Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kapitána Pika navštíví jeho budoucí já, které mu ukáže důsledky jeho činů. (SkyShowtime)

Diskuze

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Khanos

Zda diktátora či nikoli, to je už na posouzení každého z nás. Třeba já osobně bych termín "diktátor" rozhodně nepoužil, ostatně nikdo to nikomu násilím nenutí, ve smyslu že kdo nechce, nemusí se koukat, třebaže to má logo Star Treku. Nelíbí se ti to? Nekoukej se. Není nic jednoduššího :) Ostatně kde je psáno, že trekkie/fanoušek Treku musí nutně milovat vše, co nese logo Treku? Já taky zdaleka ne tak intenzivně prožívám každý jeden ST seriál, přestože mám obecně vzato rád celý ten svět... Ale i já tam mám více a méně oblíbené části ;)

A věř, že se v diskuzích okolo DIS a nových Treků obecně motám už tak dlouho, že jsem všechny ty argumenty vyslechl a zauvažoval nad nimi už tolikrát, že bych to ani nedovedl spočítat. Ono se ty argumenty z větší části i více méně opakují, jen jsou pokaždé řečeny trošku jinak, ale ve svém jádru jsou stejné. A tedy nevím zda bych svoji stranu označil za tu "správnou", když se všechny diskuze odehrávají v subjektivní rovině a jsou tedy všechny stejně validní. Já jsem hlavně na své straně, protože to co si myslím a říkám či píši si reálně myslím. Že se to čirou náhodou shoduje s postojem majitele licence je pouze a jenom ta náhoda. Opakuji, mám své důvody, kvůli kterým považuji DIS za regulérní Trek a proč se mi líbí ;)

A nemáš vůbec pravdu v tom, že přijímám vše, co má logo Treku. Nic nemůže být daleko od pravdy. Já jsem se třeba léta vyhýbal TNG - VOY Trekům, ve smyslu že ne že by se mi vyloženě nelíbily, ale zdaleka jsem z nich neměl takový "wau" pocit, jako třeba z dřívější TOSky, nebo z aktuální DIS. Dal jsem tomu nějaký čas a tak nějak jsem se k nim dopracoval a pomalu si i tyhle Treky nakoukávám, ale pořád platí, že z nich obecně (některé epizody jsou ale super!) nemám tak skvělý a báječný pocit, jako z těch současných Treků, a nebo z té prapůvodní TOSky. A já to tedy nemíním lámat přes koleno a koukat se na to násilím, takže když mám chuť, podívám se a když ne, tak ne ;)
Takže nee, vůči tvrzení, že spolknu vše co má Trek v názvu, se mohu s čistým svědomím ohradit. Není tomu tak ;) Ale zároveň to pro mě není důvod, abych to všude hanil, vyčítal tomu tohle či tamto, a prostě to nechávám u toho, že něco mi sedne více a něco méně, a že není všem dnům konec a že to ve mě za nějaký čas může v klidu dozrát, stejně jako v očích fandomu uzrál každý nový Trek, který se zprvu hejtil...

Khanos

Khanos (hodnocení, recenze)

Jakkob

Činit tak budu, neboj ;).

Myslím a věřím, že vlastnictví značky není to jediné určující. Spousta značek měla dopad na diváky a v širších souvislostech i na historii. A stejným způsobem byla každá značka i ovlivněna, jelikož nic neexistuje v bublině. Star Trek by bez lidí, kteří ho sledují nebyl ničím, proto jeho hodnota není vytesaná v kameni a není absolutní. A majitel licence si značku koupil právě kvůli skupině jeho diváků. Činí to z něj tedy diktátora, který má právo této skupině určovat co je také a co onaké? Ty se s tím smířit dovedeš, a mnozí další ano. Já nedovedu a mnozí další také ne.

Jenže tohle není o tom, co ukáže čas, protože výjimečně ten v tomto nemá tak zásadní roli. Je to o lidech. Ty se za každou cenu vždycky tvářiš, jako bys byl na správné straně barikády a benevolentně přijímáš rozdílnosti druhé strany, zaštítěný svými ideály, které v reálném světě jsou pohádkou a tím, že jsi na "oficiální" straně. Aniž bys skutečně zvážil či uvažoval o argumentech druhé strany.

Ale neboj, druhá strana činí to stejné (nejspíš včetně mně) a zase se tváříme, že progresivní jsme my a vy jste jen konzumenti. A Vaše názory jsme schopni vyslyšet se stejným přijetím, jako Vy ty naše.

Takže si nikdo nemá co vyčítat.

