Earth

Kanada / Indie, 1998, 110 min

Deepa Mehta

A.R. Rahman

Scénář: Deepa Mehta(15.1.2012)

Rozpočet $-miliónovTržby USA $528,972Tržby Celosvetovo $-(15.3.2009)

Ze všech dílů trilogie je tento paradoxně nejpoetičtější a nejsymboličtější, i přes své téma, které samotné ho odlišuje od zbylých dvou částí.(18.1.2008)

Někteří lidé na IMDB tomuto filmu vyčítají, že neukazuje politickou zodpovědnost za hrůzy spojené s rozdělením Indie na Indii a Pákistán. Mají pravdu, neboť tento film ve svých 110 minutách poodkrývá jen běsy v lidském nitru, které, do té doby v nábožensky pestré a snášenlivé Indii, nutí páchat zvěrstva na svých nejbližších sousedech, přátelích. 100 % Dormouse: Vítej v realitě…(28.11.2007)

Jakmile se mi čerstvě zhlédnutá Earth trochu rozležela v hlavě, moje původní výtky směrem k užívání triviální smyboliky (rozbitý talíř - "rozbitá" Indie) a otřelých prostředků k navození atmosféry (rachot střelby v pozadí) se rozplynuly. Film Deepy Mehty zachycuje malý příběh na pozadí velkých událostí (přičemž tento koncept opravdu zůstává neporušen) a ten se postupně v mysli rozpíjí jako kaňka. Působivěji a poetičtěji už to asi natočit nešlo. (komentář rozpracován)(15.5.2009)

Nevím, po shlédnutí filmu jsem opět přemýšlela o tom, co je umění a co od něj čekám. Je umění pouhé zobrazení hrůzné skutečnosti? A jak to, že násilí a krev zobrazené ve výtvarném umění nevyvolává tak negativní reakce jako ve filmu? Bosch nám dokonce připadá krásný. Já prostě potřebuji mít ve filmu alespoň naději, že dobro v lidském srdci zvítězí, aby pro mne měl film smysl. V tomto filmu je jen tma, bolest a utrpení. Naděje umřela.(3.10.2008)

Opravdu nejsurovější film, co jsem o rozdělení Indie viděl.(14.12.2007)