foto

Roman Polanski

  • nar. 18.8.1933 (83 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Nevysoký Roman Liebling alias Roman Polański. Či už s čiarkou nad „n“ alebo bez, svetovo uznávaný filmár. Narodil sa v 30. rokoch dvadsiateho storočia v Paríži. Ako trojročný sa so židovskými rodičmi presťahoval do poľského Krakova. O dva roky neskôr začala vojna. Do koncentračného tábora bola postupne deportovaná celá jeho rodina. Rodičia ho v poslednej chvíli prepašovali z ghetta a schovali u priateľov na vidieku. Musel sa zmieriť nie iba s týmito hrôzami, ale aj s tým, že v mysli pochovaný otec sa napokon vrátil, naviac s novou manželkou.

To všetko chlapec ťažko znášal a únik našiel v problematickom, bláznivom správaní. To viedlo k nedobrému prospechu v škole. Ešte ako teenager našiel lepší spôsob vybíjania negatívnej energie. Začal sa pohybovať vo svete filmu, divadla a rozhlasu (či už ako asistent režiséra alebo herec). Po štúdium na Vysokej škole filmovej v Lodži, skúša šťastie režírovaním krátkometrážnych filmov (DVAJA MUŽI A SKRIŇA, ŠIBALI). Ich prostredníctvom získava prvé úspechy, ceny.

Celovečerne režijne debutoval v rodnej krajine NOŽOM VO VODE. Odniesol si zaň úspech v zahraničí (nominácie na Zlatého leva a Oscara), kým doma ho vypískali. Opúšťa netolerantné, zmenám neotvorené Poľsko a usadzuje sa v milovanom Francúzsku. Tu sa rozvádza s manželkou, herečkou Barbarou Kwiatkowskou, a nadväzuje profesijnú spoluprácu so scenáristom Gérardom Brachom. Spolu tvoria HNUS s Catherine Deneuveovou a SLEPÚ ULIČKU s Donaldom Pleasenceom.

Odchod do Hollywoodu je otázkou času. Už jeho prvý tunajší film, hororová komédia PLES UPÍROV, má úspech. V snímke hrá aj jeho čoskoro nato už pani manželka, krásna, inteligentná a desať rokov mladšia americká herečka Sharon Tateová. Ešte väčší úspech zaznamenala adaptácia paranoicky hororového Levinovho románu ROSEMARY MÁ DIEŤATKO. Film bol nominovaný na Oscara (scenár) a dnes patrí do Zlatého fondu svetovej kinematografie. Mia Farrowová tu hrá tehotnú mladú ženu, veriacu, že o jej nenarodené dieťa usilujú satanisti.

Rok 1969 ovplyvnil nie len Polańského (vďaka Sharon nájduceho harmóniu), ale aj toho času nevinný, marihuanou pozitívne učičíkaný Hollywood. Do ich losangelského domu v štvrti Bel Air vtrhol šialený Charles Manson a jeho banda. Zavraždili tehotnú 26-ročnú Sharon a prítomných priateľov (napr. herca Voyteka Frykowskiho – hral v Polańského SSAKI z roku 1962). Keďže sa Polański nenachádzal doma, bol (hlavne pre média a verejnosť) jedným z podozrivých. Až zatknutie skutočných páchateľov ho oslobodilo. Po manželkinej smrti sa z neho stáva vydedenec. Opúšťa Hollywood. Uteká do Európy. Pred všetkými. Pred sebou.

Jeho ďalšie filmy, THE TRAGEDY OF MACBETH a rok nato CHE? s Marcello Mastroiannim, nezaznamenali úspech. Musel prísť až rok 1974. Počas neho v Hollywoode nakrúca neo-noir chandlerovkou ČÍNSKA ŠTVRŤ s Jackom Nicholsonom a Faye Dunawayovou. Oscar za scenár (a ďalších desať nominácií), Zlatý glóbus za réžiu, cena BAFTA... úspech je dosiahnutý napriek temnému záveru, vynúteným režisérom proti vôli scenáristu Roberta Townea.

