Reklama

Reklama

Po komplikovaném a neúspěšném obchodu s heroinem přijde drobný drogový dealer Frank o peníze i o zboží a ocitne se v obrovském dluhu u balkánského narkobarona Mila. Frank se tváří v tvář Milově rostoucí frustraci pokouší splatit peníze, ale čas plyne a tlak narůstá. Dealer, dánský kriminální thriller z roku 1996 a debut Nicolase Windinga Refna, je adrenalinová jízda po kodaňském drogovém podsvětí. Zároveň se jedná o herecký debut známého dánského herce Madse Mikkelsena. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (274)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet DKK 6 miliónovTržby USA $4,440Tržby Celosvetovo $4,440▐ Tieto filmy o drogách a špinavom podsvetí mi nikdy moc nesedeli a hlavne podané v takomto surovom štýle, aj keď to má správnu dravosť nie je to pre mňa žiadna slasť, ale režisér Nicolas Winding Refn sa v tom ponurom štýle prezentácie príbehu asi pekne vyžíva podľa jeho filmografie. /40%/ ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Drsné. Syrové. Nemilosrdní. Sehrané a snímané se silnou dávkou autenticity. Ufff... Někteří severští filmaři se vážně s ničím nepářou, jak to vidět i zde. Od počátku jsem byl vtažen do realistické atmosféry dosažené ruční kamerou a zároveň atraktivního dění s neustálým napětím. Ač ono napětí zde někdy nevychází přímo z gradaci zápletky, prakticky neustále se odvíjí z depresivních pocitů, věčné nervozity a strastiplných situací hlavního antihrdiny Franka. Z počátečního nadšení ze skvělého a hutného thrilleru jsem se postupně dostával do fáze menšího šoku a pocitů odpudivosti z vybraných scén či nekonečných dialogů o pervezních koníčcích dealerů, aby mě film v závěrečné třetině hodil do totální úzkosti a stále závratněji zesiloval skličující depresi. Děsivý obraz společnosti v partě mužů, kteří veškerý smysl života zúžili na drogy, prachy, mejdan a sex, propolouvá v obraz psychologický s ukázkou pravidelné destruktivní proměny člověka uprostřed pasti drogového podsvětí, zčásti v cynickou zrůdu, zčásti v oběť marně toužící po úniku. Dodávám, že rovněž snadného úniku nebylo ani pro mě, když mě film po celý čas tak pohltil a vkrádal se mi pod kůži daleko víc, než bych si vzhledem k tématu přál. V posledních 15ti minutách se celý ten kruh úzkosti, cyklicky nekonečných dluhů a problémů a vrcholící brutality roztočil tak závratně, že jsem raději začal občas koukat po bytě i mimo obrazovku, abych u toho úplně nesešílel. Kim Bodnia, kterého jsem viděl teprve podruhé (po komedii V Číně jedí psy), ztvárnil ústřední roli excelentně a zároveň v sobě má charisma, kterým dokáže film táhnout. Za tak pohltivý sugestivní zážitek a zajímavě ztvárněnou hlavní postavu, která ve mě budila už z podstaty odpor, ale občas i sympatie a jindy až lítost, hodnotím film i přes kus hořkosti pozitivně. [85%] ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jako bych se první hodinu brodil někde ve fekáliích a na posledních 25 minut někdo proměnil hovna ve zlato. Ze začátku hlavní hrdina pobíhá od ničeho k ničemu. Hodně se žvaní o dost nezajímavých sexuálních zážitcích a dalších banalitách. Je opravdu škoda, když někdo podobným způsobem zprasí dialogy, na kterých je film postaven. Jednotlivé postavy byly docela zajímavé. Do momentu, než se konečně něco posralo, se ovšem nedalo mluvit o ději. Bohužel nepatřím mezi diváky, které ze všeho nejvíce milují dívání se na "nic", tudíž jsem se opravdu vydatně nudil. Můj zážitek zachránily závěrečné dva dny, kdy hlavnímu hrdinovi šlo opravdu o holý zadek a měl během dvou dnů sehnat velice vydatný obnos peněz. Pevně doufám, že ve stejném duchu jako tento díl skončil, ten následný naváže. Potom by se moje hodnocení mohlo vyšplhat hodně vysoko. Tohoto předskokana vidím na lepší dvě hvězdy. Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybral uživatel kulyk. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Dealer Frankie a jeho krkolomný týždeň. Spočiatku sa zdá, akoby život pouličného dealera drog nemá najmenšiu chybu. Samé poflakovanie, párty, baby, chľast, drogy, jednoducho bezstarostné dni. Je až neskutočné, ako sa vedia udalosti postaviť voči človeku behom pár dní. Tvorcovia spracovali túto zápletku až neskutočne bravúrne a zašli až na samé dno možností. To, čo sa začne diať je jedným slovom šialenstvo. Bez akýchkoľvek prikrášlení beštiálna jazda za záchranou svojho vlastného života. Brutálna, zverská, krutá a surová dráma na pokraji psychickej znášanlivosti. Herci boli priam ukážkoví a svojich gangstrov zahrali s mikroskopickou presnosťou. Miestami som mal pocit, že pozerám skrytú kameru zo života ozajstných, skutočných pouličných grázlov. No a záver je bezkonkurenčný.. 85%. ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Ani dobrý, ani špatný. Prostě průměrný film, díky kterému člověk nahlédne do světa drog. Ale že by se o tom světě dozvěděl něco nového a nebo že by fungoval jinak, než svět ve kterém žijeme mi ostatní.?? Tak to určitě ne. Je fakt, že když dlužíte bance splátky hypotéky, nebo přestanete platit telefon, nikdo vás za to nezabije. Přesto vám společnosti, které mají tohle na starosti a vy jim budete nadále dlužit (drobáky, rozhodně to nenechají dojít do 230 000.-) dokážou udělat ze života peklo. Za mě 60% ()

Galerie (13)

Zajímavosti (14)

  • V roce 2004 se tento snímek umístil v dánském filmovém žebříčku nejlepších filmů na 16. místě. (Witta)

Související novinky

Severská přehlídka SCANDI začne už ve středu!

Severská přehlídka SCANDI začne už ve středu!

14.01.2023

Už tuto středu odstartuje přehlídka toho nejaktuálnějšího z kinematografie severu: SCANDI 2023. Odehraje se mezi 18. a 25. lednem, představí snímky ze všech zemí Skandinávie a v programu ji bude mít… (více)

Reklama

Reklama