Zatím tu máme SNW, které oba dva bereme. Ty, protože obecně nemáš problém s níčím, s čím ST příjde a já protože v něm víc než v čemkoliv jiném za posledních 20 let vidím to, co mně v dětství k ST přivedlo. Zde máš ovšem výhodu, protože u mně je každou další epizodou vyšší pravděpodobnost, že se stane něco, co nebudu schopný překousnout. Zatímco ty nad tm jen mávneš rukou, že tak bylo prostě řečeno a tudíž tak i je. A nic TI nebude bránit v tom si seriál dál užívat.

...a jsme tam, kde jsme začali. Zavídím Ti a přál bych si mít stejně nekritický pohled.

na příspěvěk reagoval Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Khanos

To jistě můžeš a rozhodně tak čiň :) Ale stále bude platit, že vlastnictví značky a tvrzení jejich majitelů bude i v těch nejabsurdnějších situacích víc, než je tvrzení kohokoli jiného, klidně i celého fandomu. Bohužel.. :(

na příspěvěk reagoval Khanos

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Khanos

No, díky fanouškům budou všechny velké značky existovat asi i ještě dlouho po tom, kdy by to čistě hypoteticky šlo všechno do kopru, ale právě proto je zcela logicky snahou tvůrců cílit ony seriály na mainstream a nikoli jenom na fanoušky, protože ti tomu právě díky značce a svému fanouškovství dají šanci vždycky, třeba že klidně i většina z nich nad tím zprvu ohrne nos. To se tu děje už od TNG, jako že snad až SNW má poměrně dobrý start, kdy ho neprovází nějaká kdo ví jak velká nevole a zášť ze strany fanoušků, ale jinak snad všechny předchozí Treky provázel opravdu velký hejt a odpor hlavně ze strany trekkies... Nicméně každá značka, fandom, univerzum potřebuje nové fanoušky a proto je potřeba na ně cílit.

Mj zrovna jedna moje netrekkie kamarádka aktuálně na ST kouká a jako že bere to značně zajímavě, aspoň podle toho hodnocení, jako že nejprve koukala na piloty všech Treků a pak pokračovala na střídačku dál a DIS hodnotí doposud celkem vysoko, a stejně tak i epizody z TNG, DS9 i VOY. Ne snad, že by to o něčem globálně vypovídalo, ale pro mě je to potvrzení jenom o tom, že neznalý divák si může užívat stejně tak dřívější Treky, jako ty současné.. :)

Khanos

Khanos (hodnocení, recenze)

Jakkob

To netvrdím, ale dávám mi to možnost se rozhodnout na základě jiných argumentů, než je vlastnictví značky.

na příspěvěk reagoval Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Khanos

Budiž ti to přáno, jako že já s tím rozhodně nemám problém :) Ale vezmi si, že na základě takového přístupu by někdo mohl klidně i tvrdit, že mimo TOSku, TASku a úvod TNG je všechno ostatní jen plagiát využitý nenažranými producenty k tomu, aby se obohatili na něčem, co není a nebylo jejich a na čem jen parazitují pro to, aby si namastili kapsy. A že obdobné názory zaznívaly bohužel nemálo napříč celou historií Treku...

na příspěvěk reagoval Khanos

Khanos

Khanos (hodnocení, recenze)

Jakkob

No, myslím, že ST se opírá hlavně o sílu značky. TO je to jediné, co ho drží nad vodou, nikoliv fanoušci (zde souhlasím) a určitě ne mainstreamový divák (který není ovlivněn sílou značky). Ale tak jako v případě Dysneyho, který úspěšně ničí Marvel a SW, síla značky nevydrží napořád. ST pak budou držet už jen fanoušci. Nic tu nebude věčně a ST také jednou zmizí. Až bude jeho značka znehodnocena, nebo prostě jen vyšumí v čase a bude nahrazen jinými.

na příspěvěk reagoval Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Khanos

Ten argument jsem nepoužil proto, protože bych se s ním sám rád kdo ví jak oháněl a nebo se za něj schovával, nýbrž proto, že na rozdíl od většiny subjektivních argumentů v diskuzích zaznívajících je tento prostě pravda, se kterou se nedá nijak přít. A i kdyby se za tento argument někdo schovával a neuměl své postoje podepřít něčím jiným, tak to nic nemění na tom, že onen argument je prostě nade všechny postoje a názory fanoušků i všech, kteří si myslí cokoli jiného. Prostě pokud někdo řekne, že má rád DIS a že ta je kánonická a to proto, že to řekl Kurtzman, tak má zcela objektivně pravdu, protože to tak prostě je. Já tedy k této sortě lidí, pokud existují, teda nepatřím a mám své důvody a postoje, proč se mi DIS líbí a proč je to pro mě stejně tak Trek, jako jakýkoli jiný dřívější ST seriál a opravdu k tomu nepotřebuji tohle ohrané tvrzení o tom, že majitel licence je ten, který rozhoduje o tom, co je a není kánon, ale zároveň je to prostě něco, co platí a s čím se ani celý fandom nemůže přít...

