jen o něm. Skoro bych řekl, že fotbal tu tvoří jen rámec. Tvůrci hodně sází na charaktery postav, které sice nejsou podrobeny nějaké hluboké psychologické studii, ale o to jsou uvěřitelnější a to i díky přirozeným projevům neokoukaných herců. Důraz je kladen i na sociální situaci, která s fotbalem souvisela už když byl v plenkách a protože na režisérské stoličce seděla žena, dojde i na postavení svobodných matek, na které společnost pohlížela skrze prsty. prostě a jednoduše se jedná o komplexní obrázek tehdejší doby se všemi strastmi a radostmi a jako takový funguje na výbornou. Dal jsem to na jeden zátah a kdyby těch dílů bylo jednou tolik, seděl bych u toho dál. 100% ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

Prostredie a obdobie úplne dobre zvládnuté, ale nedam väčšie hodnotenie, aj keď futbal je môj obľúbený šport. Bolo ho tu jednoducho malo, rovnako ako mi chýbal pri Ultras aj tu by si zaslúžil viac času. Pôvod FA cupu a aj anglického futbalu bol ale vydarený. No čakal som od tohto netflixoveho seriálu viac. Pre milovníkov futbalu jednoznačne sklamanie. Veľa politiky, málo hry. S dobrým kamaratom sme sa dohodli že v čase krízy ešte pozrieme Dycky Sunderland. Snáď nám zlepší futbalovú chuť. 3* ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Zdálo se to jako jakákoliv další show. Ale ono se ukázalo, že nebude tolik obyčejná. Zajímavá jednohubka, která nám popularizuje situace v kolébce fotbalu, který mimochodem už asi 12 nesleduji a nezajímá mě. A i tak jako pro laika jde o velmi příjemné pokoukání, které určitě není k zahození. Můžeme se setkat s postavami, které se postupně mění a formují zajímavý děj, který navíc ukazuje nepoměry ve staré dobré Anglii, kdy hold zde máme plebs, které by nemohli hrát fotbal. Takže i nějaké to sociálně politické drama v pozadí. To celé trochu kazí i sympatická hlavní postava, která se nejednou chová dost nesympaticky. Obzvláště když jedná naprosto nelogicky, aby poté zavařil ostatním postavám a poté to vypadalo, že se o ničem neví. To je dost trn v oku v této věci. Já jinak ale nemám co vytknout. Zpracování super, hudba příjemná, neznámé herecké výkony kvalitní. Nikdy jsem nebyl tak zklamaný ze zjištění, že se jedná o minisérii. A to jsem zarytý odpůrce pokračování dobrých seriálů prvních sérií. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (10)

  • Fergus "Fergie" Suter a James "Jimmy" Love nastúpili do Darwenu oddelene. Suter na rozdiel od seriálu prišiel ako druhý v roku 1878 a bol kamenárom, nie mlynárom (do Darwenu by neprišiel pracovať do mlyna). Jimmy Love sa nepripojil k Darwenu, aby bol plateným hráčom, ale v skutočnosti utiekol zo svojho domova v Glasgowe, keď naňho bol vydaný zatykač kvôli dlžobám. Neexistuje dôkaz, že by hral trvale v Blackburne, hoci v roku 1879 nastúpil za Rovers v priateľskom zápase proti Darwenu. Jeho futbalová kariéra sa skončila v roku 1880, nie však kvôli faulu, ale preto, že bol odvedený ku Kráľovskej námornej pechote. O tri roky neskôr zomrel na črevnú horúčku, počas nasadenia v Egypte. (joseee)
  • Opakujúcou sa dejovou líniou v seriáli je neúspech Arthura Kinnairda mať dieťa a následné dôsledky, ktoré to má najmä na jeho manželku, ktorá považuje výchovu detí za zmysel svojej existencie. V skutočnosti takéto problémy nemali, prvé dieťa sa im narodilo v roku 1876 (niekoľko rokov pred začiatkom seriálu) a v priebehu nasledujúceho štvrťstoročia sa im narodilo ďalších šesť detí. (joseee)
  • Klub Old Etonians dodnes funguje a pôsobí v amatérskej Arthurian League. (Prelo)

Reklama

Reklama