Reklama

Reklama

Bílý tygr

  • Indie The White Tiger
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Jestli chce ambiciózní řidič bohaté indické rodiny uniknout před chudou a začít podnikat, musí vzít rozum do hrsti. (Netflix)

Recenze (80)

BoPo 

všechny recenze uživatele

Sonda do indickej spoločnosti a predovšetkým do mentálneho nastavenie obyvateľov. Ľudia pri narodení dostanú nezmazateľný cejch svojej kasty. A z tejto kasty nie je na 90% úniku. Dôvody? Do vyššej kasty Vás nechce pustiť práve tá vyššia. India má cez miliardu obyvateľov, takže koláč je už aj tak až priveľmi rozkrájaný. Vaša vlastná rodina Vás nepustí, pretože v ich hlavách je to niečo nemožné. Vy sám ste od mala naučený prijímať svoje postavenie a ak by sa Vám naskytla príležitosť zmeniť pravidlá hry, tak to zrejme ani nepostrehnete. A o tomto všetkom je Bílý tygr. O ceste chudého chlapca, ktorý si postupne krok za krokom otvára oči a tým pádom príležitosti. Film o neustálom vedomom ponižovaní a výsmechu, a zároveň dosť úprimný/smutný pohľad na outsourcing. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Jak jeden indický chudák ke štěstí a bohatství přišel, aneb sociálně drásavé a deziluzivní podání romantických pohádek z ranku Milionáře z chatrče, na kterého se tu ostatně i explicitně odkazuje. S klasickými bollywoodskými filmy - alespoň tedy z mé nepříliš objemné zkušenosti - to nemá v podstatě nic společnýho, kdo se bojí bollywoodských tanečků, tak tady žádné nejsou. Mám ale docela zásadí problém s vyzněním koncovky filmu, ačkoli právě ta je tím, čím se snímek odlišuje od toho, co by divák čekal. 7/10 ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na tomto filmu je sympatické to, že ač je z Indie, indický moc není. Naopak. Amík Ramin Bahrami ví, jak natočit originální a neotřelou filmařinu. Plno filmařských nápadů pokrývá příběh průměrného Inda, který dělá všecko proto, aby nemusel žít v nuzných podmínkách a tak na sobě maká. Hodně zajímavé bylo sledovat, jak se jeho postava v průběhu filmu vyvíjí a závěr, byť se Vám nemusí líbit, je asi opravdu takový, jak má být, když se chcete v indickém světě prosadit. Jak řikám, zatraceně neotřelé. Sice Vám hlavní postava nepřiroste k srdci, ale budete jeho životní příběh sledovat s neskrývaným zaujetím. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Zajímavé hlavně díky exotickému prostředí. Ta část s úspěchem byla ale divně krátká a koncept vypravěče pomocí dopisu čínskému papalášovi vůbec nedával smysl. Proč mu jako psal? A ještě takový blbosti :) 70% ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Po delší době indický film kde jsem nesténala nad jeho stopáží a světe div se, byl i příjemně koukatelný. Tím "příjemně" samozřejmě nemyslím třeba podmínky v kterých klučina vyrůstal a nebo jak bydlel, když se stal řidičem a otročil svému pánu. To rozhodně nebylo záviděníhodné. Takže ve výsledku jsem jeho následné jednání tak trochu dokázala pochopit, ale jak už tady píše kolegyně, určitě jsem s ním nesouhlasila. Tvůrcům se moc povedla ta postupná proměna a cílevědomost Bílého tygra. Pomalu a plouživě se jeho postoj tvaroval do té konečné podoby. Ne, že by byl Adarsch moje krevní skupina, co se sympatií týká, ale myslím, že se své role zhostil na jedničku a tudíž nemám důvod být zdrženlivá v hodnocení. 75% ()

choze 

všechny recenze uživatele

Silné drama o schopném chudákovi, který se snaží vymanit z chudoby, ale jen velice těžko se zbavuje sluhovské mentality, vštěpované indickou společností. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

V první řadě je třeba napsat, že Bílý tygr není indický film. Prostředky, které využívá k vyprávění jsou ryze západní a patří do ranku těch nejpovrchnějších a nejnudnějších. Snaha do příběhu občasně zatáhnout kasty, či náboženské problémy je trapná a zůstává spíše jen u pár slov či gest. Dějově je snímek značně rozdrobený a ke spojení jednotlivých fragmentů a dovysvětlování používá vnitřní komentář hlavní postavy. Díky tomu na povrch jasně vystupují kontury knižní předlohy, která nebyla úplně zdatně převedena do filmové podoby. I tak bylo po delší době fajn vidět Priyanku Chopru, která svou hereckou přirozeností vyniká nad ostatními protagonisty. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Zdá sa, že cesta ku šťastiu alebo presnejšie peniazom je veľmi jednoduchá..., aspoň podľa tohto filmu, ktorý má prvú hodinu náramne bavil, je vtipný, hravý, atmosferický, veľmi podobný hitu Milionár z chatrče. Herecky výborne obsadené, jednoducho radosť pozerať. Príbeh o úteku z kurníka, špiny a chudoby je chytľavý, to bez debaty, no po prvej hodine prichádza temnejší tón, ktorý je ešte ok, ale tá akože poita, "rozuzlenie" v závere bolo pre mňa dosť povrchné. Bral by som to, keby príbeh pokračoval, ale takto mi to jednoducho nestačilo. Poznámku v závere o tom, že svetu budú vládnuť hnedí a žltí beriem s rezervou, inak by som sa urazil a asi nielen ja. White tiger mohol byť hit jak sviňa, keby sa so scenárom niekto pohral viac. Je to veľká škoda, pretože rozjazd to malo úžasný, i tak sa však prikláňam k slabším 4 hviezdam. 70%. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Z chudáka chlebodárcem snadno a rychle: ve filmu.... jako tragikomedie vypovídající o malichernosti života v banánových republikách/sociální kritika indického kastovního systému - který není pouhým obrazným kontrastem mezi luxusem a chudobou - funguje koprodukční snímek 'Bílý tygr' na výbornou. Když se ale příběh v polovině stopáže žánrově až agresivně otočí o 180° a bezprecedentně přepne na kriminální thriller, Ganéša snímku pozitivní karmu moc nepřeje, a zbytek děje tak marnotratně vyšumí do ztracena - a to je ohromná škoda. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Po Milionáři z chatrče a dojemném zatoulaném Lionovi tu máme pro změnu řidiče z chatrče. Předně je třeba říci, že kdo zná bollywood, nikdy by toto nemohl nazvat indickým filmem. Ten je indický asi tak jako kuřecí maso s rýží po sečuánsku, které zná každý Čech, v Sečuánu jej však nikdo nikdy nejedl.  Film je rovnou točen západní formou bez typických zpěvů a tanců a na západního diváka dle mého názoru cílí. První půlka byla milá. Já mám Indii rád i když mně děsí taková ta její utlapanost, upatlanost a ušmudlanost toho šíleného lidského mraveniště a také ten všudypřítomný bordel, lidé vyměšující v podřepu na ulicích, roztodivní parazité a další libůstky... Ale zem je to čarokrásná, mám rád indickou hudbu i básně Rabindranátha Thákura. A za to vše u mne může jediný člověk a tím je ale kupodivu typický Angličan jménem Kipling, který v Indii paradoxně pobýval jen velmi krátký čas. Bohužel od druhé půlky se film překlopí z milého vyprávění o chudém chlapci z nižší kasty u bohaté rodiny do obhajovaní krádeže ve stylu když oni kradou, jejich okradením nepáchám zlo... A to sobecké vědomí co se stane dál, to už bylo přes čáru. Stále jsem čekal, že se film nějak mile vyvrbí, dojde k vtipnému a chytrému zakončení, ale byl jsem zklamán. Ke konci to už dokonce nudilo.  Z milého hrdiny se stal celkem odporný sráč a jeho vzkaz, že toto století bude patřit hnědým a žlutým by měl působit jako vztyčený varovný prst, protože leckde se to už děje a to stejným způsobem jako v tomto filmu. A tak nevím, zda Ramin Bahrani tento vzkaz k nám vyslal schválně, nebo je jenom tak blbej, že vidí svět takto... Nemám optiku Indie, ale než ještě někdy útěk  z kurníku, to si raději pustím Slepičí úlet !  Dávám za 3 rupie. * * * ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Indická společnost bez příkras, podle románu indického autora, je kastovní, nábožensky i sociálně roztržená, zaostalá, libující si v praktikách patřících do dob legendárních eposů a nikoliv moderní doby. Tedy úzká vrstva všemocných a dole bezmocný, ponížený plebs bez možnosti zvednout se z chudinského dna... Hlavní hrdina se rozhodne překonat omezení společnosti i doby, odhodit tamní morésy a zvyklosti, být svým pánem. Morálně velmi odvážný až revoluční film, který pokládá znepokojivou otázku, v mé zemi lze zbohatnout jen jako politik a zločinec, je to u vás také tak? Zdůrazňuji, že film je natočen primárně v angličtině, je to záměr režiséra, nikoliv zásah dabingu, distribuce. Priyanka Chopra je zde spíše v epizodní roli jako expat, který nedokáže příliš koexistovat se svojí zemí, její manžel má po návratu z USA také velké plány a rád by viděl svoji zemi jinde, jenže začně zajíždět až příliš do rodinných kolejí. Velice důležitý film součanosti, ukazující, kde Indie je, není to lichotivé místo. Ale jakékoliv zlepšení musí začít sebereflexí. Otázka je, zda indické elity jsou schopny činu, nejen myšlení... ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