Khanos

Khanos (hodnocení, recenze)

Jakkob

Ještě jsem zapoměl napsat, že jediné vlastnictví, které uznávám je, je duševní vlastnictví tvůrce. A z těch už tady snad nikdo není. Ti, co značku zdědili, nebo si koupili, v mých očích nejsou skutečnými vlastníky, a jejich "přínos" nemusím z tohoto důvodu ani uznávat. Ale to je jen můj pohled, který nikomu nevnucuji.

V případě ST zatím nedošlo k tomu, abych na značku zanevřel, ale Zlý Myšák mi už zmrvil dvě jiné značky, které jsem míval rád, Marvel a Star Wars. Nechtěl bych, aby k tomu došlo i tady a že se v mých očích ST pohybuje hodně na hraně, je asi z mých příspěvků jasné.

na příspěvěk reagoval Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Khanos

To co jsi zmínil, resp. ten argument, proč by Trek neměl být mainstreamem, by obstál ale jen v případě, kdy by jeho sledovanost a svým způsobem i samotná existence stála a padala jen na fanoušcích, ale ti jsou stran sledovanosti vůči běžným mudlům v menšině, což ale není žádné velké tajemství. Na fanoušcích to opravdu nestojí ani nepadá, neb tvoří značnou minoritu a vždy ji tvořili. Navíc to co jsi psal pokulhává i v tom ohledu, že ona orientace právě není zase tak složitá ani pro příležitostného mudlu a neznalce, protože ty seriály mohou existovat a lze je pochopit i bez znalosti jiných, dalších ST seriálů, aneb k užití si TNG člověk opravdu nepotřeboval znát TOSku, stejně jako si k užití DS9 člověk nepotřeboval nakoukávat TNG atd. Jsou tam samozřejmě odkazy a zmínky na starší Treky, ale je jich minimum a jsou podané velice jednoduše a tak, aby to i pro třeba příležitostného diváka nebyl hendikep, kdyby nevěděl oč jde. Tomu navíc napomáhá i epizodní vyprávění většiny Treků, kdy ani nebylo potřeba znát, co se dělo v předešlých dílech a člověk si danou epizodu i tak mohl užít. Problém může být tam, kde na sebe epizody navazují, jako tomu bylo třeba v ENT, nebo aktuálně v DIS, či PIC. Ale jinak mi nepřijde, že by kdy byl Trek cokoli jiného, než je mainstream. A i kdyby tomu bylo tak jak píšeš, dříve nebo později by musel ST zaniknout, protože pokud by nebyl přístupný novým divákům a navíc točený tak, aby je i dokázal zaujmout, dříve nebo později by nezbyl nikdo, kdo by na něj koukal a tak se neděje. Zcela logicky musí být ST mainstream a musí cílit i na běžné lidi a nefanošky, tak jako tomu bylo u každého filmu či seriálu, jinak by zkrátka nepřežil...

na příspěvěk reagoval Khanos

Khanos

Khanos (hodnocení, recenze)

Jakkob

Já přeci nemá problém s tím, že se Ti DSC líbí.

Ale když jsme v tom, ty jsi zase použil argument, který nemám rád já, majitel licence. I to je značně ohraný argument. Byl jsem v diskuzích, kde tuto skutečnost vytahovali tací, kteří nedokázali argumentačně obhájit své stanovisko a jejich pravda končila u toho, že majitel řekl, tak se i stane. Tímto prázdným a laciným argumentem se vyhnuli tomu, aby uznali, že pravda nemusí být černobílá. Ale tím nemyslím Tebe ;)

na příspěvěk reagoval Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Khanos

Však se nemusíme nutně ve všem, ani třeba jen v něčem, shodovat, nebo neshodovat. Stále si o tom můžeme každý myslet a tvrdit, co chceme ;) Diskuze opravdu není jen o shodě, je i o té neshodě, takže min. za mě je to takhle zcela v pořádku. Tobě se něco líbí a něco ne, protože tohle a tamto - v pořádku. Mě se něco líbí a něco ne, protože tohle a támhleto atd. Sto lidí, sto chutí a to platí i pro Star Trek a jeho jednotlivé seriály, nebo filmy :)

