Reklama

Reklama

Festival pana Rifkina

  • USA Rifkin's Festival (více)
Trailer 4

VOD (1)

Obsahy(1)

Manželství Morta Rifkina a jeho ženy Sue už delší dobu není právě idylické. Přesto, nebo možná právě proto, doprovází Mort svou manželku, publicistku Sue na filmový festival v San Sebastianu. Obává se, že její fascinace mladým režisérem Philippem, může být víc než jen profesionální. Philippův film sklízí ze všech stran nadšení a chválu. Mort však jeho režijní počin považuje za naprosto banální. Skuteční mistři jsou pro něj Bergman, Fellini, Godard, Truffaut či Buñuel. Jeho nemilosrdné názory na Philippa rozhodně pošramocenému manželství neprospívají. Mortovu náladu však projasní setkání s doktorkou Jo Ronasovou, jejíž manželství s bouřlivákem Pacem je plné bolesti. A tak zatímco Sue tráví dny s Philippem, Mortův vztah s Jo se prohlubuje. Když se Mort zamýšlí nad svým životem prostřednictvím milovaných filmů, nachází novou naději pro budoucnost. (Bioscop)

(více)

Videa (5)

Trailer 4

Recenze (68)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

sice nikde není psáno,že jde o poslední Allenův film,ale vzhledem k nostalgické náladě,kterou je protknutý se to dá trochu čekat a nutno uznat,že to není loučení,které by si Allen zasloužil.Chápu,že Festival pana Rifkina pro něj fungoval trochu jako terapie po tom všem humbuku kolem jeho osoby a třeba poslední věta je jasně mířena primárně na jeho kritiky a ty kteří se k němu obrátili zády,ale jinak je to víceméně průměrný kousek,který sice dokáže občas překvapit a nabídnout "klasického" Allena,ale dělá to zoufale málo.Wallace Shawn navíc nebyl úplně dobrá volba pro Allenovo alter ego a myslím,že by se našli vhodnější kandidáti (klidně třeba znova Larry David),když už se na to sám Woody necítí (asi).A to je škoda,protože pokud by opravdu mělo jít o symbolické rozloučení,tak by bylo stylovější kdyby si v něm i naposledy zahrál...60% ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Tell us what we should run to watch up here. / "Chūshingura" by Inagaki. / Who is in it? / Uh, Yūzō Kayama and Tatsuya Mihashi. Yasumi wrote the script. Toshio Yasumi. There's also "Kagemusha". And music by Shinichirô Ikebe. Je smutné, když zasloužilý filmař, tolik pyšný na nedotknutelnou tvůrčí svobodu, točí cosi velmi podobného promovideu turistické destinace a filmového festivalu (které vlastně nesnáší): But... film festivals are no longer what they were. Allenův hrdinný pokus vytlouct z toho [možná posledního] pokusu vlastní film vyšel tak napůl. Reklamní dojem záběrů San Sebastianu nevyznívá zdaleka tak upřímně, jako dávné pocty Manhattanu. Nelze se zbavit dojmu, že Wallace Shawn dostal hlavní roli ve filmu jako projev vděčnosti - Allen ve své autobiografii Mimochodem herce výslovně jmenuje jako jednoho z nemnohých, kdo se ho veřejně zastal v kauze údajného zneužití dcery Dylan Farrow. Kdyby ale nebylo jemnější rtuťovistosti oproti originálu a tlumené melancholie, která fyzicky výrazného herce obestírá, snad byste si ani nevšimli, že to není Woody. Roli při obsazení hrál nejspíš i příznivý věk představitele - svůdci Shawnovi je 'pouze' sedmdesát šest a jeho balení iberských MILFs je mnohem věrohodnější, než kdyby se ho dopouštěl čtyřiaosmdesátiletý Woody. I přiznivec současného filmu a který respektuje roli toho, čemu se v angličtině říká souhrnně politics, asi uzná, že na stesku po starých dobrých časech něco je. Hlavní hrdina Mort, který si pomalu uvědomuje, že ho víc než vlastní průměrné literární pokusy bavilo učit o filmu, umísťuje své úvahy do kulis klasik svých oblíbenců: Truffaut, Lelouch, Buñuel, Goddard, Fellini, Bergman (možná i že i jistý Allen). Černobílé citace interpretované v duchu allenovsky absurdních scének jsou originalitou záměru v ostrém kontrastu s šablonou zbytku filmu. Škoda, že nebylo Allenovi umožněno natočit celý film výhradně touto metodou - to by byl skutečný nářez. Mort's only sin is - that he likes movies with subtitles. ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

