Reklama

Reklama

Ropáci

(studentský film)
  • USA Oil Gobblers

Obsahy(1)

Jana Svěráka známe především jako režiséra dlouhometrážních filmů. Hraný dokument Ropáci natočil Svěrák v roce 1988 jako absolventský snímek na katedře dokumentárního filmu pražské FAMU. Sugestivní vyprávění pojednává o fiktivní vědecké výpravě za neznámým živočichem, ropákem, jehož existence odporuje veškerým zásadám normálního života ve zdravé přírodě. Závažný ekologický problém je zde podán zcela naruby; příběh je přitom líčen tak věrohodně, že mystifikace je takřka dokonalá. Pro tyto mimořádné kvality byl film vyznamenán kromě jiných cen i studentským Oscarem. Další ceny: Zlatý drak + Cena OIRT Krakov 1988, Cena za nejlepší režii – Parma 1989, Hlavní cena festivalu Odense 1991. (Česká televize)

(více)

Recenze (282)

tron 

všechny recenze uživatele

„Ty ropáci koušou, to jsou vám takové zuby klimatický.“ Proste len ďalší dôkaz, že ak chcete robiť filmy, nepotrebujete rozpočet ale dobrý nápad a zopár ľudí okolo, na ktorých sa dá spoľahnúť. Svěrákov česko-slovenský krátkometrážny dvadsaťminútový počin z roku 1988 má vynikajúcu, miestami až hororovú, atmosféru, kvalitné technické „dokumentárne“ spracovanie (pôsobivá výprava, hudba, ropáci, presvedčiví herci, akustický prejav tajomných záhadných ropákov) a pôvabná mystifikačná hravosť; človek by takmer začal uvažovať, či ropáci naozaj neexistujú. Prvá polovica na YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=bN4DR9zywrs a druhá tiež: http://www.youtube.com/watch?v=JrmoBuzeVGQ&NR=1 ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

"Po večeři jsme začali s pitvou." Zdravím Vás, lidičky. Jsem Petroleus mostensis, alias Ropák bahnomilný. Narodil jsem se v severních Čechách, můj tatínek s dědečkem natáčí filmy a moje maminka je dcerou ilustrátora Maxipsa Fíka. Přebývám na samotném dně povrchového dolu, kde řvu jako Vilém Čok, ale plavat chodím do nedalekého odkaliště. Mezi mé koníčky patří lelkování, ježdění po dopravníkovém pásu kolesového velkorypadla, nebo návštěvy rekultivace ve které okusuji umělohmotné zábaly kolem stromků, protože mi chutná polyetylen. Nejraději mám však dvaadevadesáti oktanový benzín, jenže většinou seženu jen běžný motorový olej. Taky bych rád navštívil Prahu, koncertuje tam totiž má oblíbená skladatelka Vendula Kašpárková ze skupiny "Stromboli", ovšem pořád nemohu nasát ten správný ozón, takže jestli mě máte rádi, nejezděte elektromobily, nepoužívejte solární panely, netřiďte odpady, nesázejte stromy, nevolte zelené. To by bylo ode mne asi tak všechno. Buďte zdrávi, hodně štěstí! P. S.: Milý pane Nedbale, přijměte mou omluvu za ty vaše holínky, ale byly dobrý. ()

Reklama

sator 

všechny recenze uživatele

Paráda, zvlášť tady u nás kde se to točilo víme "vo čom to je" dnes a denně je potkáváme.. :-)Kdo vlastně vytvořil Ropáka ? Výtvarnice Barbora Šalamounová. Jan Svěrák když byl pozván do USA k převzetí studentského Oskara, byl v prezenční vojenské službě, už to byl velký problém který v součinnosti řešili různá ministerstva, zda je do kapitalistické ciziny pustit. A když přišlo překvapivé ano, přišel rozkaz dostavit s k veliteli pro věci politické.Tam byl proškolen stran špionáže, že nesmí sdělovat nikomu tajné informace o armádě.Když režisér odpověděl že ale žádné nemá,dostal tedy rozkaz aby jim řekl co ví, ale po návratu do vlasti musí všechno nahlásit. Ekologie v té době v socialistickém Československu, kde bylo všechno v pořádku, byla tabu. Jan Svěrák si proto nastudoval závěry posledního sjezdu KSČ kde našel větu" o ekologii by se mělo hovořit".To udělal proto že kdyby snímek chtěli zakázat, mohl argumentovat: "ale v závěrech strany je, že je o ní třeba o ní hovořit". ()

Eratashi 

všechny recenze uživatele

Úžadný nápad, vymyšlené zvíře je vlastně pojetí budoucnosti v reflexi se záhubo-zkázonosnými druhotnými odpady civilizace. Ve své velikosti si společnost vůbec neuvědomuje své dopady na okolní prostřední jen proto, že to zkrátka nevidí každý den. Co oči nevidí, srdce nebolí. Již dnes je prokázán vznik nových druhů (asi jenom deset) v důsledku znečišťování přírody lidmi, což v porovnání se záhubou (totálním vyhlazením) asi 38 druhů organismů je stále malá obnova ekosystému. (čti ironicky) ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně geniální hříčka režiséra Jana Svěráka. Samotný takhle ujetý nápad se může zrodit snad jen v české hlavě a jeho filmová realizace svědčí nejen o obdivuhodném smyslu pro ironii, ale hlavně o báječném smyslu pro humor ze strany tvůrců, kteří se na tomto svérázném dílku nějakým způsobem podíleli. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (13)

  • Tri plastiky Ropákov boli vystavené v Chomutovskom zooparku, za čo ich pôvodná autorka Zoo zažalovala a vysúdila 150 tisíc korún. (Raccoon.city)
  • Zvláštní cena poroty Zlatý drak na MFKF v Krakově. (Redix)
  • Když byl Jan Svěrák pozván do USA k převzetí studentského Oscara, byl v prezenční vojenské službě. Už to byl velký problém, který v součinnosti řešili různá ministerstva, zda jej do kapitalistické ciziny pustit. A když přišlo překvapivé ano, přišel rozkaz dostavit s k veliteli pro věci politické.Tam byl proškolen z oblasti špionáže, že nesmí sdělovat nikomu tajné informace o armádě. Když režisér odpověděl, že ale žádné nemá, dostal tedy rozkaz, aby jim řekl co ví, ale po návratu do vlasti musí všechno nahlásit. (sator)

Související novinky

10. ročník Festivalu krátkých filmů Praha

10. ročník Festivalu krátkých filmů Praha

11.01.2015

Horor čtrnáctiletého českého režiséra, drama sestříhané Dolanem či ztracené kraťasy s Peterem Sellersem. Jubilejní 10. ročník Festivalu krátkých filmů bude bilancovat svoji historii i hledět vpřed… (více)

Reklama

Reklama