Vrátím se asi jen k tomu ze strany odpůrců už dosti omletém argumentu o tom, že někdo jen slepě konzumuje to, co mu majitel licence strčí na talíř... Jako že někdo to tak třeba mít může, ale jak jsem už zmínil dříve, u mě to tak rozhodně není. Tobě to tak třeba nepřipadne, ale to je přeci dojem založený na ničem jiném, než jen tvých pocitech a postoji k Treku, a to je něco, jak jsme se už shodli níže, co není nijak definované a určené, takže jak můžeš s nějakou jistotou tvrdit a myslet si, že někdo jen slepě konzumuje, když ty jsi ty a ten někdo je úplně jiný, má třeba zcela úplně odlišný postoj, jiná měřítka i jiné faktory, které jsou pro něho důležité a které jsou díky neexistenci přesné definice ST stejně validní, jako ty tvé, třebas že jsou jiné, nebo zcela opačné.. ? I nejen proto já osobně tohle tvrzení co jsi použil nemám vůbec rád, protože to není nic jiného než hodně laciná a prázdná vytáčka užívána v nejen startrekových diskuzích k vyjádření neschopni či neochotě přijmout prostý fakt, že spoustě lidem se to něco, co se někomu z toho či onoho důvodu nelíbí, líbit může...

na příspěvěk reagoval Khanos, Khanos

Khanos

Khanos (hodnocení, recenze)

Jakkob

Ještě mně napadla jedna drobnost, kterou bych dodal. To, že Star Trek nepovažuji za mainstream nespočívá v jeho mnou vnímané jedinečnosti. Spočívá v tom, že vytvořil tak velký svět, že aby se v něm běžný divák zorientoval, musel by znát minimálně jeho poměrnou část. Ve chvíli, kdy si tohle nový divák uvědomí, často ztratí zájem a jde jinam. A už z tohoto důvodu nemůžeš Star Trek považovat za mainstream.

na příspěvěk reagoval Jakkob

Khanos

Khanos (hodnocení, recenze)

Jakkob

No, i když Ti můžu dát za pravdu v tom, že neexistuje definice toho, co činí Star Trek tím co je, se zbytkem nesouhlasím. A myslím, že se začínáš v té subjektivitě a objektivitě trochu ztrácet. Jedinou věcí, kterou se dá v tom, co jsi napsal považovat za objektivní, je tvé tvrzení, že Star Trek je to, co vlastník značky řekne. V tom případě se ale vrácím ke svému původnímu tvrzení o nenáročném divákovi, protože jestli se někdo rozhodne slepě konzumovat vše, co mu jiný strčí na talíř, jinak se brát nedá.

Některé z argumentů, které jsi napsal, jsou hodně přitažené za vlasy a dá se o nich přít z hlediska výkladu. Myslím, že v tomto případě to ale nemá smysl a nejspíš se shodneme, že se neshodneme.

na příspěvěk reagoval Jakkob

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

cyphercz

Ja se v tom moc nevyznam. Ale prislo mi to podobne. ;-) Ve smyslu, je to nove, lec povedome. 

cyphercz

cyphercz (hodnocení, recenze)

PKD , Khanos

dík, předchozí avatar byl logo Planetary Union z Orville, jenže ten seriál mě dost zklamal svojí třetí řadou, takže jsem si řekl, že je čas na update a to logo OPA z The Expanse v tomhle neonovém provedení je trochu podobné tomu mému starému orvilláckému, tak to hezky navazuje...:)

na příspěvěk reagoval PKD

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Khanos

A to právě něco, co si každý posuzuje podle svého, pokud se ovšem bavíme v rovině subjektivity. Co se objektivity týče, tak nezbývá než připomenout to nepopulární, ale bohužel pravdivé tvrzení o tom, že Trek je všechno, co majitel licence označí za Trek. A přes to prostě vlak nejede, ať už se to někomu líbí, nebo ne. Ale tak zůstaňme prosím na té rovině názorů, kdy si o tom každý můžeme myslet a říkat, co chceme :)

S tou konkurencí a s tím spojenou dobovou výjimečností jsem si to nevymyslel, to tak prostě bylo. Klidně si stran toho udělej nějaký průzkum - poptej se, pročti si net, ale v 80. letech skutečně nebyla seriálová tvorba tam kde je teď, a konkurence na poli sci-fi žánru také nebylo tolik, jako dneska. Zda to bereš nebo ne je už na tobě, ale je pravdou, že ta výjimečná sledovanost a popularita TNG má základ mj i tady v tom faktoru.

