Reklama

Reklama

USA, 2022, 8 h 47 min (Minutáž: 46–63 min)

Hudba:

Nami Melumad
(další profese)

Epizody(10)

Recenze (20)

Elerrina 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Konečně krok učiněný správným směrem. Čiré peklo zaslepené woke propagandy, které představovala Discovery, se podařilo zažehnat, ovšem především tím, že většina epizod je více či méně inovovanou vykrádačkou kousků, které tu v přebohatém ST univerzu někdy byly. Nejvýraznější ústupek současnému progresivismu tedy spočívá v tom, že z Enterprice se stala slepičárna a na hlavní ženskou postavu si dělá zálusk superkadetka Uhura, která všechno ví, všechno zná, do všeho se montuje a málem v každé druhé epizodě zachraňuje loď nebo výsadek. Nebýt téhle silně iritující postavy a smutného faktu, že psychologie většiny členů posádky byla zkrouhnuta akorát na nějaké to trauma z minulosti, byl by to docela fajn počin. Pike i Spock jako jediní muži na můstku čelí tomu kurníku s blazeovanou povzneseností, doktor je celkem sympaťák a slepý andorijský šéfinženýr s kousavými poznámkami se také neztratí. Zbytek osazenstva jsou modelky rozdělené do žánrových kolonek podle následujícího klíče:  beznadějná tragédka – La´an Noonien Singh, hot girl – Christina Chapel, všeználek – Uhura, uličník – Ortegas, nevýrazná pipka – Number One a k tomu občas hostující vznešená aristokratka – T´Pring. Kdybych byla puntíčkář, mohla bych rozebírat ještě debilní dialogy, odfláknutou hudbu, občasné díry v logice o rozměrech Pravčických bran a až chorobné zaměření na vztahy (proboha, vždyť i ten Spock řeší své trable se snoubenkou častěji než vědecké problémy!), ale současná laťka pro sci-fi seriály je tak nízko, že nemá cenu se v tom hrabat. Takže raději zdůrazním, že po dlouhé době tu konečně máme plnohodnotný Star Trek s jedním z nejlepších kapitánů za poslední tři desetiletí. ()

Germanicvs 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Svět Star Treku začíná zvolna nabírat dech. Nezdařený (a dlouho očekávaný) návrat stoletého Picarda (až na známé již věkem sešlé postavy moc Trekkies nepřipomínal) nebo ufňukané Discovery mohou jít klidně k šípku. Strange New Worlds je až na neustálou recyklaci starých námětů a jistou scenáristickou roztěkanost vcelku slušným pokusem o resuscitaci kultovního univerza. ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

[70%] Tak mám konečně první sérii tohoto nového ST za sebou. A jak se mi líbila? Určitě ve mně převládají pozitivní pocity. Technicky je to naprosto perfektní, veškerá akce a hlavně celkový vizuál na loď Enterprise je prostě boží! Herecké obsazení je na tom též dobře, takže až na pár výjimek mě tu postavy zaujaly. Pike, Spok, Uhura atd. Obsahově je na tom dobře 6 epizod (1-4 a 9-10), s čímž, že 5-7 jsou dějem takové méně výrazné a 8 mě nebavila vůbec, takže škoda, že tento seriál s 10 epizody se nesnažil, aby byl každý díl zajímavý, ale nevadí. Ten devátý je opravdu kopírka vetřelce, ale v dobrém slova smyslu. ;) Hudba je na tom dobře, připomene staré motivy ST. No, nevím co k tomu ještě dodávat? Tuto novou posádku se známými jmény jsem si docela oblíbil, takže vyjma těch několik nezáživných epizod jsem spokojený a doufám, že druhá série bude ještě o něco lepší. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Naprosto esenciální pro 'Tajemné nové světy' je fakt, že vyšlo obsazení, tudíž celou posádku jsem si bez potíží oblíbil. S avizovanými uzavřenými, epizodickými zápletkami to nebylo tak horké, na většinu událostí se navazuje, či se přímo prolínají do dalších dílů (ovšem popravdě, ne všechny mě extra zaujaly). Jednotlivé postavy pak procházejí výrazným vývojem, přičemž mi úplně nesedly familiární, často až žoviální reakce a chování na misích – což se nicméně podobá TOSce, čili asi záměr. :-) Je hezké si potvrdit, že potenciál má původní, správně uchopený Star Trek nevyčerpatelný. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Když se v Discovery zjevil kapitán Christopher Pike (Anson Mount), diváci byli úplně říční. Charismatický, klidný, rozhodný, atraktivní a laskavý - představoval přesně to, co od kapitána Hvězdné flotily očekáváte. Navíc se nad ním jako Damoklův meč vznáší očekávání tragické budoucnosti. Není se co divit, že Anson Mount a jeho Pike dostali vlastní seriál. A dobře tvůrci udělali. Strange New Worlds je to nejbližší starému dobrému Star Treku, co jsme dostali za několik dekád. Jednotlivé díly mají vlastní zajímavé příběhy, někdy horší, ale někdy opravdu komplexní a temné (viz díl s dítětem obětovaným pro budoucnost planety). Pike je tu popravdě často v pozadí jako taková silná otcovská figura, ale osazenstvo Enterprise vůbec není špatné. Je tu samozřejmě mladý Spock, moudrý africký doktor s hustým přízvukem, rozkošná mladá Uhura nebo uličnická klukovská pilotka Ortegas. Ano, máme to trochu víc dam, ale popravdě vůbec nezastiňují postavy mužské. Doufám, že seriál pár sezón vydrží a třeba se dočkáme i vedení mladého Jamese Kirka (který se v seriálu také už objevil). ()

Galerie (537)

Zajímavosti (3)

  • Tvorcovia vybrali herca Adriana Holmesa ako hereckého predstaviteľa admirála Roberta Aprila (fotografia vľavo) napriek rozdielom voči jeho zobrazeniu v epizóde V opačném čase (1974) animovaného seriálu Star Trek (fotografia vpravo), ktorej dej sa má odohrávať približne o 11 rokov neskôr. (koba)

Reklama

Reklama