Po ďalšej paranoje (NÁJOMNÍK, 1976), kde si zahral s Isabelle Adjaniovou titulnú rolu (ďalší príbeh o tajomnom dome a čudnom nájomníkovi), pracuje ako operný režisér. Následne sa objavuje ďalší dôkaz o jeho prekliatí. V roku 1977 odchádza z USA kvôli mravnostnému škandálu s neplnoletým dievčaťom. Získava francúzske občianstvo, americké zákony sem naňho nedočiahnu. Striedavo navštevuje Poľsko, kde hosťuje ako divadelný režisér. Popritom vo Francúzsku nakrúca tromi technickými Oscarmi ovenčenú TESS (1979) a veľkorozpočtových PIRÁTOV (1986) s Walterom Mattheuom.

Masové publikum ale zaujal až hitchcockovsky ladeným thrillerom FRANTIC (1988). Americký manželský pár (Betty Buckleyová, Harrison Ford) sa v Paríž zaplieta do série nepredvídateľných okolností, keď je manželka unesená, ale mužovi nikto neverí. Preto podniká pátranie na vlastnú päsť. R.P. prvý raz spolupracuje so svojou od roku 1989 treťou manželkou, herečkou Emmanuelle Seignerovou.

Do 90. rokov vstupuje erotickou drámou HORKÝ MESIAC so Seignerovou, Petrom Coyoteom, Hughom Grantom a Kristin Scott Thomasovou. Dva roky nato roztočí herecký koncert o žene (Sigourney Weaverová), domnievajúcej sa, že do jej domu zavítal jej dávny trýzniteľ (Ben Kingsley) v komornej psychologickej dráme SMRŤ A DIEVČA. V 90. rokoch nakrútil iba tri filmy. Tým posledným je francúzsko-španielsko-americká koprodukčná adaptácia románu „El club Dumas“ Arthura Péreza-Revertea, DEVIATA BRÁNA. Cynický obchodník s historickými knihami (Johnny Depp) na žiadosť tajomného muža (Frank Langella) pátra po knihe, údajne napísanej Satanom. Na nebezpečnej ceste mu pomáha záhadná krásavica (Seignerová). S Deppom si Roman príliš nerozumel, ale nakrúcanie „stratenému“ hercovi pomohlo nájsť vo Francúzsku - kde sa film nakrúcal - zázemie vďaka zoznámeniu sa s miestnou speváčkou a herečkou Vanessou Paradiseovou.

Hororová „Brána“ bola vinená z tajomnosti tak nejednoznačnej, až bolo otázne, či sa vlastne jedná o horor. Čo nebolo divákom, toho času nadšeným z Novej vlny slasheru a Shyamalana, po chuti. Za návrat preto môžeme považovať až drámu PIANISTA: skutočný príbeh poľského klaviristu Wladyslawa Szpilmana (Adrien Brody), snažiaceho sa prežiť 2. Sv. vojnu. Polański sa v deji akoby našiel. Snímka získala niekoľko Oscarov (réžia, scenár, mužský herecký výkon v titulnej úlohe) a množstvo ďalších cien (Zlatá palma v Cannes). Szpilman, ktorý bol zároveň aj autorom knižnej predlohy („Smrť jedného mesta“), zomrel krátko po tom, čo sa mu režisér zdôveril so záujmom jeho život a dielo zadaptovať. Zatiaľ posledným filmom R.P. je adaptácia Dickensovho „románu na pokračovanie“, OLIVERA TWISTA s Benom Kingsleym a Barneym Clarkom, nakrúteným Čechách. Nápad na túto adaptáciu mu poskytla manželka.

Ako vidieť, R.P. uprednostňuje príbehy, v ktorých je hrdina sám proti väčšine. Zaujímavé je, ako nečasto sa dá v jeho filmoch povedať, do akej miery sa jedná o chorobný paranoický stav mysle hrdinu / hrdinky a do akej miery o pravdu.

Občas sa mihne vo svojich filmoch („Čínska štvrť“), občas si vo vlastnej réžii zahrá veľkú úlohu („Nájomník“) a občas svojou prítomnosťou podporí cudzí film (Papkina v snímke ZEMSTA Andrzeja Wajdu). V polovici 80. rokov si vyskúšal aj písané slovo autobiografiou „Roman“.

Dnes Polański žije v Paríž a zdá sa, že ho už nič netrápi. Je šťastne ženatý s Emmanuelle Seignerovou, ktorá mu porodila dve deti a hrala v niekoľkých jeho filmoch. Nuž a to je celé. Takto Roman Polański našiel svätý pokoj hlavne kvôli tomu, že sa zmieril sám so sebou.