Stran té identity... Vše co jsi mi psal je pouze a jen subjektivní pohled, a jako takový je v pořádku. Stran objektivity už zdaleka nikoli, protože nic z toho co jsi popisoval v tom smyslu, že není "jako Trek" není nikde přesně a jasně definováno, nýbrž to odvozuješ ze svých pocitů a pocitů ostatních zdejších uživatelů, kde jsme se ale už dříve shodli, že jen těžko můžeš hledat či vyžadovat nějakou objektivitu, kor v otázce, co je a není Trek. Takhle to opravdu nefunguje a nikdy nefungovalo. Kdyby ano, museli bychom tu doposud mít TOSku v jedné a téže variantě, pořád kolem dokola a dokola, ale všichni víme, že tomu tak není a tím důvodem je především to, že je každý další Trek jiný, že je každý další Trek zase o kus dál, že nekopíruje to co tu bylo dříve atd. O tom Trek mj. je a přesně tohle já respektuji. Tu diverzitu a odlišnost. Stagnace je cesta k záhubě a Trek byl vždycky progresivní a to ostatně je i dnes - ta míru diskuzí nejen tady je toho důkazem ;)

Vůbec si nemyslím, že by se Trek kdykoli ve své existenci mainstreamu vzdaloval, proč taky? S obdobným názorem jsem se již setkal a nepřijde mi to jako nic víc, než jen taková ta idealizace toho, čím Trek byl/je/bude. Jakási představa, jak strašně moc je Trek specializovaný a že není pro běžného, řadového diváka. Nechci nikomu kazit iluze, ale o tomhle Trek nikdy nebyl a ani nebude. Je to byznys stejně jako cokoli jiného a jako takový je vytvářen prvořadě proto, aby vydělal. A bylo tomu tak už za Roddenberryho, bylo tomu tak za Bermana i Bragy, a je tomu tak i nyní. I taková TNG byla o poznání větší mainstream, než byla svého času TOSka, neb TNG nebyla zdaleka tak provokativní a když už byla, tak si to stejně jako v pozdějších dobách DS9 a další Treky slízla v podobě masivní dopisové kampaně ze stran diváků...

Ano, takový pocit mít můžeš, ale opět připomínám, že se bavíme na poli subjektivity a nikoli objektivity, se kterou se tady jen málokdo může v byť sebemenším měřítku ohánět. Všichni zde hodnotíme a posuzujeme především na základě svých subjektivních pocitů a dojmů, svých měřítek a hodnot, protože žádné jiné nejsou ani nikdy nebudou. Opravdu neexistuje žádná univerzální stupnice či soubor hodnot a pouček, podle kterých přesně definuješ a rozeznáš Trek od čehokoli jiného. Už jen proto dost dobře nelze říci, kdy je Trek Trekem, kdy jím není ani nic podobného. Že Trek není Trekem proto, že dnes není výjimečný a že není jako dříve opravdu není nic dalšího, než další ze subjektivních dojmů jednoho či více jedinců...
Já to beru tak, že miluji a obdivuji právě ten Trek, který je zrovna aktuální a na který se právě dívám. A je mi jedno, zda je to TOSka, TNG, DIS a nebo Lower Deci... Je to pořád jedno a to samé univerzum, které se s každým filmem či seriálem hezky rozrůstá a já si mj přesně tohle užívám. Ne proto, že jsem fanoušek toho či onoho ST seriálu, ale že jsem fanoušek toho celého světa a ten se jako takový rozhodně nedá schovat do krabičky a říct, že Trek je jenom tohle a tamto a cokoli jiného už ne. S takovou by nemohl do budoucna nijak růst a rozvíjet se, a velice brzy by zakrněl a ohrál se. Jako kdyby jeden donekonečna poslouchal jednu a tu samou písničku, kterou má třeba že moc rád, ale dříve nebo později by se mu zprotivila...

Takže za mě díky Roddenberrymu za jeho ideu diverzity a tvůrcům Treku za to, že se tím snaží řídit a nesnaží se zbytečně opakovat to, co tu už bylo dříve...

na příspěvěk reagoval Khanos, Khanos

Khanos

Khanos (hodnocení, recenze)

Jakkob

Jenže Trek už dávno není Trekem. Je vším ostatním. Tvé tvrzení o absenci konkurence absolutně neberu. Pokud by to bylo jak naznačuješ, v podstatě můžeš na rovinu říct, že ST nebyl nikdy ničím výjimečným a jevil se tak jen proto, že nebylo s čím jej srovnat.

