Uzumaki

Spiral

Horor

Japonsko, 2000, 90 min

Higuchinsky

Ako len v skratke a zaroven co najvystiznejsie opisat moje pocity z tohto filmu? Snad takto "Uzumaki je japonsky Twin Peaks Davida Lyncha zhusteny do jedneho filmu..." :-)(20.10.2004)

Uživatelka kiddo k tomuhle filmu napsala nejen obsah, ale i zcela dechberoucí komentář, který jsem si musela přečíst 3x po sobě... ale až po filmu. Bohužel já ty 3 hvězdy dám, protože mi opravdu hodně vadilo, že jsem se tolik nudila a i když je film tolik originální, vizuálně zajímavý, je opravdu světem sám pro sebe a absolutně ignoruje zákonitosti filmové řeči, něco na něm je. Zcela určitě stojí za vidění, ale za nenudění se neručím. Já se nudila až nezdravě moc a 90 minut jsem to "trpěla" jen kvůli tomu, že jsem pořád čekala, že bude zajímavější a zajímavější...(18.9.2009)

• J*A*S*M

Je mi líto, ale nebudu se do ničeho nutit. Znovu jsem se nechal nalákat na asijskou podivnost, znovu jsem se těšil, znovu jsem se nudil a znovu jsem si řekl, že víckrát už ne. Celé je to takové rozvláčné, pomalé, v druhé polovině bezúčelně bezútěšné. Příběh je podivně kuriózní (pozitivum), ale směřuje odnikud nikam (negativum). Tentokrát jsem se ani na závěr nedočkal nějakého povedenějšího finále, prostě celkově obrovské zklamání. Hodnotím dvěma hvězdičkami, jimiž oceňuji alespoň tu různorodost spirál a dobrou kameru.(2.4.2008)

• kiddo

„Kurouzu je mé rodné město“ Jak se brzo ukáže, tak tohle už něco znamená. Uzumaki se cíleně vyhýbá jakémukoli žánrovému zařazení a nelze na ně aplikovat jedinou poučku týkající se formální nebo výstavbové stránky. Námět musel vymyslet někdo po supermegasilné opici, scénář plodit osoba s velice bizarním smyslem pro humor a režisér nejspíš souběžně s natáčením psal diplomovou práci na téma „Jak i během a po smrti dokázat, že je s váma prostě sranda“ (a mně tím, přiznám se, značně rozšířil obzory). Zkrátka a dobře, tenhle snímek evidentně zastihl své tvůrce v ne zrovna střízlivém období. Uzumaki stojí vně jakékoli filmové reality a její ukotvení a nepokouší se ji ani předstírat, ale vytváří si svůj vlastní svět ve světě s „lehce“ trhlými pravidly a fungováním. Je působivým počinem hlavně co se týče vizuality, s jejíž pomocí tato pravidla nejen dodržuje, ale především vytváří. Psychedelické šedo-hnědo-zelené zabarvení obrazu, nechutné „střevačistivé“ a zároveň vysoce originální zobrazování násilí a krve, působivě obyčejné reálie, vynikající neobvyklá kamera se svými táhlými jízdami a častými nápaditými vychytávkami; to všechno zachycuje neuchopitelnou a neopakovatelnou atmosféru, s kterou jsem dosud neměla co dočinění. Scénář sází hlavně na nápadité dějové kličky a vytěžení motivů až na drť, přichází s inovativními prvky nejen v rámci tohoto konkrétního snímku, ale filmů jako takových obecně. Uzumaki nemá jediné hluché místo, tvoří kompaktní a vyvážený celek a na jeho tempu a vnitřním rytmu by se měl i takový Nakata učit, že pomalá nedějová scéna nutně nemusí znamenat scéna nudná. Zobecňující vysvětlení ani nijaký převratný objev či zvrat na závěr se nekoná, vše je vedeno spíše v oblasti iracionálna a důrazu na pocitové vnímání. Pokud jsem tvrdila, že se snímek vyhýbá jakémukoli žánrovému zařazení, pak to ovšem platí i pro žánr hororu. Tedy pokud při definici „hororová scéna“ přistoupíme na to, že ta děsí tím, co je točeno s úmyslem VYDĚSIT, je buď v ostrém kontrastu s předcházejícím dějem nebo naopak jeho logickým vyvrcholením. U Uzumaki divák nalezne jen občasné lekačky, přičemž ani ty dle všeho nebyly natáčeny, aby vzbuzovaly hrůzu, ale „jen“ odpor a hnus, což se ovšem daří víc než dobře. Navíc tyto drobné scény víceméně nijak nevybočují z dosavadního plynutí snímku, ale naopak do něj přirozeně zapadají. Filmu jako takovému tedy nejspíš není co vytknout. ALE PANE BOŽE, ONA JE TO TAK NEUVĚŘITELNĚ NEUVĚŘITELNÁ KRAVINA!!! Takhle silný pocit, že se s filmem fatálně míjím, jsem už nějakou dobu neměla, často jsem zkrátka nevěděla, zda se smát, brečet či bát, či co se po mně chce, a pětiminutové opakované skákání mezi 5* a odpad! (zbytek škály hodnocení nevyjímaje) asi mluví za hodně. Tenhle filmový svět i se svou absurditou skrytou za maskou smrtelné vážnosti jde zcela mimo mě a osobně se s ním naprosto nedokážu vypořádat, natož sžít. Nakonec jsem se z tohoto prostého důvodu rozhodla Uzumaki jednoduše nehodnotit: pravděpodobně nejsem dostatečně velký úchyl na to, aby se mi doopravdy líbil, a na to, abych ho hodila jen tak do odpadu, příliš silně vyzařuje, že mu prostě nerozumím. Tři hvězdičky jakožto odkázání do mělkých vod průměru jsou už vyloženou urážkou. Nakonec jsem si jistá jen tím, že k pračce mě už nikdo nedostane!!!!(24.4.2006)

