Reklama

Reklama

Ropáci

(studentský film)
  • USA Oil Gobblers

Obsahy(1)

Jana Svěráka známe především jako režiséra dlouhometrážních filmů. Hraný dokument Ropáci natočil Svěrák v roce 1988 jako absolventský snímek na katedře dokumentárního filmu pražské FAMU. Sugestivní vyprávění pojednává o fiktivní vědecké výpravě za neznámým živočichem, ropákem, jehož existence odporuje veškerým zásadám normálního života ve zdravé přírodě. Závažný ekologický problém je zde podán zcela naruby; příběh je přitom líčen tak věrohodně, že mystifikace je takřka dokonalá. Pro tyto mimořádné kvality byl film vyznamenán kromě jiných cen i studentským Oscarem. Další ceny: Zlatý drak + Cena OIRT Krakov 1988, Cena za nejlepší režii – Parma 1989, Hlavní cena festivalu Odense 1991. (Česká televize)

(více)

Recenze (281)

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Domnívám se, že jsem ten film viděl jako malý a že jsem pevně věřil, že něco takového existuje a dokonce jsem o tom možná psal i do písemky z přírodopisu na téma obojživelníci. Rozhodně zajímavý počin Jana Svěráka. Sice trošku amatérský ale o to více přirozený. Sci-fi jako řemen. Takový nízkorozpočtový District 9. ()

Shakaar 

všechny recenze uživatele

Je ohromná škoda že Jan Svěrák nenatáčel více takových filmů a až na Akumulátor 1 se čase začal spoléhat pouze na práci svého otce. Myslím si že měl dobré nápady a ne náhodou tohle dostalo "studentského oscara". Parádní pseudodokument a ikdyž z toho doslova vyřazoval amaterismus, tak se člověk za těch 20 minut pobaví některými hláškami a narážkami na to jak se člověk chová k přírodě. Plné hodnocení možná paradoxně sráží délka, ale beru to zase že se jedná o absolventský projekt. Každopádně pro toho kdo má rád Svěrákovu tvorbu je toto povinnost shlédnout. ()

Reklama

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Dvaadevadesáti oktanový benzín je to nejlepší co máme. Geniální eco fiction s petroleum mostensis – ropákem bahnomilným v hlavní roli. V Praze jsem zatím žádného neviděl. Asi ovzduší není tak znečištěné, jak si všichni myslí. Ještě že se to zlepšuje a snad nám badatelé za pár let aspoň jeden exemplář přivezou ukázat. Jezděte autem! | ► Ropáci ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu, kdy to ještě nešlo brát jako módní ekologickou agitku, zvláště Greenpeace, jako je tomu u dnešních frikulínských dokumentů, šlo o nesmírně zajímavý a aktuální počin. Líbí se mi ten naprosto vážně představený paradox, kdy až s pokerovou tváří britského komika se nám dostává absurdních hodnocení a scén, že je jako potřeba zamořit republiku smogem, aby se ropákům (a tací mezi lidmi skutečně v reálu existují, lidé, kteří nesmějí do přírody, protože se začnou dusit, a tak setrvávají ve smogu měst, kde se jim dobře dýchá) dobře žilo. Myslím, že i v oblasti sci-fi dokumentu jde o ojedinělý unikát, absurdní hříčku s tragickým podtextem. Navíc skvěle natočenou (Svěrák měl vždy cit - tehdy ještě ne tak kýčovitý - pro výběr dobrých záběrů pro kameramany) a uvěřitelně zahranou. ()

RAiken 

všechny recenze uživatele

Skvěle neotřelé a vesměs zábavné, takoví jsou ti ropy-chtiví ropáci. Úžasný nápad spojený s kritikou stavu věci je víc než vtipně pojat s výrazným přispěním pánů neherců a především roztomilého dědy, pro kterého jsou ropáci zřejmě celý život a který o nich vypráví úžasné historky. Pan Svěrák rozhodně ukázal, co v něm dříme. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (13)

  • Inšpiráciou k natočeniu snímku bola pre režiséra cesta so spolužiakom do Mostu. (Raccoon.city)
  • Zvláštní cena poroty Zlatý drak na MFKF v Krakově. (Redix)
  • Tri plastiky Ropákov boli vystavené v Chomutovskom zooparku, za čo ich pôvodná autorka Zoo zažalovala a vysúdila 150 tisíc korún. (Raccoon.city)

Související novinky

10. ročník Festivalu krátkých filmů Praha

10. ročník Festivalu krátkých filmů Praha

11.01.2015

Horor čtrnáctiletého českého režiséra, drama sestříhané Dolanem či ztracené kraťasy s Peterem Sellersem. Jubilejní 10. ročník Festivalu krátkých filmů bude bilancovat svoji historii i hledět vpřed… (více)

Reklama

Reklama