A v otázce identity, vem si zatím poslední epizodu SNW. Byla pěkná? Ano. Jenže připomínala Ti Trek? Ne, je to Vetřelec a Predátor ve světě ST. Případně Věc. Tohle mi řekl každý, s kým jsem se o tom bavil. A zdejší diskuze tomu také dává za pravdu. Stejně jako ta bitva v DSC byla SW ve světě ST. Pokud Ti nevadí naprostá ztráta identity Treku, je to jistě Tvoje věc, ale nemaluj si věci na růžovo jen proto, že seš s tím v cajku.

Tohle není o prskání fandomu. A Star Trek možná začal jako mainstremová zábava, ale čím víc rostl, tím víc se od mainstreamu vzdaloval. Neustále celou situaci vztahuješ k tomu, že část fanoušku je, řekněme, nepřizpůsobivá. Ale to je pouze deflekce a zjednodušování situace. Nechci Tě nijak napadat a nehodnotím, zda akceptace DSC je dobrá nebo špatná, jelikož to se posuzovat nedá. Ale tenhle přístup je stejně pokrytecký, jako to, co Ti tak vadí. Zejména, když se neustále schováváš za štít, jak Tě Trek naučil být lepším člověkem.

Možná nejsi nenáročný divák, ale občas mám pocit, že tvoje obhajoba všeho moderního na Treku postrádá jakoukoliv reflexi. Raději než adresovat, co je špatně a příjmout to, se snažíš všechno podávat v tom lepším světle. Tohle ale není výhoda ani známka lepšího charakteru a někdy může hraničit se zaslepeností.

A smyslem mé poznámky o objektivitě bylo poukázat, že objektivní není nikdo. Takže přemýšlet o procentuálním podílu subjektivních a objektivních hodnotitelů je naprosto mimo.

na příspěvěk reagoval Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Khanos

Tak samozřejmě nevím přesně, v jakém poměru jsou zdejší řekněme objektivnější jedinci vůči těm neobjektivním, ale o to si myslím zase tolik nejde. Chtěl jsem tím hlavně říci, že tady se na objektivitu nehraje a ani hrát nemůže, když zde drtivou většinu hodnotících a diskutujících tvoří mudlové a kritici-amatéři, jako jsme my.. :)

A nemyslím si, že bych byl nenáročným divákem, resp. jak u čeho. U Treku bych sám sebe vůbec nepovažoval za nenáročného, ostatně kdyby Trek nebyl Trekem, dost dobře bych ho asi dávno zavrhnul, ale nestalo se tak, takže si myslím, že nějaká náročnost u mě přeci jen bude. Jako že fakt nestačí jen logo Treku ;)

Časy se mění řekl bych... Dříve to bylo jiné než dnes. Za dob TNG, DS9 a ještě i VOY nebyla seriálová tvorba na zdaleka takové úrovni, jako je dnes a dost dobře ani konkurence nebyla taková, jako je dnes. Dříve Trek čněl nad vše ostatní, protože toho zkrátka zase tolik nebylo a tak ani nebylo zase tak těžké té pozice dosáhnout.
A co se mainstreamu týče, tak Trek byl přeci vždycky mainstream a byl i tak natáčen, aby to mainstream byl. V tomhle si já osobně myslím, že si dnešní ani dřívější Treky nemají moc co vyčítat.
A stran mě osobně, tak já se k Treku dostal přes TOSku, která je pro mě doposud tím nejlepším Trekem ever, ale stejně tak si i užiju moderní, současné Treky, třeba že se od těch starých odlišují, což je zase faktor, který tu byl vždycky. TOSKaři prskali na TNG, TNG fani prskali na DS9 atd. Ta nevole tu byla vždycky, jen dříve nebyl internet, takže toho nebylo všude tolik, jako je tomu dnes, to je asi jediný rozdíl.
Ale nemusím to vztahovat jen na sebe - od svých trekkies přátel, z nichž jsou většina veteráni, kteří stáli u zrodu ST fandomu tady u nás, si DIS i další nové Treky taky užívají a nemají s nimi žádný větší problém.. :)

na příspěvěk reagoval Khanos

Khanos

Khanos (hodnocení, recenze)

Jakkob

To jedno procento objektivních bych chtěl vidět :-)

Ne, ale vážně, zbytečně komplikovaně píšeš jednoduché věci.

