Reklama

Reklama

Píseň ohlašuje pomstu

  • Španělsko O’Cangaceiro (více)

Obsahy(1)

Cangaçeiros jsou brazilští bandité, kteří žijí i ve vesnicích v oblasti Agua Branca. Vesničany mlčky trpěni, trnem v oku jsou však místnímu guvernérovi Brancovi spolčeném s Američany, kteří chtějí z této oblasti obyvatele vystěhovat a začít využívat bohatá naleziště ropy. Vojáci, které na cangaçeiros poslali, byli pobiti. Nezbývá, než se spojit s nejsilnějším banditou, zvaným Vykupitel, aby na základě podlé dohody pomohl oblast vyčistit. O pravém smyslu akce nemá ani ponětí a když boje skončí, čeká jej překvapení... (novyto)

(více)

Recenze (36)

RHK 

všechny recenze uživatele

Velmi slabý spaghetti western, bohužel, s minimem napětí, s televizním střihem i výpravou a s politickým podtextem o vzpouře chudých proti bohatým. Příběh prosťáčka, kterému vojáci zabili krávu a taky celou vesnici (hlavně jde o tu krávu), a on se stává banditou a spasitelem, který hlásá náboženství, spravedlnost a pomstu. Cestu mu však zkříží plavovlasý inženýr bohaté ropné společnosti, který se jako představitel kolísavé inteligence nakonec přikloní na stranu... (ale to už bych spoileroval). Olé, O Cangaçeiro - jen tahle ústřední melodie mi zůstane v paměti - mimochodem, tuhle brazilskou (?) píseň skvěle nazpívala - ne v tomhle filmu - i slavná folková zpěvačka Joan Baezová: http://www.youtube.com/watch?v=1BaNq9dSgGE., nebo také kdysi známá skupina Kučerovci ("Olé, O Cangaceiro / nocí jedem a tmou. Dusot koňských kopyt vrací / se k nám noční ozvěnou"). Ukázka z filmu: http://www.youtube.com/watch?v=leYirqjzy38&feature=related ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus místy nesnesitelně naivní film, který sice obsahuje několik vydařených scén s dobrou atmosférou (hned tu úvodní například nebo noční přepadení), ale jinak není žádným veledílem. Režijních nápadů pomálu, hlavní hrdina vlastně není žádný hrdina (popravdě mi ten blb byl krajně nesympatický), hudba ovšem skvělá. ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Byť je to poněkud atypický western, jde o docela vydařený film. U nás běžel se slovenským zněním, mám pocit, že hlavní postavu daboval J. Kukura, nejsem si však zcela jist, je to už kolem 30 let, co jsem to viděl. No, a ta písnička s podmanivou melodií! Ale zase si nemohu vzpomenout, jestli byla se španělský textem, nebo s původním portugalským - Ole, la mulher rendeira, jak můžeme slyšet od Kučerovců. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

„Olééé“...to si nespievajú iba futbalový fanúšikovia, ale aj brazilskí banditos, ktorí ohlasujú pomstu. Ich vodca je v úvode vykreslený ako riadny čudák, čo filmu veľmi nepomohlo, no postupne s jeho silou rastie aj pôsobivosť filmu. Hudobný motív , ktorý tu mnohí užívatelia ospevujú, nie je vo filme používaný tak často, ako som si myslel. Netypický western z Brazílie má niečo do seba, ale v dobe jeho vzniku bola jeho pôsobivosť určite väčšia. Filmu by viac sedel trochu drsnejší look, ktorý sa viac prejavuje v druhej polovici filmu. Váhal som nad hodnotením, ale mám pre westerny slabosť, preto slabšie štyri. 70%. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

..vřele doporučuji všem "westernovsky" zainteresovaným... jinak je to velmi trefný a svižný, z histrorie lehce čerpající western s krásnou hudbou, tedy ústřední melodií, která se snad vryje každému. :-) ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Po letech už to není ono. Kdysi legendu čas proměnil v naivňoučký, místy trapný a k smrti rozvláčný kousek. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Ohlašovat pomstu písní je sice starodávný zvyk, ale ne vždy se vyplatí dělat halas, když je třeba si vyrovnat účty. Propletenec mezilidských vztahů nakonec vede někoho k činu, takže o akce a náladsky vyvolávající změny strategií není nouze.***(17.10.2010) ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Tak tento neznámý kousek mě opravdu hodně překvapil! Parádně konzistentní a netradiční western, který nešetří dvěma zdánlivě neslučitelnými věcmi-brutalitou a humorem a přesto to všechno výtečně ladí. Dočkal jsem se taky několika mých oblíbených bizarností a skvělé hudby. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Na margo Piesni ohlasujúcej pomstu som v mladosti počul pár pozitívnych ohlasov a chytľavý ústredný popevok mi je tiež dôverne známy. Samotný film som však nezaťažený nostalgiou prvýkrát videl až v roku 2010 a bol som nemilo prekvapený... blbučký scenár, antipaticky pôsobiaci hlavný hrdina s pozoruhodným afrom na hlave, u ktorého sledujeme premenu z naivného a pravdepodobne aj zoofilného vidieckeho prosťáčika v náboženského fanatika a vzápätí v presne mieriaceho pištoľníka a krutého banditu, herecké výkony asi tak na úrovni Villaggiových fantozziovských komédií a bojové scény s úbohou choreografiou... O' Cangaçeiro je proste jeden z tých horších speghetti westernov a popularita, ktorú si táto snímka získala na našom území zrejme vyplynula z toho, že ju vysielali v TV za komančov, keď si našinec nemal veľmi z čoho vyberať a bol vďačný za každý západný film, ktorý k nám prenikol... ()

