Reklama

Reklama

Zahrada

  • angličtina The Garden
Krátkometrážní / Komedie / Mysteriózní / Podobenství
Československo, 1968, 16 min

VOD (1)

Jediný plot, který je opravdu živý. Groteskní podobenství režiséra Jana Švankmajera vzniklo podle povídky Ivana Krause Živý plot. S hravou nadsázkou vypráví anekdotu o muži, který ukazuje starému známému svou vilu a zahradu, obehnanou živým plotem – ovšem doslova živým, protože tento se místo keřů skládá z lidí, na které majitel vily něco ví… (Česká televize)

(více)

Recenze (108)

MM11 

všechny recenze uživatele

Švankmajerovi duševní výlety za hranice všedního vnímání jdou povětšinou zcela mimo mě. Kupodivu je Zahrada docela jiná a stravitelnější. Trápící podivín, který experimentuje se vším co se hýbe, tady dokázal vytvořit krásně absurdní situaci a v deseti minutách jí dát neodolatelně ironickou korunu. Narozdíl od přebujelých záběrů a fantasmagorických zvuků zůstal účelný a s mistrným Kopřivou tvrdí jedno. Že plot musí kdosi držet a že lhostejnost je koncem i toho nejkrásnějšího. Časové zasazení osudově přesné. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Vlastně je to dost nechutné. 1) Je to nechutné...jako kdybyste pozorovali někoho, jak si vybírá holuby z nosu, škrabe se v zadku a hlasitě si na záchodě ulevuje. 2) Aniž bych popíral přívlastky, kterými filmík obdařili místní nadšení komentátoři, přiznám, že nejvíce mě zaujal interiér Carevny Volhy Gaz 21. ()

Reklama

KanjiVital 

všechny recenze uživatele

Výpověď o jedné době, z které tuhne krev v žilách: "Víš, řeknu ti, takovej živej plot, ten má něco do sebe. Ono je v tom něco takovýho opravdovýho, živýho. Jenže aby byl plot dobrej, tak se musí sem tam přistřihnout, musí se pěstovat, jako všecko. Já už mám na to svůj systém. Víš, třeba takovýho inženýra sázím mezi dva řezníky a naopak." ()

topi 

všechny recenze uživatele

"Copak to není krásný, když vidíš, jak tyhle lidi stojej? Držej se za ruce, na čerstvým vzduchu. Řeknu ti, takovej živej plot, ten má něco do sebe. Vono je v tom něco takovýho vopravdovýho, živýho. Jenže aby byl plot dobrej, tak se musí sem tam přistřihnout. Musí se pěstovat. Jako všecko. Já už mám na to svůj systém. Víš, takovýho inženýra sázím mezi dva řezníky. A naopak. Holt všecko se musí dělat s láskou." GENIÁLNÍ!!!! ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tohle podobenství je použitelné v každé době, tu dnešní bohužel nevyjímaje. Kdo má informace, má vlastně nesmírné bohatství. Ať je nacismus, komunismus, demokracie či vládne císař pán. Pokaždé chtějí mocní informace na jiné mocné a též i na jiné chudáky, aby je mohli vydírat a využívat. Živá zahrada je zajímavý nápad sám o sobě a velmi trefné a povedené podobenství. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Jde o první Švankmajerův hraný film a v jeho krátkometrážní tvorbě jediný snímek, který neobsahuje animovanou složku. (Facillitant)

Reklama

Reklama