Co se Tvého pohledu na ST týče, docela Ti závidím, také bych chtěl být tak nenáročný divák. Vím, že to trochu vyzní, jako bych Tě urážel, ale myslím to vážně. Kdysi jsem byl stejný a nejen v treku.

K té bitvě u DSC. Viděl jsem ji pouze jednou a popravdě to neplánuji měnit, ale co si pamatuji, obrazovka byl přeplněná nezřetelnými body, odlesky a barvičkami. V době premiéry tohoto dílu mi nadšeně volal jeden kamarád, aby mi tu bitvu popsal a povídal mi "člověče, připomíná to bitvy v Galactice". V té době jsem už DSC nesledoval, ale zvědavost mi kázala se podívat aspoň na tu bitvu.

Jenže...

Tam, kde Galactica využívala skoro dokumentární a přehledné záběry, zde byl naprostý chaos. Tam, kde u Galacticy bylo rozeznat v každý okamžik, co se děje, tady jsem měl náběhy na epileptický záchvat. No a tam, kde byla Galactica v rámci možnosti originální, tam se DSC inspirovala/vykradla Star Wars.

Nebudu tvrdit, že Star Trek byl vždycky originál, často se inspiroval po příběhové stránce z jiných děl, ale chybí mi časy, kdy sám sloužil jako inspirace pro jiné filmy a seriály. Dneska na něm nenajdeš nic originálního, pouze to, kde se inspiroval těmi značkami, které se nezapoměly vyvíjet. Jestli je tohle cena za to, aby byl přístupný mainstreamovému divákovi, pro mně je tato cena příliš vysoká. Ty jsi důkazem, že ST si fanoušky vždycky najde, ale nás starou gardu z toho asi trefí šlak. Uklidňuje mně jen skutečnost, že když se podívám na megakorporát Disneyho, že jsme mohli skončit i mnohem hůř.

na příspěvěk reagoval PKD, Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

PKD

Tak asi jak u koho, ale co vím, tak třeba ani náš Praotec si na tady tohle i ve svém věku s těmi x dioptriemi nestěžoval, a to je už co říci...

na příspěvěk reagoval PKD

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Khanos

Já se tím tvrzením řídím stále, to si nemysli ;) Nikdy jsem tady ani jinde nepovažoval stran Treku můj názor za objektivní, naopak. Všude stále avizuji, že můj názor na něj (Trek) je velice subjektivní a o nějakou objektivitu se ani nepokouším, protože k nějaké aspoň trošku objektivitě je potřeba o dost více, než to co zde (i jinde) vykazuje 99% uživatelů a diskutujících.. :)
A já to jinak v případě DIS už tak nějak automaticky píšu všude, protože velmi mnoho odpůrců si s oblibou zaměňují oblíbenost s kvalitou, což ale opravdu není jedno a totéž, co si budeme povídat ;)

na příspěvěk reagoval Khanos

Uživatel PKD smazal svůj příspěvek.

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

PKD

S věkem to asi nemá moc co dělat - já už taky nejsem úplně nejmladší a zrak nemám takový, jako před x lety, to si nemysli.. ;)

na příspěvěk reagoval PKD

Khanos

Khanos (hodnocení, recenze)

Jakkob

Musím se ohradit. Já nepsal nic o tom, jestli je ta či ona vesmírná bitva kvalitnější, ani o tom, které jsou mé oblíbené. Psal jsem o tom, které považuji za nejlepší. Samozřejmě pokud bych to měl posuzovat, tak z mého pohledu jsou mnou vypsané o světelné roky kvalitnější, než ta zmíněná bitva v DSC. Já Ti neberu, jestli máš bitvy v DSC rád, ale možná bys měl tu svou druhou větu ve svém příspěvku vztáhnout i na sebe.

na příspěvěk reagoval PKD, Jakkob

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

Jakkob

To me neprekvapuje. Pro me je to uz proste moc pres. Pro me stare bulvy jsou akce v DSC platforma na epilepticky zachvat. Holt, nova doba. 

na příspěvěk reagoval Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Khanos

Jak říkáš - každému se líbí něco jiného. A právě proto by se neměla oblíbenost založená na subjektivitě zaměňovat s kvalitou, protože to je něco úplně jiného.

