Reklama

Reklama

Zločin pátera Amara

  • Mexiko El crimen del padre Amaro (více)
Trailer

Obsahy(1)

Snímek, nominovaný na Oscara za nejlepší cizojazyčný film, se točí kolem čtyřiadvacetiletého Otce Amara (Gael Garcia Bernal), který je vyslán do malé farnosti v mexickém městě Los Reyes, aby zde vypomáhal stárnoucímu Otci Benitovi. Po svém příjezdu do Los Reyes se ctižádostivý Otec Amaro setkává s Amelií, krásnou šestnáctiletou dívkou, jejíž zbožnost se brzy začne nezadržitelně proplétat se vzrůstající náklonností k novému knězi. Zatímco odhalení korupce v církvi vyvolá ve městě skandál, Amelia a Otec Amaro propadnou vzájemné lásce a naváží vášnivý sexuální vztah. Amelia jej žádá, aby opustil církev a uzavřel s ní manželský svazek, ale pobyt v Los Reyes Amarovi otevřel oči a ukázal mu, jaké příležitosti skýtá moc církve pro mladého ambiciózního kněze. Uvnitř jeho mysli zuří boj mezi vírou v boha a tělesnou rozkoší. Dřív nebo později musí najít sílu k rozhodnutí, kterou životní cestu si zvolí. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (60)

Dale 

všechny recenze uživatele

Klasickí zástupcovia RKC - šukajú jedna radosť (našťastie tentoraz si to neodnesú detičky), sú jedna ruka s mafiou, ktorej pomáhajú prepierať peniaze, potraty im nevadia, keď ide o ich dôkaz hriechu... Síce tento film nejde až tak na dreň, ako poľský Kler, no aj to stačí, aby sa vám hnusila táto prehnitá organizácia ešte viac. Hlavne, že kážu ľuďom o morálke a o tom, čo môžu a čo nie. Jdu blejt, velebnosti... ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem viděl v prvním týdnu, kdy byl nasazen do kin, tzn. koncem července 2003. Vlastně ani nevím, proč jsem si tehdy ve svých 16 letech tento film vybral k návštěvě kina ve spleti jiných zajímavých filmů. Prostě jsem na ten film šel a dobře jsem udělal. V tomto filmu jsem se totiž vůbec poprvé setkal se jménem Gael García Bernal. Tohoto herce jsem do zhlédnutí tohoto filmu vůbec neznal a zde mne velmi zaujal svým herectvím, které bylo velmi kvalitní a snadno jsem mu jeho roli mladého kněze uvěřil. Tohle byl jeden velký herecký koncert Gaela Garcíi Bernala. Nebýt jeho, tak by ten film nebyl ani z poloviny tak kvalitní. A co se týče filmu samotného, tak děj mne velmi zaujal, neustále se na plátně něco dělo a dějově to byl velmi zajímavý příběh s docela tvrdou kritikou církve, na které nezůstala nit suchá. Ale znovu musím zopakovat, že Bernalův herecký výkon v roli mladého, oblíbeného, ale také hříšného kněze, byl prostě úchvatný. Scény z tohoto filmu mi zůstávaly v hlavě ještě dlouho poté, co jsem tento film viděl. A tak jsem neváhal a ihned, jakmile měl Zločin pátera Amara DVD premiéru, tak jsem si ho pořídil na originálce, která mě přišla asi na tisícovku. Ale stálo to za to. A film se mi líbil dokonce natolik, že asi měsíc poté, co jsem tenhle film viděl, jsem napsal distributorovi filmu, jestli by bylo možné získat originální kinoplakát. Bylo mi vyhověno a kinoplakát k tomuto filmu mi visí na zdi mého pokoje nepřetržitě už od března 2004 a zatímco plakáty na stěně jsem postupně měnil, tenhle vždy zůstal. Stačilo jedno zhlédnutí, abych věděl, že tenhle film je jeden z těch vůbec nejlepších, které jsem kdy viděl, a vůbec nechápu zdejší nízké hodnocení. A souhlasím s americkou akademií v tom, že tenhle film si zasloužil nominaci na Oscara zcela po právu. Až po tomto snímku jsem viděl Bernala ve filmech jako Amores Perros či Mexická jízda, ale tenhle film byl první a nezapomenutelný a na jeho základě jsem začal vyhledávat Bernalovy filmy. A mrzí mě jen jedna věc. Tehdy, když jsem byl na tom filmu v kině, nás bylo v tom sále jen asi 8 lidí, což mne zamrzelo. Ale ještě víc by to mělo mrzet toho, kdo ten film v kině neviděl. Já byl maximálně nadšený a dávám také maximální hodnocení! ()

Reklama

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Carlos Carrera se nemohl rozhodnout, jestli natočí film o jednom bordelu v církvi nebo o druhém bordelu v církvi. Tím prvním je provázanost církevního hodnostáře Otce Benita s jakousi místní formou mafie a též jeho zapovězený milostný poměr, který je ovšem tak letitý, že už je vnímán jako něco, co je v rámci celibátu v normě. Za druhé, a to se postupem času stane těžištěm filmu, je poměr pátera Amara k velmi věřící děvence, která víru žere tak, že svoje milostné představy spojuje s Ježíšem. Amaro vyslechne její zpověď a ač oddán Bohu a církvi, celibát necelibát pohotově najde světničku, kde......Jenže je natolik ambiciozní, že zamilovaná děvenka začne překážet - zřejmě v cestě k papežskému stolci, či co. No jak říkám, bordel a voda na můj ateistický mlýn. ()

Aidan

všechny recenze uživatele

Ubohá protcírkevní agitka, která je natolik jedovatá, že mám pro jednou pochopení i pro razanci s jakou se proti ní katolická hierarchie v Mexiku postavila. Iluze o situaci církve ve Střední Americe si nedělám a biskupské zákazy považuji povětšinou za kontraproduktivní, ale v tomto případě by mě - být hierarchou - pokušení Velkého Inkvizitora jistě svádělo. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Nejslavnější portugalský román v mexické produkci a v současných reáliích. Přestože místy působí povrchně, považuji ten film za (alespoň u nás) nedoceněný: téma dvojí kněžské morálky je nejen za zajímavé, ale i obecně závažné, zvlášť je-li příběh dosazen do současnosti, navrch sondující vazby církve a podsvětí…Škoda je, že se snaží postavu Amara psychologicky prokreslit, zbytečně, a že jej hrál GaGa Bernal, který disponuje odzbrojujícím kouzlem , čímž nedává divákům, resp. divačkám šanci na nějaký odstup. Vadilo mi to i u Motocyklových deníků a televizního Fidela, přestože ty filmy činí zajímavými. Naopak se mi líbil konec, kde on na rozdíl od knihy dívce odslouží pohřební mši - to asi není špatný nápad jako důkaz jeho cynismu… ()

Galerie (18)

Zajímavosti (4)

  • Pred premiérou filmu v Mexiku vypukla kontroverzia, pretože niektoré katolícke skupiny sa pokúsili film zakázať. (Arsenal83)
  • Na rozdiel od románovej predlohy sú vo filme úplne odlišné miesta a časy, ako aj udalosti, ktoré sa tam odohrávajú, ako je pranie špinavých peňazí a prepojenie medzi obchodom s drogami a Cirkvou. (Arsenal83)
  • Vďaka kontroverzii sa film stal v tom čase najlepšie zarábajúcim filmom v Mexiku, keď pretrhol všetky pokladničné rekordy, ktoré dovtedy držal film Sexo, pudor y lágrimas (1999), (Arsenal83)

Reklama

Reklama