Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Chasidská Židovka opustí domluvené manželství a uteče z Brooklynu do Berlína, kde se jí ujme skupina muzikantů. Ale minulosti jen tak snadno neunikne. (Netflix)

Recenze (97)

kartacek 

všechny recenze uživatele

No je to bomba. A ještě k tomu jsem se podíval, kdo že to jsou ti chasidští židi. A k mému údivu jsem zjistil, že existují teprve od začátku 18. století. No a ve sporu s nimi byli jiní židé - Mitnagdim (což hebrejsky znamená Odpůrci) -, kteří se s chasidskými v 19. a 20. století opět spojili v rámci ultraortodoxního judaismu, ale stále mezi jednotlivými skupinami vládne jistá nevraživost. No, tak jsem pobrouzdal wikipedií, která ví všechno, teda téměř vše, což mi připomíná tu hlášku ze seriálu, nevím teda už, na co se dotyčný ptal přesně, ale myslím že: "A kde mám manželku?", možná se teda ptal na něco jinýho osobního, ale to je celkem šuma fuk, pointa totiž tkví v tom, že se ptal internetu. Kouzelná situace. A to je jen malá perlička, je tam hromada dalších kouzelných situací. Celý ten film by klidně mohl být o člověku, kterého celý život drží ve městě, a pak se najednou dostane do lesa - a žasne. Anebo ho celý život drží v lese a pak se dostane do města - a žasne. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Moc zajímavá sonda do uzavřené komunity, kterou nijak nedémonizuje, ale prostě ukazuje, jak její členové žijí. Svazující pravidla jsou pro inteligentní a sebevědomou hlavní hrdinku příliš málo, a proto se rozhodne utéct do Berlína. Kvituji, že to má jen čtyři díly a drama je díky tomu funkční. Žádná vata, jen flashbacky z NY a postupné oťukávání svobody v Berlíně. Hlavní herečce jsem to žral i s navijákem a její zpěv na konci mě opravdu dojal. ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Na tento serial jsem se hodne tesil. O ortodoxnich Zidech se v mem povedomi toho natocilo jen o malo vice, jak o svedcich Jehovovych... A divak se rad podiva oknem do cizi kuchyne. Ja myslim, ze realie v serialu vypadaji autenticky. Skoda, ze pribeh je moc osobni, o divce, ke ktere jsem si od zacatku hledal cestu a uplne nenasel. Ale jinak dobry. ()

Anet21 

všechny recenze uživatele

⚪Z extrému do extrému - prísne židovské maniere sú tu vykreslené ako to, čo ženy (aj mužov) v komunite zväzuje, čo by ešte samé o sebe mohlo obstáť, zároveň je ale multikultúrny život v Berlíne, kde sa to po sebe váľa jedno cez druhé prezentovaný ako vrchol krásy života, ktorý treba zažiť.⚪Celý ten motív, prečo vlastne hrdinka uteká pred ,,minulým životom" by určite obstál lepšie, ak by sme aj ako diváci videli, aké krutosti sa hrdinke dejú - tu len musí prísne dodržiavať pravidlá, ostrihať si hlavu a nechce mať sex. Veď aj ten jej manžel je skôr prototyp chlapa, ktorý vyrastal v ,,škodlivom" prostredí a tak získal spoločensky škodlivé názory, nie je ani vyslovene charakterovo zlý, svoju ženu nechce biť, v závere by sa dokonca kvôli nej aj zmenil, no nie, hlavnej hrdinke nestačí nič z toho a odstrihne sa od neho, pretože ,,za starým životom treba spraviť bodku." Hmm, logické, hlavne, ak ste tehotná žena bez práce, domova a rodiny, oplatí sa odstrihnúť od niekoho, kto by mi mohol relatívne pomôcť.⚪Taktiež som absolútne nepochopila nevyužitý potenciál motívu, kedy v závere mohla hrdinka manžela presvedčiť, aby sa odsťahovali a žili spolu iný život, čo by podľa jeho charakterového vývinu možno aj šlo, ale nie, rozumnejší krok bolo začať si s no name Nemcom, ktorého som spoznala pred pár týždňami. A ten motív, že v multikulti spoločnosti je každý milý a hneď, aj neznámemu človeku, pomôže už radšej nechám bez komentára.⚪ To je, ako keby ste vzali príbeh z Bez dcéry neodídem, ale vyškrtli to, že ju manžel bije, je despota, sociopat a Moslim, a nechali len premisu, že manželka chce nutne od neho odísť, lebo sa jej nepáčia striktné zvyky. Tiež by ste dostali niečo podobné.⚪ ()

Rybizek 

všechny recenze uživatele

Krátké, ale zato intenzivní nahlédnutí do života ortodoxních Židů. Pro mě, jako zapřisáhlou ateistku, bývá jakákoli náboženská tématika (nejen ve filmu) velice náročná na pochopení, ale tady se dalo pochopit alespoň hlavní hrdinku, která se mi v hlavní roli opravdu velmi líbila. Díky ní a závěru, který mě naštěstí relativně potěšil, se nemusím rozepisovat o tím, co si o náboženství a lidech, kteří v taková hovna věří, myslím. 90%. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (8)

  • Když si Esty (Shira Haas) kupuje rtěnku, tak v pozadí obchodu můžeme zahlédnout ženu v lososové košili. Touto osobou není nikdo jiný, než autorka knihy „Unorthodox“ Deborah Feldman. Právě její knihou je minisérie inspirována. (UhLee)
  • Herec Jeff Wilbusch (Moische) vyrostl v ultra ortodoxní chasid rodině. Má 13 sourozenců a komunitu se rozhodl opustit ve svých 13 letech. (Azuko)
  • Letadlo Eurowings v čase 08:20, které prolétá nad silnicí, je Airbus A319, které patřilo společnosti ČSA (viz důkaz na ocasní části letadla). Ta ho v tu dobu pronajímala i s posádkou. (deedeefan)

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Watchmeni vedou Emmy nominace

Watchmeni vedou Emmy nominace

28.07.2020

Televizní akademie oznámila své nominace pro 72. ročník cen Emmy. Ty se každoročně udílejí nejlepším seriálům, minisériím, televizním filmům a zábavním pořadům, přičemž jejich výběr probíhá na… (více)

Reklama

Reklama