Mě se závěr druhé řady DIS líbil fakt hodně moc a rád se k němu stran vesmírných bitev vracím. Bitvy v DS9 se mi líbí zrovna tak, ale sám za sebe bych neposuzoval, která z nich je lepší nebo horší. Ty seriály pro mě osobně mezi sebou v ničem nezápasí, ale doplňují se. Proto jsem rád za jedno i druhé, a ocením stejně tak jedno, i to druhé. A zatímco na bitvách v DIS ocením moderní efekty a velkou míru akčnosti, na bitvách v DS9 ocením více méně přesný opak. Opakuji, pro mě se ty styly nevylučují a naopak oceňuji tu diverzitu a odlišnost...

na příspěvěk reagoval Khanos

Khanos

Khanos (hodnocení, recenze)

Jakkob

Musím dát v tomto PKD za pravdu. Když si vzpomenu na poslední epizodu druhé řady DSC, takové množství digibordelu se jen tak nevidí. Ono velké množství pohybujících se bodů a barviček nedělá vizuálně atraktivní bitvu. Ale každému se líbí něco jiného.

Dosud nejhezčí vesmírné bitvy měl ve světě ST Hluboký vesmír. A v rámci ostatních seriálů to byla Battlestar Galactica z 2004 (a velmi dobré měla i Expanse a Stargate Universe).

na příspěvěk reagoval Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

PKD

Nepřehledné/přepálené jak pro koho bych podotkl - já s nimi doposud (a de facto ani v žádném novém Treku) neměl problém, ať už po vizuální stránce, která mě osobně přijde naprosto báječná, nebo po jakékoli jiné ;).

na příspěvěk reagoval Khanos, PKD

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

Kpt. Batelova z pilotu je zpet. Prijemne prequapko. Doufal jsem v nej. 

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

cyphercz

P.s. a vidím, že jsi poněkud inovoval avatara (ještě že ne tam TOHO, checht). Je povědomý, přesto, nový.;-) Jako SNW.:) Aspoň zatím.

na příspěvěk reagoval cyphercz

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

cyphercz

No, já se obávám toho samého. Nepřehledné (doby DS9 jsou pryč) a totálně přepálené ve všech směrech bitky v DSC mám ještě v živé paměti. SNW to odpustím, když to bylo dosud docela komorní. Pokud bude vždy konec sezony akčnější, tak s tím zatím nemám problém. Jsem zvědav na konec. Otvírák či ne? Toť zatím otázka. Na 2.str. se přiznám, že jsem aspoň 1 díl od SNW jako totál akční chtěl. Tak to asi dostanu. Jak se v tom digibordelu ovšem budu orientovati, je jiná otázka. Stále ovšem dávám přednost, Balance of Terror. A zatím totál vrcholem pro mě zatím zůstává Memento Mori. Tož tak. Snad ty mé Romulany, nezkurví. I když čekám, že je ukážou, aby se Pike a spol. mohli 7 let před TOSkou a jistým dílem, na ně pěkně vynadívati. Jako na Gorny.

na příspěvěk reagoval Jakkob

cyphercz

cyphercz (hodnocení, recenze)

PKD

jako jo, vypadá celkem dobře ten trailer, jen se "trochu" obávám toho, že tu opět máme děsně velkolepou bitvu v season finale, což se těmto tvůrcům doposud moc nedařilo - stále mám v živé paměti tu totální CGI příšernost z finále druhé řady Discovery, nebo květinovou potyčku ve finále první řady Pikárda... versus takové finále první řady Manda, kde vrcholem byl souboj s obyčejným Tie Fighterem a přesto to bylo o 5 levelů nad onou DIS či PIC, protože tam prostě byl kvalitní příběh a story telling a ne jen prvoplánové CGI orgie pro popcorn žeroucí masy co maj orgáč z milionu lodiček co dělají pew pew and kaboom!....;) 

na příspěvěk reagoval PKD, PKD, Khanos

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

PKD

Mmm, to vypadá dost dobře. Hodně mi to upíná věhlasnou epizou "Balance of Terror" z TOSky.. :)

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

cyphercz

Kdo ví, možné to je a třeba to tak nakonec i budeš vnímat. Vyloučit to jistě nelze ;) A já bych ti to a komukoli jinému ostatně jenom přál...

cyphercz

cyphercz (hodnocení, recenze)

Jakkob

zatraceně, že by tenhle seriál měl dvě výtečné epizody hned po sobě?? Devítka nezklamala a ukázka na desítku vypadá velmi dobře, takže hype začíná být vysoký;)

na příspěvěk reagoval Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Sneak Peek pro poslední, desátou epizodu první série, kde se na scénu opět vrací Pikovo drama a tentokráte je mu, zdá se, mnohem blíže, než si mohl zprvu myslet...

na příspěvěk reagoval cyphercz

Reklama

Reklama