erl 

všechny recenze uživatele

Netradiční ale o to vydařenější Western odehrávající se v Brazílii. Milian měl štěstí na originální zástupce tohoto dnes již okrajového žánru který však dokázal nabídnout věci a myšlenky jako žádný jiný. Navíc Ortolani jako vždy originální a svěží. Moc pěkné. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Počátkem sedmdesátých let to byl trhák. Nyní spatřeno po dlouhých letech. Tedy, sice jsem se nenudil, film ubíhal pěkně, některé situace a hlášky jsem si překvapivě vzpomínal, ale to kouzlo, které z toho dělalo vyjímečný zážitek, už je pryč. Škoda. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

"Oleo Cangaçeiro" byla oblíbená píseň mojí mámy. Já mám raději "Olé, Mulher Rendeira, / Olé mulhé rendá / Tu me ensina a fazer renda, / Eu te ensino a namorá..." Text o krajkářce, od které se lze naučit dělat, krajky, a kterou je lze (za to) naučit milovat, je sice dosti primitivní, ale písnička je to jako malovaná. Tady cangaçeirovské klobouky, prostě nádhera. Jinak přestože hodně dobrodružné, také hodně únavné. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dzovanni Fago mi teda nehovori nic a hoci tu hraje vyborny Tomas Milian /Amistad 1997, Velka prestrelka 1966/, teraz tu vynimocne nevidim Karla Chrochta. Co je teda dost divne, mal by film vidiet a okomentovat, Miliana ma v oblubenych hercoch. Kazdopadne namet o brazilskych Cangaceiros bol vyborny, dialogy su na urovni, a hoci am film uz 47 rokov, stale som sa pri nom perfektne bavil a nuda nehrozila. Uzivatel Mariin zas vyplodil koninu ako "Film vysílala česká televize 4. 6. 1980", jaka zas ceska televize, retardo ? Vtedy roku 1980 este jestvovala stale CSSR a fungovala ceskoslovenska televize. Kazdopadne dalsi polozabudnuty vyborny film, ktory sa oplati mat a rozsirit si vseobecny prehlad - nielen ficat na dementalnych picozach sucasneho Blbowoodu ako Chappie, 3 Tchory a Kapitan Banglades ....ne, Honduras , Nikaragua ...a ani neviem jaxa ta krajina vola . 84 % ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Ten začátek byl silně rozpačitej. Nejdřív téměř zoofilní láska ke krávě, pak fanatickej šílenej kněz s vykulenýma očima a obrázkovým příběhem jak od Miloše Nesvadby a pak to jeho spasitelské putování. Ale jakmile se z něj stal pravej cangaceiro s pořádným zdobeným kloboukem, rozháranejma vlasama a pořádným knírem, dostali jsme nezapomenutelnou postavu. K tomu musím pochválit hudební složku filmu (a to nepočítám jen to vaše Olé..., ale i všechny ostatní písně a melodie). Ale jinak teda nic moc. Přestřelky amatéřina, postavy a děj taky taková znouzectnost, ale prostě to jde vše stranou a mě v hlavě furt zůstane Espedito a jeho padoušské charisma. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Můj oblíbený dětský film. Bohužel po 40 letech se to sleduje už dost těžko. Mnoho trapných vyumělkovaných a zcela nereálných scén a spousty zcela nelogických vybočení děje. Filmařsky je to slušně uděláno, něco jako Vinetou. Ústřední melodie je stejně jako v Mayovkách těžká hitovka. ()

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Přísámbůh, že si děj flmu již přesně nevybavuji.Viděl jsem to někdy v 70.letech.Ale co mi však zůstalo v paměti, je centrální melodie, anebo ta píseň.Byla to silná melodie.Kdyby na to někdo narazil, tak dejte,prosím, vědět. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Když vám zabijou oblíbenou krávu, nezbývá než se inspirovat Ježíšem a vydat se na cestu spasitele. Western je to celkem atypický, což je nejspíš jeho největší klad. Pak tu ještě mám chytlavou ústřední píseň a občas nějakou dobrou hlášku ("já ještě žiju" -"ty lháři"). ()

Reklama

Reklama