O tom jak Slídil utek z Chatrče a k bohatství přišel. Je to ale nuda, chybí tomu živelnost, styl a výraznější režie. Na druhou stranu je dobře, že si Indové odpustili všechny svoje filmový trademarky a ukázali nám špínu a sociální selhání střízlivýma očima. Na jedno shlédnutí naprosto v pořádku, ale o den později už nebudete vědět, že jste to viděli. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že "The White Tiger" mohol byť silnejším filmom. Nedá sa povedať, že by na mňa nijako nezapôsobil, ale filmu nejako chýbali momentky, kde by ma skutočne zahákol. Kde by som nejakým spôsobom chcel vidieť Balrama ako sa dostal zdola hore. Sú tu scénky, ktoré sú silné a myslím si, že najlepšie časti filmu sú práve v strede kde sa začína meniť Balramova situácia. Nehoda, papier a odchod jednej postavy (aby som nepísal spoilery) sú pre mňa najväčšími momentami filmu, ktoré skutočne fungovali. Môj problém s filmom je najmä ten, že je ťažké nejakým spôsobom si vybudovať vzťah k postavám. Pretože hoci v prvej polke filmu pôsobia zaujímavo a nejako sa vyvíjajú a ukazujú aká je ich tvár, tak počas druhej polky sa veci začnú meniť a tón filmu je oveľa temnejší. A nemôžem povedať, že by mi to vnútorne skutočne zapasovalo. Prvá polka síce bola trošku viac odľahčená, ale prišla mi zaujímavejšia, uvoľnenejšia a film ako taký ma oveľa viac bavil. No potom sa musia veci skomplikovať a stane sa z toho skutočne temná jazda, ktorá mi miestami až liezla na nervy. Je tu jasne vidieť, že Ashok je v jadre obrovský pokrytec a má tvár pred svojou rodinou a pred Balramom samotným. A čo sa konca týka, tak tu to podľa mňa tvorcovia úplne nezvládli. Neviem či si mám záverečné slová, že svetu budú vládnuť hnedí a žltí zapísať za uši a pripraviť sa na novú dobu, alebo či je to posolstvo, ktoré si máme z filmu vziať. Je vidno, že dá sa dostať zdola hore. Ale skoro nikdy to nepôjde po čestných chodníčkoch. Ale áno. Buď si pán, alebo si niekoho sluha. Iná cesta nie je. A možno mnohí sú so svojim osudom zmierení, no niekto chce niečo viac. Zaujímavý film, ktorý ale mal podľa mňa na viac. Hodnotenie: B ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Biely tiger” pochádzal z naozaj veľmi biednych pomerov, a s "trvalým pobytom" kdesi v zapadnutej obci Laxmangar v Indii, pričom zrejme nechcel skončiť, ako jeho mnohí vrstovníci, a tak sa pevne rozhodol chytiť osud poriadne za pačesy, kedy bude musieť začať od samotnej píky, a to predovšetkým u zhýralého majiteľa pôdy "Bociana" , ktorý má dokonca i dvoch podarených synátorov, medzi ktorými by som určite našiel aj najmladšieho Ašóka, čo disponuje vskutku neuveriteľne pôvabnou, ale zároveň i absolútne nepredvídateľnou manželkou Pinky. Istou zhodou okolností, sa práve táto vzácna, "mačkovitá šelma," postupne dostáva čoraz bližšie ku svojim najväčším rivalom, čo je ináč pre niektorého z nich, obzvlášť fatálne rozhodnutie, si ju pripustiť oveľa bližšie k telu, než sa vôbec prislúcha, alebo stručne povedané: „Ako sa z chudobného chlapčiska z čajovne, zámožným podnikateľom stal ?” . Balram Halwai bol príliš ambicióznym jedincom, aby si potom trúfal "Ašókom Sharmom" sa stať, ale to je už povedzme trochu iná história, na ktorú tiež príde automaticky rada, a to až konkrétne v takom význame, kde vás asi kompletne prejde úsmev na tvári... ? Vždy sa zrovna stane to, čo najmenej očakávame, a či ani nie ? Stúpať po kariérnom rebríčku, sa dá rôznymi spôsobmi, na ktorý mimochodom Balram / Ašók, vynaliezol kľúčový patent. / Po menšej odmlke, kedy som sa extra nevenoval pozeraniu najnovších filmov, som konečne naďabil na zaujímavý, indický snímok, nominovaný na Oscara za adaptovaný scenár, podľa knižnej predlohy Aravinda Adigu, a je to na ňom aj patrične vidieť v celej svojej nefaľšovanej kráse a s odvrátenou stranou spoločnosti. Iránsko-americký tvorca Ramin Bahrani, nielenže napísal mimoriadne štipľavý scenár, plný samých prekvapení a zvratov, ale súčasne taktiež stál i za kamerou, aby nakrútil úplne nebollywoodský film, ktorý sa našťastie zaobišiel bez typických tancov a spevov, či krikľavých kostýmov v troj-hodinovej, prepálenej stopáži, na čo by som si inak asi netrúfol...? V žiadnom prípade nie som znalcom bombajskej kinematografie, od ktorej zakaždým bočím na kilometre, ale nevylučujem, že v "blízkej budúcnosti" opäť nevkročím do tej istej rieky. Ak by dajme tomu v obsadení figurovala Priyanka Chopra Jonas, dal by som si určite povedať, len to by musel byť podobný žáner. Ona bola skôr sekundárnou záležitosťou, kedy občas spríjemňovala dianie na plátne, pretože na ňom "triumfoval" najmä herec Adarsh Gourav, na ktorého pleciach spočívala celá ťarcha filmového počinu. Atypický príspevok od Netflixu. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Exkurze do temnoty podle bestseleru New York times. Vyvolava to nejhorsi pudy. Chvili je to naivni a vzapeti studene vypocitave s davkou arzenu. Gourav dokazal sveho Balrama ztvarnil pritazlive po celou stopaz. Je to pekny film na patecni pandemicky vecer. Chybi bollywoodske pisne. Kdo ma rad prach,stale tisice lidi kolem sebe a stale husty dopravni provoz i na nejzapadlejsich silnicich,at tuto zemi navstivi. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Výstižně popsané, jak chudý člověk bez postavení nemá ve světě boháčů šanci. I když se chovají jako blahosklonní přátelé, ve skutečnosti je pro ně jejich sluha maximálně kašpárkem. Kterému dají odškodné ve výši dvou biodeodorantů, co se jim válí v koupelně. ____ Nemorální moralita o tom, že když se chceš vyšvihnout, musíš začít používat nečestné metody bohatých, je zábavná a plnokrevná. Ukazuje různé aspekty soužití podřadných sloužících a nadřazených pánů. Jistá tezovitost filmu příliš nepřekáží, protože dokáže udržet zajímavý děj. SHRNUTÍ: Když se ocitneš mimo systém oficiální spravedlnosti, musíš to skousnout nebo si prosadit vlastní variantu. ()

