Reklama

Reklama

Hedy Lamarrová, hvězdný objev

  • Francie Hedy Lamarr, l'invention d'une star (více)

Obsahy(1)

Krásku Hedy Lamarrovou zná celý svět z filmu Gustava Machatého Extase, na svou dobu velmi odvážného a kontroverzního kvůli erotickému tématu a jeho zobrazení. Ve své kariéře pokračovala vídeňská rodačka i v dalekém Hollywoodu – a protože se do toho všeho jaksi „připletla“ druhá světová válka, chtěla se Hedy nějak smysluplně odvděčit zemi, která ji vzala pod svá mocná ochranná křídla. Dala se tedy do služeb armády a začala pracovat v kantýně. To jí ovšem nestačilo – a věřte nebo ne, vymyslela způsob, jak navádět torpéda z ponorek na daný cíl tak, aby to protivník nemohl překazit. Objev, na němž se podílel také hudební skladatel George Antheil, byl v roce 1941 patentován. Hedy pokračovala ve filmové kariéře i v manželském maratonu, její odkvétající kráse se však poměrně brzy přestalo dařit a přišla hubená léta, která vyvrcholila dokonce krádeží v obchodě… Díky nástupu mobilních telefonů však Hedy nakonec umírala bohatá. Kdosi si totiž vzpomněl na onen válečný patent… (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

marhoul 

všechny recenze uživatele

Obličej Hedy Lamarr znám asi od pěti let. Sice ne přes Extázi Gustava Machatého, která byla zlomovým filmovým počinem, setkala jsem se s ní jinak. Tenkrát jsem si mohla opatrně prohlížet staré sešity s nalepenými výstřižky z prvorepublikových, válečných a poválečných novin, v nichž vycházely fotografie hvězd stříbrného plátna a někdo si dal tu práci a tvořil si svou vlastní hereckou databázi. Jako první fotka prvního z těchto sešitů byla zrovna Hedy. Ve druhém Rita Hayworth, ve třetím Errol Flynn… Toto byl můj úvod do lásky k filmu. Je vcelku zajímavé, že mnoho současných filmových fanoušků tato jména nikdy neslyšelo a vystačí si s Chaplinem. Vlastně můžeme být rádi, že Ritu možná zachytili na plakátě ve Vykoupení z věznice Shawshank, Errola si všimli jako fešáka ztvárněného v Letci Judem Law a Hedy? Tak mobil má dnes asi už každý, ovšem nepředpokládám, že by bylo všeobecně známo, že za jeho vynálezem stála zrovna tato filmová star první velikosti. Kuriózní také je, že její obličej a tělesné proporce zná úplně každé dítě civilizovaného světa asi tak od roku, dvou, neboť podle Hedy Lamarr namaloval Walt Disney notoricky známou postavičku, kterou si už jinak představit neumí asi nikdo, Sněhurku. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dobrý medailón, ktorý na jednej strane Hedy Lamarr obdivuje, na strane druhej otvorene hovorí, akým spôsobom sa v herectve presadila (šlo hlavne o ten odhalený prsník či dva) a tiež ako pokračovala jej pracovná i osobná kariéra, kde sa neštítila za partnerov si brať starých chlapov len preto, že mali peniaze. Bola považovaná za jednu z najkrajších herečiek a ani to jej nestačilo na večnú slávu. Večnú síce má v histórii filmu, ale pol života nehrala vôbec. Posledných 30 rokov žila v depresiách z toho, že pominula jej niekdajšia krása. Dôkaz toho, aký charakter bola, čo boli jej priority. ()

honzia 

všechny recenze uživatele

Hedy Lamarr je pro mě kráska z Extase a nádherný obličej z mnohých fotek. Žádný další její film jsem neviděl, ale po Extasi jsem se o ní dost zajimal a tenhle dokument je krásnou, avšak ne zcela dotaženou výpovědí o jejím dlouhém životě. Neříká o ni nic moc více, než článek z wikipedie. Řeší více její tvorbu, ale přesto do toho zvláště nezabrušuje Ohledně jejich vynálezů mluví také jen povrchově. Je to krásný úvod do komplikované osobnosti herečky, ,,vědkyně" a dost nedokonalé partnerky a matky, ale postačí kouknout 5 minut na wikipedii a víme v podstatě totéž. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Francouzský dokument o Hedy Lamarrové, která se proslavila jako herečka první nahé filmové scény v historii ( český film Extase ) a o které se před pár lety najednou psalo jako o vědkyni, která měla svým patentem přispět ke vzniku wifi. To je asi trochu přitažené za vlasy, ale je pravdou, že v roce 1942 s jedním pianistou podala patent radiotechnické přenosové cesty odolné vůči odposlechům. Armáda , ale neměla o tento vynález zájem ( herečka a pianista asi nebyli důvěryhodní vynálezci ). Po válce však tento nápad rozvinula firma Sylviana a dovedla to k použití. Problém tohoto dokumentu je, že tomuto nejzajímavějšímu se věnuje jen letmo, jak opsané z wikipedie, daleko víc se soustředí na hereckou kariéru jedné z největších krásek světa. Jestli si něco zapamatuji něco z tohoto dokumentu, tak fakt, že tvář Hedy Lammarové byla předlouhou tváře kreslené Sněhurky od Disneye. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama