Pouhá formalita
Krimi / Thriller
Itálie / Francie, 1994, 108 min
Giuseppe TornatoreHudba:
Ennio MorriconeObsah
Onoff (Gérard Depardieu) je známý spisovatel, který však již mnoho let nevydal žádnou knihu. Jedné buřlivé noci je chycen policií, promočený, zmatený a bez dokladů. Je odveden na stanici, kde čeká na policejního komisaře (Roman Polanski). Od toho se později dozvídá, že jeho díla velmi obdivuje a zná téměř nazpaměť. Onoff však stále nechápe, kvůli čemu je vyšetřován. Navíc si nepamatuje poslední hodiny před tím, než byl chycen policií. Komisař mu vysvětlí, že v blízkosti jeho sídla bylo nalezeno tělo, které je tím důvodem, proč musí zůstat na stanici. Po dlouhých hodinách výslechu si Onoff začíná vzpomínat a pomalu objevuje ve své paměti něco, co by možná raději zapomenul... (TheRaven)
Houdini
Zlatá Palma - výběr(20.1.2006)
Djkoma
Pouze jedno podívání nestačí, protože tento film není formalitou, ale zajímavým labyrintem dialogů a vzpomínek, které jsou důležitější, než si divák na první pohled myslí. Depardieu a Polanski se potkávají, aby si mohli užít své úžasné role v tajemném snímku, po jehož skončení možná nebudete vůbec moudří, což nic neubírá na jeho vysokých kvalitách.(9.8.2008)
Anthony
Jeden vyslýchá druhého - kromě několika flashbacků a ještě pár scén jsme po celý film zavřeni ve vyšetřovací místnosti na odlehlé zchátralé policejní stanici. Přesto se ani na chvíli nenudíme. Důraz je na mluvené slovo, ale to co dělá ten film zajímavým a strhujícím (přes tu jednotu místa) je zvláštní atmosféra, která jak se dozvíme, tu není samoúčelná. Tornatore film i napsal a stříhal (zvláště ve vzpomínkách jde o dost šílený střih), velice zajímavou hudbu složil Ennio Morricone - na konci tu písničku zpívá sám Gérard.(25.7.2003)
woody
Strhující film. Neznámý a zapomenutý, ale strhující. Neskutečně propracovaný scénář. Jak se na "detektivku" sluší, má výbornou pointu, která vše obrátí o 180°. Vsadím se, že nikdo z vás by ji nečekal! Schválně jsem se na to musel podívat ještě jednou, protože někde prostě musí být chybka, ale buďto tam žádná není, nebo je výborně zamaskovaná. Může trošku zaskočit Roman Polanski v hlavní roli. Jako režisér je samozřejmě výborný, ale jako herec ... No však si vzpomeňte na Ples upírů. Vždy jsem byl raději, když jen režíroval. Ale Pouhá formalita vás přesvědčí, že to byla mílka. Je to jeho a Gerardův koncert. O Gerardovi snad nemusím ani mluvit. Pro mně je to jeden z nejlepších francouzských (a vůbec evropských) herců a zde to jen potvrzuje.(28.4.2006)
║Rozpočet $-miliónov║Tržby USA $202,458║Tržby Celosvetovo $-║(5.4.2010)
DaViD´82
Někteří si hrají u Kolína, tito dva v jedné zatékající místnosti. Takřka za celý film nevstanou ze židlí, natož že by se z té místnosti odporoučeli. A přesto je to napínavější a více strhující než kdejaká "hustě našláplá klipařina." Je to ten typ filmu, který stojí na scénáři i vypilovaných dialozích, ale především na hercích. A že se zadařilo myslím dokazuje, že Depardieu i Polanski tu rozehrávají své snad vůbec nejlepší výkony. Jasná a bezchybná pětihvězdičková záležitost, která by bývala mohla aspirovat na jeden z mých největších filmových zážitků. Proč tedy pouze za čtyři? Protože bych jí musel vidět nejpozději před 2973 dny. Pak bych možná relativně brzy neodhalil o co tady jde. Ke své vlastní škodě. Ach jo... PS: Po týdnu se mi to rozleželo v hlavě a vzhledem k tomu, že má jediná výtka k tomuto filmu je ve své podstatě "pouhá formalita", tak mu tu zaslouženou pátou hvězdu nemůžu upírat.(18.3.2008)