Ivan "tron" Kučera

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

2013 Venuše v kožichu
2012 A Therapy
2011 Bůh masakru
2010 Muž ve stínu
1999 Devátá brána
1992 Hořký měsíc
1988 48 hodin v Paříži
1986 Piráti
1979 Tess
1976 Nájemník
1974 Čínská čtvrť
1972 Co?
Den na pláži
1971 Le bateau sur l'herbe
Macbeth
1968 Fille d'en face, La
Rosemary má děťátko
1967 Ples upírů
1966 Ve slepé uličce
1965 Hnus - původní scénář
1964 Aimez-vous les femmes?
Nejkrásnější podvody světa
1963 Love Story (TV seriál)
1962 Nůž ve vodě
Šibalové
1959 Když padají andělé (studentský film)
Lampa (studentský film)
1958 Dva muži a skříň (studentský film)
1957 Morderstwo (studentský film)
Rozbijemy zabawe (studentský film)
Usmiech zebiczny (studentský film)
1955 Rower (studentský film)

Producentská filmografie

2002 Pianista

Herecká filmografie

2008 Caos calmo
2007 Křižovatka smrti 3 - Tentokráte v Paříži
2002 Pomsta
2000 Hommage à Alfred Lepetit
1994 Grosse fatigue
Pouhá formalita
1992 Back in the U.S.S.R.
1988 48 hodin v Paříži
1982 Chassé-croisé
1976 Nájemník
1974 Čínská čtvrť
Dracula cerca sangue di vergine... e morì di sete!!!
1972 Co?
1969 Kouzelný Kristián
1967 Ples upírů
1965 Hnus
1962 Nůž ve vodě
1961 Samson
Tlustý a hubený
1960 Na shledanou zítra
Nevinní čarodějové
Šilhavé štěstí
1959 Když padají andělé (studentský film)
Lotna
1958 Co řekne žena...
Dva muži a skříň (studentský film)
1957 Kanály
Konec noci
Vraky
1956 Nikodem Dyzma
1955 Nezvaní hosté
Rower (studentský film)
Tři starty
Zaczarowany rower
1953 Trzy opowiesci

Dokumentární

2014 Hollywood Banker - a.z.
Invaze: Začátek 2. světové války (TV film)
2013 Svedeni a opuštěni
Vangelis and the Journey to Ithaka
2012 Komeda, Komeda...
Roman Polanski: Štvanec
2011 Příběh filmu: Odysea (TV seriál) - a.z.
Roman Polanski: Můj život
2010 Komeda: Soundtrack pro život
2009 Uuden aallon jäljillä (TV film) - a.z.
2008 Roman Polanski: Pravdivý příběh
2007 Byl jednou jeden film: Tess (TV film)
Chinatown: Filming
Chinatown: The Beginning and the End
Chinatown: The Legacy
2006 Blind Faith: London Hyde Park 1969
Polanski par Polanski (TV film)
2003 Claude Berri, le dernier nabab (TV film)
Il était une fois... (TV seriál)
Making of 'The Pianist', The (TV film)
Story of Survival: Behind the Scenes of 'The Pianist', A
2002 Ten kluk bude točit
2001 Zehn Gebote der Kreativität, Die (TV film)
2000 Rosemary's Baby: Retrospective, A
Svět filmu: Ingmar Bergman
1999 Chinatown Revisited with Roman Polanski, Robert Evans and Robert Towne
Intimate Portrait: Mia Farrow (TV film)
1998 Playboy: The Story of X - a.z.
1997 Dracula: The True Story
1995 Biography: Charles Manson - Journey Into Evil (TV film)
Empire of the Censors (TV film)
1993 Hollywood U.K. (TV seriál)
1992 Envers du décor: Portrait de Pierre Guffroy, L'
1987 Biography (TV seriál)
1978 Evolution of Snuff, The
1972 Afternoon of a Champion
1971 Ciao, Federico!
1968 Making of Rosemary's Baby Featurette
Wedding of the Doll

TV pořady

2010 Evropské filmové ceny 2010 (TV pořad)
1996 Scene by Scene (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)
Clive James Meets Roman Polanski (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1964 Hollywood Backstage (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 765)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace