Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Píše se 19. století. Dva fotbalisté, každý z opačného pólu společenského žebříčku, prožívají v práci i soukromí vzestupy a pády, které změní jak fotbal, tak celou Anglii. (Netflix)

Videa (2)

Trailer

Recenze (50)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Originální název seriálu mě poněkud zmátl. Těšil jsem se na lov jelenů, případně dramatický a dobrodružný hon na divočáka, takže mě nemile překvapilo, že slovo game tentokrát reprezentuje fotbal. Jak bych kulantně popsal můj vztah k fotbalu? Asi tak, že je méně než vlažný. Nemám ho rád, protože nezastavitelní, rány snášející borci typu Ruuda van Nistelrooye už prakticky vymizeli, a oslavují se napomádovaní bojovníci o titul herec roku. Proto jsem už dlouhá léta nadšeným divákem ragby, které mě podobně zklamat nemůže. Seriál u mě měl tím pádem od počátku nedobře našlápnuto, ale slušně zvládnuté viktoriánské sociální drama mě nakonec vcelku bavilo. ()

keoma26 

všechny recenze uživatele

Je to trochu školometský, a není to vůbec jenom o fotbalu skoro bych řekl, že fotbal tu slouží hlavně jako vehikl pro (stále) aktuální témata sociální, ekonomický a genderový nerovnosti. Každopádně pro fanoušky povinnost, atmosféra doby i sportovní rivalita je krásně vypiplaná do posledního detailu... ()

Reklama

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Zdálo se to jako jakákoliv další show. Ale ono se ukázalo, že nebude tolik obyčejná. Zajímavá jednohubka, která nám popularizuje situace v kolébce fotbalu, který mimochodem už asi 12 nesleduji a nezajímá mě. A i tak jako pro laika jde o velmi příjemné pokoukání, které určitě není k zahození. Můžeme se setkat s postavami, které se postupně mění a formují zajímavý děj, který navíc ukazuje nepoměry ve staré dobré Anglii, kdy hold zde máme plebs, které by nemohli hrát fotbal. Takže i nějaké to sociálně politické drama v pozadí. To celé trochu kazí i sympatická hlavní postava, která se nejednou chová dost nesympaticky. Obzvláště když jedná naprosto nelogicky, aby poté zavařil ostatním postavám a poté to vypadalo, že se o ničem neví. To je dost trn v oku v této věci. Já jinak ale nemám co vytknout. Zpracování super, hudba příjemná, neznámé herecké výkony kvalitní. Nikdy jsem nebyl tak zklamaný ze zjištění, že se jedná o minisérii. A to jsem zarytý odpůrce pokračování dobrých seriálů prvních sérií. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Fotbal mám rád a budu o něm sledovat v podstatě cokoliv, ale kouknout se na dobové britské drama, které je částečně založené na skutečném příběhu. To mě vážně lákalo víc než obvykle. I proto mě mrzí v podstatě nulová propagace od Netflixu, obzvlášť v době, kdy se žádný skutečný sport nemůže konat. Seriál pochází od tvůrce Downton Abbey a i když jsem ho nikdy nesledoval, tak je pravda, že mi to vytvořilo očekávání, alespoň co se týče toho, že vystihnout dobovou Anglii, se podaří. A taky tomu tak bylo. Střet dělnické třídy s gentlemany se podařil na hřišti i mimo něj. Po první epizodě jsem se bál, že se upustí od fotbalu, ale byl jsem příjemně překvapen, že fotbal zůstal v popředí a byl tím hlavním, kolem čeho se to točilo. Ano, došlo na problémy dělnické třídy, na život bohatých i romantické vztahy, ale nic z toho nerušilo. Co se týče fotbalu, tak historická fakta nejsou úplně správně. Ale to vážně nebrání v tom si sednout a užít si fotbalový seriál, který s vámi bude ráda sledovat i vaše drahá polovička. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po úvodnej sľubnej epizóde sme sa nakoniec dočkali príliš nepravdivych údajov (nespomina sa najvyššie víťazstvo v F.A.Cupe v poslednych kolách prave Darwenu v pomere 15-0, prvým "robotnickym" klubom čo vyhral trofej nebol Blackburn Rovers ale Blackburn Olympics (( iný tym, nikdy nemali spolu fuziu,Olympics zanikol po cca dekáde )) prvá hromadné výtžnosti fanúšikov sa odohrali až v roku 1885 v zapase Prestonu proti Queens Parku, prehra Old Etionians s Blackburnom nebola po predĺžení ale v riadnom hracom čase a so spomínanym Olympics, profesionalny hrači hrali oficiálne v FA Cupe až od sezony 1885 a seriál mapuje ročniky 1879-1881, Old Etionians spominaju v satni že obhajujú trofej ale prvykrát ju ziskali az v roku 1879, jedna zo žien spomina prihlasenych 149 klubov ale to bolo tiež az v neskorsich rokoch...a dalo by sa pokračovať). Takže chýb je neúrekom, romantická a odborárska časť v serialy nie je priliš zaujimavá a tak z mojej strany pretrvava sklamanie. Je dobré že podobný projekt vznikol ale možno by boli lepšie kratšie epizódy, ktore by sa viac venovali futbalu ako politike v pozadí. Avšak pre fanúšikov ostrovneho futbalu povinnosť a odporučam celkovo všetkym futbalovým priaznivcom. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (10)

  • V tom čase mal Blackburn dve mužstvá: Blackburn Olympic a Blackburn Rovers. The English Game tieto dve strany spája, pričom ako klub sa uvádza len "Blackburn Football Club" alebo len "Blackburn" a zobrazuje sa v bordových dresoch. Blackburn Olympic aj Blackburn Rovers však hrali v kombinácii bielo-modrých farbách. (Bordová zrejme slúži na odlíšenie Blackburnu od Old Etonians, ktorí krajú tradične v modrých dresoch). Blackburn Olympic bol prvým klubom z robotníckeho prostredia, ktorý vyhral FA Cup, keď triumfoval v sezóne 1882-83. Z týchto dvoch tímov sa Fergus Suter v skutočnosti pripojil k Blackburn Rovers, s ktorým v roku 1882 prehral finále FA Cupu 2:1 s Old Etonians a neskôr v vyhral pohár trikrát po sebe. (joseee)
  • Zápasy zobrazené v seriáli pripomínajú víťazstvo Blackburnu Olympic v roku 1883. Zápasy Old Etonians a Blackburn Olympics vo štvrťfinále, semifinále a finále sú uvedené presne, okrem štvrťfinále Old Etonians, ktoré v skutočnosti hrali s Hendonom. Darwen je zobrazený ako vyradený zo súťaže klubom Derby St Luke's, ale Derby sa v skutočnosti zúčastnil FA Cupu až v sezóne 1884-85 a tieto dva tímy sa nikdy nestretli v súťažnom zápase. (joseee)
  • Prvá epizóda zobrazuje Darwen, ktorý hral len jedno opakované stretnutie proti Old Etonians v FA Cup v rokoch 1878-79 a prehral. V skutočnosti sa Darwen s Old Etonians stretol v dvoch opakovaných zápasoch - po prvom zápase, ktorý sa skončil remízou 5:5, sa prvý opakovaný zápas skončil 2:2 a Old Etonians ich nakoniec na tretí pokus porazili výsledkom 6:2. (joseee)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno