Reklama

Reklama

Margrete - královna severu

  • Dánsko Margrete den Første (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Píše se rok 1402. Margrete dosáhla toho, co se ještě žádnému muži nepodařilo. Spojila Dánsko, Norsko a Švédsko do mírově orientované unie, kterou sama řídí prostřednictvím svého mladého adoptovaného syna Erika. Svazek je však sužován nepřáteli, a Margrete proto plánuje sňatek Erika a anglické princezny. Spojenectví s Anglií by mělo unii zajistit status nové evropské velmoci, avšak právě vznikající spiknutí má zničit Margrete a vše, v co věří. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (39)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jak v úvodních titulkách vidím český fond a jedná se o skandinávský projekt, tak špízluju oči a čekám, co mi kde přijde podobné. Skandinávci tu poslední léta jsou se svými historickými filmy pečení vaření. A je radost vidět, že se sem rádi vrací a ještě k tomu točí povedené kousky. Margrete – královna severu je perfektní středověký historický kousek. V té době nejdražší pro Dány. Ale s jednoduchým námětem, což je u historických témat sakra potřeba. Nemusí tolik vysvětlovat a divák neznalý skandinávské historie se do něj stejně snadno dostane. Až si říkám, co by se muselo stát, aby tu u nás někdo něco podobného natočil o Přemyslovcích. Navíc mě tento film i dovzdělal, protože jsem o královně Margrete, která na jeden čas sjednotila Skandinávii, nikdy neslyšel. V rámci žánru tedy super záležitost. Málo akční, ale o to více dramatická. Což, když se dobře udělá, vlastně docela obstojně postačí. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Výborně rozehrané historické (psychologické) drama, které hned v úvodu diváka upozorní, že jde o příběh královny Margrete, nicméně jedná se o fikci.. Já se nechala unést a vtáhnout, Trine Dyrholmová mýma očima fantastická, pravdou je, že ani pánové nepůsobili jako křoví, nýbrž zdatní sekundanti.. Celé to severské vyprávění se mi moc líbilo a ta nesnesitelně těžká volba se na mě přenesla, jen dodám, že já bych to nedokázala.. Poklona tvůrcům, krásná záležitost, v dnešní době téměř nevídaná.. ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

Což o to, že film na počátku přiznává, že se jedná pouze o fikci založenou na skutečnosti. Který film to tak nemá? Ono vlastně kdybychom se v tom chtěli hrabat, tak do podobné kategorie spadá i Svatá hora. Margrete se nakonec navzdory onomu úvodním varování od historické skutečnosti nijak velkolepě neodchyluje. K případu "Falešného Olafa" skutečně došlo, akorát ten, když přijal Margretino pozvání na dvůr, odhalil, že neumí ani slovo dánsky a frnk, šel rovnou na hranici. Vyřešeno. Žádný Sofiino dilema. Pro někoho snad nedostatečný dramatický oblouk, pro mě velmi zábavná představa montypythonovského závěru dramatického historického příběhu. Ale dobrá, přijímám tady svoji okrajovou pozici. Vraťme se zpátky na začátek. Je pochopitelné, že historické filmy musí skutečnosti upravovat pro účely dramatizace, poetizace, glajchšaltace, bagatelizace té obrazové informace, ale jak mám pak pochopit, že se tak činí proto, aby výsledkem byl snad nejnudnější film, co jsem kdy viděl. Bože můj jak já se nudil! Nero se tak nenudil, Oblomov se tak nenudil jako já během tohohle filmu. Celé to vypadá jak takový ty laciný hraný dokumenty a být to hůř nasvícené, čekal bych, že zpoza rohu každou chvíli vyleze Marek Eben. Z iluze doby neustále vytrhává lacinost kulis, databanková hudba (medieval_north_theme_drama.flac), vytváření z protagonostiky moderní progresivní hrdinku i instantní "dynamické scény", které jsou zjevně natočeny pro trailer, protože ve filmu vůbec nemusely být a vypadají většinou hrozně. Když se film potřicátý vrátil do té samé místnosti nasnímané z těch samých třech úhlů, zažil jsem dlouho nepocítěný strach z toho podívat se na to kolik stopáže ještě zbývá a popátý jsem se jal aplikovat kapky do očí, abych to ustál do konce. Milost! Některým lidem fakt musí stačit k satisfakci akorát to, když lidi chodí ve filmu v kožence. ()

hrona 

všechny recenze uživatele

Velice silný příběh pravda, trošku možná více televizního a komornějšího ražení, než by si zasloužil. Přiznám se, že nejsem nijakým znalcem historie severských zemí, proto nahlédnutí do této krátké, byť fiktivní, etapy dějin bylo pro mě příjemné osvěžení a poznání toho, jak tomu bylo i v zemích pro nás trošku více smýšlením vzdálených. Dánové tyto politické věci zkrátka umí., je to takový drsnější Borgen své doby.   Trine Dyrholm je ve své roli nádherná,  Søren Malling takřka démonický. Velice příjemná hudba. S klidným svědomím musím říct, že na tu bídu, která se točí na pozadí historicky dávných událostí v průběhu několika let zpětně, je to rozhodně jeden z těch opravdu dobrých počinů. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Na to, že šlo o dramatizaci skandinávských dějin, kde se mísí  palácové intriky a zrady, s dodnes údajně nevyřešenou záhadou, jde o poměrně napínavé vyprávění. Film není závislý na speciálních efektech, což mu na rozdíl od mnoha jiných lichotí, soustředí se spíš na dobové detaily, lidskou psychologii a v neposlední řadě na skvělý herecký výkon Trine Dyrholm. 80% ()

Galerie (36)

Zajímavosti (6)

  • Natáčení v Česku muselo být po dvou týdnech pozastaveno kvůli epidemii covid-19. Tvůrcům to přidalo značné komplikace, protože museli ze dne na den poslat různé herce ze 7 států zpět domů. (Azurose)
  • Film se natáčel také v Česku – na hradech Křivoklát, Točník a v okolní přírodě. (Azurose)
  • Rozpočet filmu byl 9 800 000 eur. Film podpořilo mnoho severských filmových fondů a také český Státní fond kinematografie. (Azurose)

Reklama

Reklama