TheRaven
Vynikající psychologický film s atmosférou, která vás dokanale vtáhne. Často se stane, že nechápete, proč se děje to, co se děje, ale vše pochopíte v geniálním záverečném rozuzlení. V tomto filmu mě Depadieu přesvědčil, že opravdu patří mezi hereckou elitu, věřil sem mu každé slovo, každé gesto.....prostě skvělé(14.2.2008)
ripo
Film, ktorý určite oceníte ! Podľa mňa najlepší herecký výkon Gérarda Depardieua, ktorý vôbec nie je mojim obľúbencom. No tu, spolu s Romanom Polanskim, sa zaskvel vo skvelom výkone. Na úzkom dejovom priestore je tou podaný jeden večer na policajnej stanici pri výsluchu. Kamera a strih sú jednoducho FANTASTICKÉ !!!!(15.8.2003)
Satan
Francouzsko-italská spolupráce = komorní drama těch nejvyšších kvalit. Omezený prostor, důraz na dialogy, gradující atmosféra, suverénní herecké výkony (především Gerard si celý film ukousnul pro sebe, Polanského mám radši spíš za kamerou). Přesně tak se mi to zamlouvá. Je vidět, že Tornatore má vzor v Alfredu Hitchcockovi, protože jak si vysvětlit kriminální zápletku s dramatickými nájezdy kamery či vytvoření tak nečekaného střihu, momentů a neustálé hraní si s divákem? Ani se nechce věřit, že stačí půl tuctu osob, polorozpadlé komisařství a jeden nevysvětlený zločin. Večer plný deště a nevyjasněných událostí navíc umocňuje Morriconeho skličující hudba (především ve zkratkovitých flashbacích je to opravdu psychodelické) a ta surrealistická pointa! Ještě pár minut jsem si to musel srovnat v hlavě a zároveň s ní kroutit. Jsem nesmírně poctěn, že jsem "zakopnul" o takový scénář. Druhé zhlédnutí podmínkou.(25.5.2008)
Rudovous
Strhujici film, to jsem necekal. Kafkovska atmosfera, plna nepochopitelnych naznaku, ktere, ale vetsinu divaku prekvapive neodradi. Skvele obsazeni. Na komorni zalezitost skvostna kamera o hudbe opravdu nemluve. Celkove presahujici zalezitost. Leonardo da Vinci...tak to bude velky ...on/off... .(26.1.2012)
LiVentura
Skvostný duel v podání slavného režiséra a slavného herce. Na pozadí krimipříběhu je pravda, která se neříká... Jeden z nejpropracovanějších psychologických krimipříběhů Francie, na úrovni Svědka.(9.11.2010)
jojinecko
Nepamätám si kedy som po skončení filmu asi 5 minút sedel a pozeral tupo do steny aby som sa spamätal z toho čo som videl a zároveň si pozrel film ešte raz (najmä kvôli pointe:)...Už úvodná scéna behu lesom za zvukov šialenej Morriconeho hudby navodzovala zimomriavky ako pri najlepších momentoch Hitchcockových diel...Giuseppe Tornatore sa s divákom zahráva ako sa mu zachce, vystačí si s minimalistickým priestorom, fantastickým scenárom, skvelým strihom a réžiou. Depardieu podal absolútne fenomenálny výkon a Polanski veľmi nezaostáva. Absolútne fantastická atmosféra počas celého filmu, aby sa to celé vykryštalizovalo v...ťažko opísateľnu surealisticko existenciálnu pointu:) To treba skrátka vidieť, slová sú naozaj zbytočné. Tornatore prekonal svoj opus Nuovo Cinema Paradiso a ja si na filmy tohto pána budem musieť "posvietiť"..Geniálne, fantastické, skvostné!!!!(2.5.2008)
RAPIDUS
