Reklama

Reklama

Křižáci

  • Polsko Krzyżacy (více)
Polsko, 1960, 166 min

Režie:

Aleksander Ford

Předloha:

Henryk Sienkiewicz (kniha)

Hrají:

Urszula Modrzyńska, Grażyna Staniszewska, Andrzej Szalawski, Henryk Borowski, Aleksander Fogiel, Mieczysław Kalenik, Emil Karewicz, Tadeusz Kosudarski (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Děj filmu se odehrává v 15. stol. Zachycuje obranné bitvy Polských rytířů proti křižákům. Sledujeme vlastně boj dvou odlišných kultur: proti polské společnost, která přísně dodržuje rytířské zákony i humánní zásady křesťanství, stojí křižáci, kteří užívají kříže jen k maskování svých válečnických výbojů… Původní záměr, totiž šíření křesťanství mezi pohanskými slovanskými kmeny na východě Evropy, je v době děje slavného románu a filmu jen zástěrkou surové dobyvačné politiky řádu německých rytířů. Film vrcholí slavnou bitvou u Grünwaldu v roce 1410, kdy spojená slovanská vojska přivodila křižákům zdrcující porážku. Bitvy se zúčastnily vedle polských, ukrajinských a litevských vojsk i české bojové houfy vedené Janem Žižkou z Trocnova. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Pěkné historické drama, které neudělá ostudu ani v dobách dnešních velkofilmů. Rozsáhlý epos, který rozhodně nebyl z nejlevnějších a Poláci opět potvrdili, že tenhle žánr velice dobře zvládají i v tak vysilujícím čase. Finální bitva u Grünwaldu je pak jen podtržením toho, jak mohutný to byl film. Přesto je již poněkud ošlehaný větrem a zub času se zakousl hluboko. Některé dialogy jsou skoro úsměvné, ale za to autentické a dobové. Měl jsem z toho dobrý pocit a nemohu se rozhodnout mezi 3 a 4 hvězdami. Nakonec však musím snížit hodnocení, jelikož u pozdějších děl jsem se bavil více. Ačkoliv tohle bylo výživné sousto. Smířlivých 70% ()

Jim_Beam 

všechny recenze uživatele

Kdyby to nebylo tak dlouhý, tak dám asi 3*, ale dívat se 180 minut na film, kterej vás nenudí jen proto, že se smějete tomu, jak je to špatný a některejm polskejm slovním hříčkám, který pro Čecha nabírají specifický význam, není žádnej šlágr... Vizuálně hodně špatný, dialogy taky mizerný, skoro každá postava působí aspoň chvíli prostoduše právě kvůli "super" replikám, příběh ucházející... ()

Reklama

nevermore 

všechny recenze uživatele

Monumentální historický epos pro náročného diváka. Skutečně tvrdý film, bez klišé a serepetiček. Po Potopě další výborný snímek z tohoto prostředí. Ale jak může kvalitě FILMU ubrat špatná DVD EDICE Urania? Všem hodnocením s tímto odůvodněním vážně nerozumim. Jinak všechny hodnocení nižší než 3 hvězdičky jsou ubohé, většinou s odůvodněním: nudila jsem se, dlouhý film mizerní herci. Cha. Tak koukejte na americký High-school komedie, nebo české komedie poslední dekády. ()

Nuf 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní a obsáhlý historický epos se vším všudy. Hlavně pokud si člověk uvědomí místo vzniku filmu a především jeho stáří, tak teprve náležitě ocení jeho výpravnost. Kvalitu má totiž pojištěnou tím, že čerpá ze slavné předlohy nositele Nobelovy ceny za literaturu Henryka Sienkiewicze, která má i dnes mnohé co nabídnout. Neopovážil bych se Křižáky srovnávat s Vávrovou trilogií, protože tohle je trochu jiná a minimálně o stupeň lepší třída. Musím si ovšem postěžovat na nehoráznou kvalitu DVD firmy Urania. Na obalu se nejdříve z úplně maximálního spoileru dozvíme co se komu stane a to rozhodně nepotěší. Po skončení filmu jsme zase vyjevení, protože on ten spoiler na obalu díky bohu není prakticky vůbec pravdivý. Z čehož mi vychází pouze to, že člověk co psal popis se neobtěžoval film ani vidět. (Tato část byla již ze zdejšího obsahu vystřižena.) No tím tato lapálie s Uranií ale nekončí. Tak otřesný ořez filmu jsem ještě nikdy nezažil a to jsem zažil hodně. Věřím, že mnoha lidem zkazí celý dojem z filmu, protože scény kdy hlavní postava minutu mluví "bez hlavy", rozhovor z očí do očí se odehrává z "nosu do nosu" a některé věci na plátně postřehneme třeba pouze podle stínu, který vrhá zástup jízdy na strniště mi opravdu na prožitku nepřidaly. Přes tyto a další úskalí ubohého DVD mě ale Křižáci skvěle převedli a já nemohu jinak než jim za to dát plných *****. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Chystal jsem se po padesáti letech znovu podívat na Fordovu/ Sienkiewiczovu ságu, a vybral jsem si k tomu podzimní mrholení a zpracovávání jablek na křížaly, šlupky do čaje a mošt... Přestože jsem si vybavoval některé, především lyrické motivy (jména Jurand ze Spychowa, Zbyszko z Bogdańca a Danuše si pamatuji od té doby), bojové scény, včetně bitvy u Grunwaldu jsem zasklil. A mohu se uhadovat proč... Tenhle film nám pouštěli v sedmé třídě ZDŠ, teď už by si so sotva který kantor lajznul. A zaujalo by to vůbec dnešní školáky? ()

Galerie (10)

Zajímavosti (3)

  • Premiéra filmu byla v den 550. výročí bitvy u Grunwaldu. (Kulmon)
  • Rozpočet filmu byl 33 milionů polských zlotých. (Kulmon)
  • Kniha i film zmiňují v bitvě u Grunwaldu Janu Žižku. V bitvě u Grunwaldu roku 1410 jej historické anály zaznamenaly vůbec poprvé. (Kulmon)

Reklama

Reklama