Reklama

Reklama

Wilbur se chce zabít

  • Velká Británie Wilbur Wants to Kill Himself (více)
Trailer

Obsahy(1)

Po úspěšné ITALŠTINĚ PRO ZAČÁTEČNÍKY uvádíme další snímek dánské režisérky Lone Schrefigové WILBUR SE CHCE ZABÍT. Wilbur se zpočátku jeví jako normální pohledný mladý muž ale to je jenom zdání. Ve skutečnosti chce skoncovat se životem. Zkouší spáchat sebevraždu, ale shodou nejrůznějších náhod mu jeho pokusy stále nevycházejí. Naštěstí má staršího bratra Harboura, který se o něj vždy postará. Život obou bratrů ale změní příchod svobodné matky Alice. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (62)

kocik1 

všechny recenze uživatele

Ačkoli mám podobné filmy obvykle ráda, téhle švédské trojce jsem její příběh nevěřila ani minutu. Wilbur se zpočátku jeví jako postižený, jeho reakce na polibek připomínají autistu, přesto je o vztah s ním ze strany atraktivních a dá se říci i inteligentních žen takový zájem, že by řada tzv. normálních mužů závistí olízla všech deset. Člověk by řekl, že by to třeba mohla být nadsázka, ale té se vší silou vzpírá podivně tklivý happyend, který může uspokojit leda tak masochistu. Zkrátka a dobře největší chybou filmu Wilbur se chce zabít je to, že se mu to nepovedlo, :-( ()

haushinkaa 

všechny recenze uživatele

Wilbur je tak úžasně ironický, jeho sarkasmus je tak neotřelý a nenucený, navíc pronášený příjemnou procítěnou angličtinou s krásným přízvukem... Díky svému vzhledu, možná i díky svému hulvátsví, si snadno získává ženy, popravdě řečeno se jim vůbec nedivím... Nebýt těch sebevražedných pokusů, které někdy můžou být na obtíž, je téměř dokonalý... No a taťkovský bráška se o něj tak hezky stará, SPOILER že je mi strašně líto, když se Wilbur dá dohromady s jeho manželkou... Velice příjemný film s úžasnou atmosférou (počasí v Británii mě nikdy nepřestane fascinovat), i když konec mě trošku překvapil, nečekala jsem, že se Wilbur vzdá svého stylu a stane se z něj jiný, realističtější člověk... Je to škoda, že přestal být tím zatrpklým Wilburem, kterého všechno tak otravuje a on to dává náležitě najevo... ()

Reklama

kareen 

všechny recenze uživatele

To, že bude film dobrý jsem vzhledem doporučení od lidí jejichž filmového názoru si vážím, nepochybovala ani chviličku. Co mě ale překvapilo je, že snímek, který se zabývá takovým temným tématem, jakým je bezesporu sebevražda, bude nakonec tak vtipný a navíc hřejivě povznášející. Originální příběh, zvláštní, přesto nádherné postavy, tak přirozené, že jsem se nemohla ubránit, abych k nim cítila obrovské sympatie a navrch Mads Mikkelsen, který mně definitivně přesvědčil o své herecké vyjímečnosti. Líbila se mi ta svěží kombinace smutných chvil s kapkou humoru i to, že film nakonec vlastně není až tak úplně o sebevraždě :-) ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Recenze může obsahovat menší SPOILER. Předně bych měl poděkovat za tip na tenhle film uživateli HorrFi. Snímek vypráví příběh Wilbura jenž trpí sebevražednými sklony a jeho bratra Harboura, kterýmu se zatím vždy podařilo Wilbura před smrtí včas zachránit. Časem se ale paradoxně ukáže, že Harbour má k smrti blíž než sám Wilbur. Wilbur Wants to Kill Himself je zvláštní film o kterým můžu s jistotou říct, že na dobré náladě mi tenhle film určitě nepřidal. Slabší 4 hvězdy. PS: Trošku zamrzelo, že Mads Mikkelsen nedostal víc prostoru. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jensen a Scherfig sa zrejme inšpirovali v jednej z dejových línií Simpsonovcov, runnig jokeom o Očkových pokusoch o sebevraždu a nakrútili podľa toho celovečerák. Asi nie, ale ktovie. Sympatický, psychologicky vierohodný film s nálepkou "ako zo života" asi málokoho sklame, keďže klubová cieľovka je jasná. Osobne mi ale pripadali všetky postavy okolo Wilbura zaujímavejšie, než on sám. Má síce neortodoxné spôsoby správania, napriek tomu na mňa pôsobil fádnejším dojmom ako jeho brat, ošetrovateľ a aj ženy, ktoré sa objavujú v jeho a bratovom živote. V momentoch, keď sa začne chovať agresívnejším spôsobom, je dokonca neznesiteľný. Dočkáme sa aj ošuňtelých britských interiérov (byt je v tomto smere mínus, kníhkupectvo plus) a exteriérov, napriek tomu a všadeprítomnej tematike smrti nejde o depresívnu drámu. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (6)

  • Roku 2003 získal Mads Mikkelsen cenu Zulu za Nejlepší vedlejší roli. Autoři scénáře mají zase z následujícího roku doma cenu za Nejlepší scénář z Amerického festivalu komedie. (imro)
  • Režisérka Lone Scherfig má za sebou například i u nás uvedený snímek Italština pro začátečníky (ve stylu Dogmy), a Wilbur je jejím prvním filmem natočeným v anglickém jazyce. (imro)
  • Komedie, kterou producenti financovali sumou 4 mil. dolarů, se dostala 12. dubna 2004 i do amerických kin, konkrétně dvou a za první víkend v nich diváci zanechali 13 747 dolarů, celkově potom 233 tisíc. (imro)

Reklama

Reklama