Reklama

Reklama

Zahrada

  • angličtina The Garden
Krátkometrážní / Komedie / Mysteriózní / Podobenství
Československo, 1968, 16 min

Jediný plot, který je opravdu živý. Groteskní podobenství režiséra Jana Švankmajera vzniklo podle povídky Ivana Krause Živý plot. S hravou nadsázkou vypráví anekdotu o muži, který ukazuje starému známému svou vilu a zahradu, obehnanou živým plotem – ovšem doslova živým, protože tento se místo keřů skládá z lidí, na které majitel vily něco ví… (Česká televize)

(více)

Recenze (108)

GIK

všechny recenze uživatele

Dalo se vydržet. Celkem normální děj. Hlavně tedy první půlka - roadmovie. I když úlisní Kopřiva s Hálkem jako by jen čekali na pokyn: tak na to hošani hopsněte! Podobenství o panstvu a stafáži? Že by si protěžovaní umělci, kteří jsou jasnou a neoddělitelnou součástí establishmentu, sami do sebe takhle rýpli? A jakpak do toho pasuje, že jeden z členů elity se stane součástí plotu? Ne, ne, tohle se ve skutečnosti vůbec neděje. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Švankmajerovi stačila jedna slovná hračka, doplní to množstvom niekedy ťažko pochopiteľných obrazových detailov, a na svete je film ako výborný satirický obraz spoločnosti. Súdruhom to v roku 68 a neskôr voňať nemohlo a nebude im to voňať ani dnes. Atmosférou som sa cítil trochu ako v Spalovačovi, tá samozrejmá bohorovnosť hlavnej postavy je veľmi podobná. ()

Reklama

Nosdrolomo 

všechny recenze uživatele

Úžasné dílko na které jsem hleděl jako František z Hradce na Pepův živý plot. Krásná ukázka moci... Když toho víte na lidi dost, tak budou dělat to co jim řeknete. Skoro bych tipoval, že tenhle snímek byl natočen před příjezdem vojsk Varšavské smlouvy, ale hodně vypovídá o dalších letech a politické situaci. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Vlastně je to dost nechutné. 1) Je to nechutné...jako kdybyste pozorovali někoho, jak si vybírá holuby z nosu, škrabe se v zadku a hlasitě si na záchodě ulevuje. 2) Aniž bych popíral přívlastky, kterými filmík obdařili místní nadšení komentátoři, přiznám, že nejvíce mě zaujal interiér Carevny Volhy Gaz 21. ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

To byste nevěřili, kolik zajíci napáchají škody...a co teprve, jak se před nimi můžete bránit... Kratičká mírně schizoidní bizarnost, tentokrát nijak zvlášť švankmajerovská, zato absurdní protikomunistická satira. Skvělá kamera a perfektní herecké výkony. Kdo čekal perfektní animaci, bude zklamán, kdo čekal depresivní film o tom, že si papaláš udělá trošku jiný živý plot, tomu nevěřím, protože takovou fantasii má pouze Švankmajer. Pojď se na něco podívat, to budeš koukat, to jsi ještě neviděl!: http://www.viddler.com/explore/Ms_Valerie/videos/63/ (česky s japonskými titulky) ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Jde o první Švankmajerův hraný film a v jeho krátkometrážní tvorbě jediný snímek, který neobsahuje animovanou složku. (Facillitant)

Reklama

Reklama