A je to tu. Nový film od Woodyho Allena. A tentokrát sa nič prekvapivé neudialo. "Rifkin's Festival" je dokopy všetko, čo v tomto bode už od Woodyho očakávam. Vždy viem, že film bude skvele natočený, viem, že herci budú super, no rovnako je mi jasné, že príbeh dokopy bude recyklovať podobné príbehové línie. A presne to tu aj je. Čo však na filme celkom oceňujem sú jednotlivé čiernobiele filmové a snové referencie, ktoré nás celkom dostávajú do hlavy Morta Rifkina. A hoci nie všetky mi boli zrejmé, tak minimálne dobre osviežili tento film. Najlepšia je asi záverečná na "The Seventh Seal". Neviem ani čo reálne viac povedať. Postavy a príbeh sú vyslovene zo scenára Woodyho Allena, situácie takisto a aj vyvrcholenie. Ak ste fanúšikom Woodyho, viete čoho sa dočkáte a budete spokojní. A hoci je únavné neustále vidieť ako prináša tie isté situácie dokola, tak tentokrát mi to prišlo oveľa zaujímavejšie ako v prípade niektorých starších filmov. Hodnotenie: B ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Když jsem to sledoval v poloprázdném kině - kde se nikdo nezasmál jedinému vtipu (na rozdíl ode mě) - nemohl jsem se ubránit dojmu, že poslední Allenův film je už jen odlesk jeho dřívější skvělé tvorby (byť o jejím úpadku se samozřejmě mluví už dlouho), o čemž svědčí i ten nezájem publika. Ano, místy tam sice probleskuje starý dobrý Allen, a teoreticky bych i celkem byl ochotný vzít ten film na milost, pobavit se u něj, a ztotožnit se s některými myšlenkami či momenty, které se tam objevují. Ale ve výsledku mi ty postavy prostě jen přišly nepříliš přesvědčivé, děj mě moc nebavil, na Wallace Shawna mě vyloženě vadilo koukat - mimořádně nesympatický herec (neubránil jsem se myšlence, co by na něm někdo jako o 18 let mladší Gina Gershon proboha viděla - jejich filmoví manželé nemají absolutně nic společného), a hlavně je to prostě celé jen recyklát toho, co jsme u Allena už dávno viděli (a ne jednou - podobnost s dřívějšími Allenovými filmy bije do očí). Kdybych nikdy nic od Allena neviděl, asi by se mi Rifkin líbil víc, ale takto za mě bohužel jen skrz naskrz průměrný dojem - ta laťka z minula byla prostě nasazená příliš vysoko a už ji zcela jistě nepůjde překonat (pokud ještě Allen vůbec něco natočí). ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Woody Allen se vrací do Španělska a na stará kolena rekapituluje v podobě parafrází klasik. Některý jsou trapný, jiný zas úplně bez důvtipu, ale verze SEVENTH SEAL s Waltzem rozhodně stojí za to. Každopádně jeho nekonečný léčení si celoživotního komplexu v podobě obsazování atraktivních žen do rolí partnerek svých alter eg tady totálně zabil, když do role sebe sama obsadil snad ještě většího hnusáka než je on sám. Starý, zakrslý a plešatý dědek Wallace Shawn vedle stále zachovalé milfky, Gině Gershon, tomu teda říkám špatný vtip. Něco tak nechutnýho člověk nevidí ani u castingů Pierra Woodmana. Totální sci-fi z palice starýho úchyláka, ale jinak celkově, jako vždy od žiďáka, příjemná oddechovka. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení filmu probíhalo od července do srpna 2019 v San Sebastiánu ve Španělsku. (SONY_)

Související novinky

Padesát a dost: Woody Allen plánuje konec kariéry

Padesát a dost: Woody Allen plánuje konec kariéry

18.09.2022

Pro fanoušky legendárního herce, scenáristy a režiséra Woodyho Allena přichází smutná zpráva, oblíbený a oceňovaný filmař se totiž po více než sedmdesáti letech u filmu rozhodl pro odchod do důchodu,… (více)

Reklama

Reklama