Mr. Lobo 

všechny recenze uživatele

Všiml jsem si, že tuto analogii tady nikdo nezmiňuje, tak ji zmíním alespoň krátce já: podle mě se film snaží využít podobného předvedení rozdělení společnosti (na kterém je vytvořen základní konflikt) na ty chudé a ty bohaté, na ty, co slouží, a ty co mají kapitál, ty, co žijí v bídě a ty, kteří žijí v přepychu, jednoduše na ovládající a ovládané, tak jak to s velkým celosvětovým úspěchem předvedl předloni Parazit. A v tomto se mu to daří - tedy je to jednoduchý produkt, který zpracovává zadané téma v jeho (především) povrchní rovině. Nevýhodou je, že na rozdíl od Parazita není tak kvalitně natočený, je zdlouhavý, otravný, chybí mu jakkoliv sympatické postavy a je prostě stejně blbý a lobotomický jako většinu filmu jeho protagonista. Navíc (a podobnou výtku mám např. z úplně jiného ranku k románu Jezero Biancy Bellové) jeho poslední třetina (příběhová) je odbyta jen krátkým shrnutím, místo aby nabídla rozvedení příběhu. Nejen, že bychom mohli pochopit ten vývoj a další směřování, ale také by mohla nabídnout víc zajímavých postav, než byly ty předchozí. Takto to působí, že už se autorům chtělo film mermomocí ukončit, a tak to odbyli jen zkratkou, v níž všechny motivace a další události vysvětlí v pár větách. Jedna hvězdička je za to prozření, když jsem si asi v polovině projekce uvědomil, že to není film ze středověku, ale ze současnosti. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodná a zároveň velmi rozporuplná záležitost, existenciální drama úplně obyčejného chudého kluka s minimálním vzděláním mě vtáhlo, Indie je tu vyobrazena se všemi svými neduhy poměrně dost reálně, řekla bych, že až nepříjemně pravdivě.. No a s ohledem na skutečnost, že nemám červenou tašku a nikdy mít nebudu, nechci rozbíjet lahve, hodnotím shovívavě, neb jsem v sobě našla pochopení, nikoli však souhlas.. Adarsh Gourav se zhostil své role zajímavým způsobem, líbil se mi.. ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Taková trochu dark verze Milionáře z chatrče. Je to místy dost syrový pohled na bláznivý kastovní systém v největší demokracii světa. Adarsh Gourav je naprosto boží. Zhruba kolem poloviny to začne drhnout, ale závěrečná část vám notně spraví chuť. 75% ()

Reklama

Reklama