Je úžasné čo sa dá natočiť za jednú noc na jednej fizlárni:) Vynikajúci Roman Polanski kontra Gerard Depardieu alias vrah spisovateľ. Komorná atmosféra spomienok, tajomstvá spisovateľovho úspechu a neobjasnenej vraždy ma dostali. Perfektné dialógy a francúzska originalita nesklamali!(6.8.2005)
borsalino
Dost zvláštní konverzační thriller odehrávající se v jedné místnosti s pozoruhodnou pointou, určený jen divákům-posluchačům. Rozhodně jsem si hned vybavil podobně stavěný film Svěděk. Tyto snímky stojí a padají na výkonech dvou hlavních postav a nutno podotknout, že Depardieu i Polanski to zmákli opravdu velmi slušně.(29.12.2011)
Laurent
Skvostné komorní psychologické drama odehrávající se na malém prostoru vyšetřovací mísnosti. Atmosféra deště, mokra a vlhka je tak dokonale navozená, až jsem měl pocit, že jsem taky ve vodě. Voda v tomto snímku teče odevšad, vlastně né úplně ... neteče jenom z kohoutku do umyvadla, jinak všude :-) Skvělou režijní prací jeden z nejlepších neanglických evropských snímků.(30.12.2007)
cab
Nazev je pravym opakem na prvni dojem dobre natocene primocare psychologicke konverzacky, ktera se zamotava, a kdyz je divak nepozorny ci nevnima pozoruhodne dialogy, ke konci se bude ztracene tazat a tocit kolem sebe, aby se mu dostalo vysvetleni a pointy zaveru. Leonardo Da Vinci a jeho strazni andele jsou jen stycnymi nebo-li zachytnymi body a telefonat, kde Paula nemuze slyset Onoffa podtrhava cele vyzneni. 85%(30.10.2009)
shantim
Osud, zločin, soud, trest, odpuštění a vzpírání se tomu všemu najednou nám zde předvádí Depardieu v celé své šíři a Polanski mu k tomu drží taktovku. Toto žánrově komorní drama, jež by stejně tak dobře fungovalo na divadelním jevišti nebo i v rozhlase, je především velkým příběhem a pro Tornatoreho byl tento příběh velkou výzvou, kterou přijal a využil bezezbytku. 92% hvězdiček(2.4.2009)
Kangaxx
Geniálny atmosferický snímok.(29.12.2010)
fugazi
Největší slovní masakr co sem viděl nebo spíš slyšel.(1.8.2008)
sedm.1
Takže!Když jsem dokoukal film Pouhá formalita,byl jsem při závěrečných titulcích skutečně zhusen,na jak zbytečný film jsem koukal.Šel jsem na CSFD,že napíšu naprosto zdrcující komentář o jednom z nejzbytečnějších filmů,co jsem protrpěl,ale když jsem viděl zdejší hodnocení,padla mi čelist a několikrát jsem se ujišťoval,zda chci okomentovat stejný film.Obsah stejný,herci totožní,režisér stejnojmený,fakt jsem se nespletl.Proto jsem si ještě jednou přemítal celý film v hlavě(dokonce mě i při místním hodnocení chvilku napadlo si dát Pouhou formalitu ještě jednou,ale to jsem skutečně hned zavrhl),ale svůj názor na tento snímek prostě nemůžu změnit,ikdyž se tak strašně rozchází se zdejšími komentáři a hodnocením 92%.Takže!Nenechávám se odradit a jdu proti všem a podle mě je Pouhá formalita neskutečně utahaný a nudný konverzační film,který má skutečně nečekanou pointu,ale tak BLBOU,až jsem měl v tu chvíli chuť něco zničit,rozmlátit,zdemolovat.Co se dá kladně hodnotit,jsou herecké výkony,ikdyž i zde po pravdě řečeno si přesvědčivým herectvím Romana Polanského nejsem dvakrát jist.Prostě jsem buď během filmu usnul(a to se bohužel nestalo,ikdyž by to byl mnohem lépe strávený čas),nebo jsem naprostý filmový mimoň(ale to NIKDO netvrďte,nebo se urazim!) a nebo prostě nevim,ALE BYLA TO NAPROSTÁ HOVADINA a je to!!!!Asi jsem fakt jinde.(24.3.2008)