Reklama

Reklama

Jídlo

Animovaný / Krátkometrážní / Komedie
Československo / Velká Británie, 1992, 16 min

VOD (1)

Animovaný film Jana Švankmajera o věčné pažravosti lidstva. V animovaném snímku Jídlo Jan Švankmajer svým typickým fantaskním výtvarným vyjádřením ironicky nahlíží na věčnou pažravost lidstva a pomíjivost života. V tomto snímku z roku 1992 výtvarník a režisér kombinuje, podobně jako dalších svých filmech, animaci s živými herci. Ve filmu si zahrál Jan Kraus, Ludvík Šváb, Pavel Marek, Jaromír Kallista a Karel Hamr. (Česká televize)

(více)

Recenze (151)

laserr 

všechny recenze uživatele

Velmi vtipná snídaně, kde je pointa sice očekávatelná, ale přesto velmi vtipně udělaná, následovaná opravdu vydatným obědem, kde je pointa jasná téměř od začátku, přesto je však naprosto geniální, díky pojídání židlí a stolu a díky hereckým výkonům, a zakončena výbornou, ale velmi velmi nechutnou, večeří-prostě klasická plná penze ala Švankmajer. PS: Zkuste u toho jíst, zážitek je náhle o to větší. ()

Suzana 

všechny recenze uživatele

Opravdu gurmánský zážitek! Úroveň stolování, jídlo jako čistá konzumace, jídelní pseudosnobismus a ochotní číšnici - věci, které jsou stále k vidění v kdejakém jídelním a restauračním zařízení zobrazuje Švankmajerm originalním, ale pravdivým způsobem. Ostatně, pro takovéto zážitky nemusíme chodit daleko. ()

Reklama

Ainy 

všechny recenze uživatele

Tak to byla opravdu zdařilá Švankmajerovská komedie z prostředí gastronomických chuťovčiček. Neuvěřitelně vyšperkované chody, dá se říct až ujeté nápady jak ztvárnit snídani, oběd a večeři. Nejvíce pobavil asi oběd, Kraus má opravdu vytříbený apetit ... nu což když je hlad tak je hlad. Po zhlédnutí večeře mě přešla chuť i na večeři :-)) ()

LuiCJ 

všechny recenze uživatele

Veľmi zvláštny film. Ide aj o úplne prvé dielo, ktoré som od českého filmára Jana Švankmajera videl. Surrealistický pohľad na tri hlavné chody počas dňa. Animácia a celkovo spracovania je veľmi zaujímavé. Kombinácia živých hereckých výkonov a stop-motion. Tiež sa mi páči ako je to rozdelené na jednotlivé časti dňa. Každá z nich je jedinečná a hlavne neskutočne originálna. Tento snímok má v sebe veľmi čudný humor. Bizarne vyzerajúce scény s perfektne zladenými zvukovými efektami a hudbou. Príbeh, ktorými niekde vo svojej hĺbke ukrýva posolstvo, pochádzajúce zo života samotného režiséra. ()

LEGACY 

všechny recenze uživatele

Výcuc z nitra volnomyšlenkářského umění českého surrealismu v té nejryzejší podobě, ovšem, musíte být z toho správného těsta. Jinak, kolem a kolem, je to takový mišmaš povídání o pejskovi a kočičce v alternativním trojobale, stejně jako v pohádce se né všichni mohou cítit nejlépe - po tom všem. Jedno je jisté - Švankmajer si vysloužil můj zájem o jeho tvorbu, že by česká filmografie přece jen měla nějaká ta želízka? ()

Galerie (2)

Zajímavosti (5)

  • Keď si muž počas raňajok utrie tvár servítkou, zmiznú mu okuliare. (Cybershot)
  • Jako dítě byl Jan Švankmajer poněkud neduživý a dospělí jej do jídla nutili. Tato zkušenost se v něm hluboce usadila a v dospělosti se trasformovala v jakousi zvrácenou obsesi jídlem - projevuje se téměř ve všech jeho filmech a vrcholí právě ve snímku s příznačným názvem Jídlo. (Zuzanyje)
  • Ve filmu je v jednom ze záběrů zachycena dnes již těžko představitelná cena 9 Kčs za párek s hořčicí, půl krajíce chleba a pivo. (ledofredo)

Reklama

Reklama