To sú celí Japonci, pol hodinu sa nič nedeje a potom uprostred dialógu dvoch nadržaných školáčok v bielych ponožkách, spadne z piateho poschodia chlap a rozletí sa mu mozog všade naokolo. Veľmi pôsobivé, veľmi záhadné, ale i do nemalej miery zákerné - a na ďalšie pozretie dovolím si tvrdiť skôr nudné.(8.12.2007)

Film z každého políčka kričí "ja nie som z Hollywoodu". Keby som ho mal ohodnotiť ako kamerový experiment dám plný počet. Označenie "horor" však nie je namieste, lebo mne tie hororové scény pripadali dosť komické. Každopádne ale stojí za zhliadnutie kvôli perfektným kamerovým vychytávkam, krásnej Kirie a lynchoidne haluznej atmosfére. Scenár je však veľmi slabý. Forma jasne víťazí, i keď veľmi presvedčivým spôsobom. 7/10(5.4.2005)

Parádní bizarní japonský horror. Na městečko Kurozu-cho dopadla kletba. Vše se v něm postupně mění ve spirály. Kletba je neúprosná. Dívce Kirie, jejímu milému Shuichimu, i ostatním obyvatelům městečka nezbývá než bezmocně přihlížet jejímu drastickému působení. Lze vůbec kletbě uniknout? Ze začátku ujetá komedie, která se postupně změní v neutěšenou a depresivní záležitost. Atmosféra tohoto dílka je vskutku mrazivá! Na některé scény budete jen nevěřícně zírat. Přeměna mladíka ve spirálu, kluk měnící se ve šneka, předlouhé vlasy natočené do tvaru spirál a mnohé další chuťovky. Vynalézavost autorů ve vytváření spirál zřejmě neznala mezí. 9/10(26.12.2005)

Bezvýchodně temná a sugestivně depresivní záležitost, jakých se moc nevidí. Strašidelný surrealistický sen. Tady není světla na konci tunelu.(6.3.2007)

S asijskými horory moc zkušeností nemám, ale Spiral mě moc nenadchnul. Atmsféra sice parádní, ale velmi pomalé posouvání děje (který navíc vůbec nic nevysvětluje a ani nic nenaznačí) a mizerná kvalita triků mu na působivosti nepřidá.(20.7.2006)

