Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Amsterodamu se blíží turistická sezóna a zdejší občané jsou vyděšeni sérií vražd. Pátrání po děsivém vrahovi se ujímá inspektor Eric Visser, ale jeho práce nebude jednoduchá. Obětí přibývá, náhodná svědkyně mluví o vraždící obludě, poblíž typických amsterodamských vodních kanálů je čím dál tím více nebezpečno a starosta chce výsledky. Film, který byl v našich kinech uveden v listopadu 1990, nám mj. předvede i většinu turistických atrakcí nizozemské metropole. (Anthony)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (67)

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl na základní škole, tak Fantom Amsterdamu patřil k mnohokrát propíraným a obdivovaným filmům (podobně jako třeba Karate Tiger 3 a tuny dalších). Bohužel jsem měl tenkrát deficit a neviděl ho, do rukou se mi dostal až teď. Na Nizozemí a dobu vzniku celkem povedená kriminálka, jejímž vrcholem je určitě hodně zdařilá honička člunů v amsterdamských kanálech. K nezapomenutelným scénám jistě patří ještě záběr na nůž, který se postupně přořezává skrz člun k ženě v plavkách. Mě ničím neurážející dílko, které působí místy trochu televizně si zaslouží objektivní 3*. Vidět to ovšem tenkrát na ZŠ, tak je to jasných 5*, takže uděláme kompromis. Jo a v miniroličce dirigenta na loďce slavný nizozemský dokumentarista Bert Haanstra. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

"Fantom Amsterdamu" dobu svého vzniku nezapře, ale přes jistou naivitu jak zápletky tak zpracování si tento snímek dodnes uchoval atraktivitu minimálně pro ty, kdo mají rádi Amsterdam jako takový, protože atmosféru tohoto města (které se zas tak moc nezměnilo) vystihuje opravdu výborně (včetně toho obřího flašinetu, který se ve filmu několikrát objeví a jenž je dodnes nedílnou součástí amsterdamského koloritu). A kvalitně natočená honička grachty na motorových člunech má rozhodně také něco do sebe. ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

Evropské béčko, které sice krade, kde může, ale to vůbec nevadí. V první půli se množí vraždy a podezřelí, druhá půle je skoro nepřetržitá akce. Nic světoborného, režisér a scénárista v jednom si plní svoje sny - představit hrdinu ve stylu Dirty Harryho, natočit honičku lodí inspirovanou tímto přepisem knihy Alistaira MacLeana, či automobilovou honičku jako z Bullita, budovat napětí jako v Čelistech... Drží to pohromadě jen tak tak, ale nerozpadne se to. ()

Baxt 

všechny recenze uživatele

/Nizozemský a vlámským film/ Režisér Dick Mass je v kontextu evropské kinematografie 80. let zvláštním úkazem, neboť zasvětil svůj život tvorbě různorodých žánrových snímků, které jsou vždy snadno vymezitelné – jde o komedie, thrillery nebo horory. Na základě několika ukázek přistupuje k tvorbě znalý trendů, přičemž v případě thrillerů a hororů hledá inspiraci v populárních slasherech z USA. Fantom Amsterdamu je až ortodoxně vystavěn kolem standardní zápletky zabijáckého monstra, které v průběhu stopáže rozličnými způsoby vraždí nevinné. Hlavní linii vyprávění tvoří pátrání stereotypního tvrďáckého detektiva po pachateli. Za ozvláštňující lze označit fakt, jak do děje vstupuje Amsterdam jako prostředí – místy se jedná o takový travelog malebných míst, jejichž krásu narušují brutální výjevy, nejčastěji zohavená mrtvá těla. Vzhledem k tomu, že se film dočkal uvedení v mnoha zahraničních zemích, včetně USA, lze na něj nahlížet jako na černohumorné pozvání do Amsterdamu. Oceňuji, že se režisér pro zachování žánrovosti nebojí inscenovat i takové bizarnosti, jako dlouhou (a překvapivě filmařsky povedenou) lodní honičku městskými kanály za prchajícím vrahem. Snímek je ke své podstatě vysoce sebereflexivní – je zde vědomí, že takový příběh nelze vyprávět bez humoru a pomrkávání na diváka absurditou některých scén. Filmu lze vytknout, že se v rámci ústředních zločinů vraždí většinou v podstatě neznámé postavy, s kterými se seznamujeme až ve scéně, v níž mají zemřít. Neznamená to, že tyto výjevy nejsou napínavé a především zábavné, ale časem začne být jejich vršení poněkud ubíjející, zvlášť když vyprávění příliš nerozvíjejí. Pokud se v průběhu snímku sledují všechna vodítka, závěrečné odhalení působí docela průhledně. I s touto dýchavičností, jakou se Fantom vyznačuje v posledním aktu, jde o solidní žánrový film z nezvyklého prostředí. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Slušné... Jsem opravdu rád, že tatík kdysi na počátku devadesátých let navštívil kino promítající tuto nizozemskou kriminálku s občasným přesahem k hororu. Jsem rád za to, že mu pár scén utkvělo v hlavě, a též za to, že se, co se týče mého předsevzetí zhlédnout jeden film denně, dosud mistrně zhostil úkolu doporučovat, a tím vlastně znovuobjevovat filmy z dob svého mladí či dětství, jež si pamatoval útržkovitě a chtěl si je osvěžit (proto Aféra Concorde, proto Pruhovaná plavba). Kdyby se okolnosti tak pěkně nesešly, stěží bych se o existenci filmu dozvěděl, což by byla škoda, jelikož... "Fantom Amsterdamu" obsahuje vše, co od nadprůměrné krimi očekávám - psychologicky zajímavý vrah se líbivým modus operandi, mordy vážně stojí za pozornost (za všechny už tolikrát zmiňována prostitutka na mostě), napětí a notná dávka tajemna až do konce... Naneštěstí nic není dokonalé, tudíž i zde najdu mouchy - hlavní hrdina bez špetky charismatu (postava i herec - a vůbec nizozemští herci nestojí za řeč, alespoň zde), romance fádní a na obtíž, dětičky rušivé (k mé radosti se na scéně moc neobjevují)... Chtělo by to být temnější, ne ucukávat, takto si říkám, že někdo nevyužil potenciálu... 70% ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Drtivá většina filmu vůbec nebyla kvůli provozu turistických atrakcí natáčena v Amsterdamu, nýbrž v Haagu. (Robbi)
  • Při zátahu policie na údajného "hlavního podezřelého" prchá pryč z hotelu na motocyklu Yamaha XT500. (Max_FX)

Reklama

Reklama