Netypicky pojatý a hlavně originálně natočený horor s prazvláštní atmosférou je jen dalším důkazem toho, že východní kinematografie je u západního diváka stále více oblíbenější. Bourá klasickou stavbu děje, přináší pestrou plejádu témat s často obskurně bizardním nádechem. Uzumaki se zpočátku ani klasickým hororem být nezdá, avšak pomalá gradace se vzrůstajícím počtem iracionálních prvků takový názor bourá. Spirály, které prostupují prakticky celým příběhem, nejsou jen obsesivními symboly několika vyšinutých jedinců, ale zastávají daleko hlubši význam. I když Tento význam Higuchinsky mlžně obaluje, nepřikládá žádný důraz k hlubšímu proniknutí do děje, k jeho vysvětlení. Pohrává si s klasickým stylem vyprávění a polopaticky nechrlí vodítka k pochopení. Pointa tudíž může pro někoho být až přespříliš abstraktní. Tady ale slabiny Uzumaki končí. Po technické (vizuální) stránce by se mohlo dosti režisérů učit, co se týče dynamičnosti (přestože tempo je někdy až nemístně pomalé), budování temné atmosféry. Příjemný, leč dosti podivný zážitek.(15.5.2004)

Ukazkova bizardost, aka moze prist hadam len z japoska. Dostatocne na to, aby vam tetnto film priniesol vynimocny zazitok, nie vsak dostatocne natolko, aby zakril prilis jednoduchy a infantilny dej, ktory miestami slusne uzemnuje atmosferu. Ak si vsak radi pochutnavate na bizardnych filmoch, tento kusok vam to naserviruje velkou mierou, a to na na tanieri so vzorom spiraly. (7.9/10)(3.10.2007)

Kdybych měl Uzumaki hodnotit jako vážný horor, nemohl bych mu dát více než ***, anžto hutnou atmosférou zrovna nedisponuje a ani příběh není nic moc. Příliš vážně jej však brát nedokáži (nejspíš tak ani míněn není) a jako hravé dílko na téma „kam všude lze nastrčit spirálu“ je sympatickou a vcelku bizarní podívanou. 7/10(25.12.2006)

Dost šílený psycho, ač ho hodnotim docela vysoko, podruhý bych to asi nedal... - doplněk : tak jsem to podruhé dal a je to možná ještě lepší.(19.10.2004)

Zvláštní film, který deformuje realitu i obraz. Film je rozdělen do čtyř kapitol. První kapitola vyžaduje hodně pozornosti a kvalitní obrazovku, protože spirály jsou opravdu všude. Tu nám jedna zavíří na obloze, tady druhá v trávě na dvorku. Pěkný úvod do divně záhadného děje, který začne následovat v dalších kapitolách, kde se už spirálové prokletí naplno projeví. Trochu mi vadil až závěr třetí kapitoly, který mi připadal jako parodie na bubáka z Ringu. Ale pak naštěstí přišel vrchol v podobě čtvrté kapitoly, která je už jen směs úžasných morbidních výjevů, kterým vévodí symbol spirály.(22.4.2005)

Uzumaki je jeden výborný, mysteriózny, bizarný, japonský horor s ťaživou atmosférou. Príbeh sa začína však príjemne, milo a aj so znakmi humoru (či už v scenári alebo prvkami v hudbe), avšak režisér v úvode nechal miestami diváka navnadiť a znepokojiť. No a v tomto prekliatom japonskom mestečku Korouzu v ktorom sa príbeh odohráva, situácia rapídne hustne a vzťahy sa komplikujú. Prichádza Vortex. < La-ho-da >. S podobných vecí ako @@@ mám už trocha rešpekt :)(22.9.2007)

• Zíza

Asi takhle - manga je několikanásobně lepší. Tady jsem se bohužel docela slušně nudila. Navíc mi to přišlo úplně bez atmosféry, kterou v manze můžete pomalu krájet. Je možné, že kdybych to předtím nečetla, bavilo by mě to o špetku více.(16.1.2011)

Některé scény jako kdyby vymýšlel sám mistr Dalí. Originální, zajímavé, působivé, děsivé. @ - bacha, taky spirála! No, vypadá to jako převedení filmu "Pí" do praxe.(30.8.2009)

Rozhodně nezvyklý japonský horor. No, přečtěte si obsah nebo ho zkoukněte a udělejte si obrázek sami.. ;)(9.2.2010)

Uzumaki vypadá jako kdyby ho natočil David Lynch na tripu. Šílená a bizardní psycho jízda, která mě naprosto převálcovala, změnila moji představu o tom, jak má vypadat skutečně podivný film a málem mě o půlnoci donutila vyluxovat si důkladně pokoj, abych předešel možnosti, že mi do ucha vleze pekelně dlouhá stonožka.(27.2.2008)

Mimo cokoliv stojici silenost s vyjimecnou (i) hororovou atmosferou... ale jinak je to hrozna ptakovina.(9.1.2010)

<< předchozí 1 2 3 4