Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co se asi musí stát, aby filmové ateliéry zůstaly prázdné... Bělehrad se připravuje na bombardování vojsky NATO, ale filmový štáb v čele s producentem se snaží dokončit film za každou cenu. Hlavní roli vytváří jeho americký přítel Harvey, docházejí peníze a ve studiu se objevuje příslušník státní policie Mileta. Nezůstalo utajeno, že někteří členové štábu nesdílejí nadšení pro režim Slobodana Miloševiče. Mileta má dozírat na průběh a správné vlastenecké vyznění natáčeného filmu. Producent Sergej je ve dvojím ohni, opouští ho žena s dcerkou, je podezírán z kolaborace a tolik by chtěl dokončit svůj film. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

BuryGol 

všechny recenze uživatele

Ehm...já ten konec asi nepochopil. Rozumim tomu, že natáčet film o válce během pravý války je dost šílený samo o sobě. I že jeden z herců je Amík, kterej zapálí vlajku svý země a kolem něj se motá srbskej agent, kterej ho považuje za špiona. Dokonce rozumim i tomu, že hlavní dvojice shání prachy jak se dá a během natáčení v zemi umíraj lidi po náletech "nepřítele". Ale ten konec mi fakt utek. Možná je to tim že jsem na to koukal na noční směně asi ve 4 ráno a byl jsem otupělej...možná...asi budu muset zkouknout znova, ale jinak to bylo moc dobrý. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Syrové, sugestivní, cynické, absurdní, dojemné. Darko Bajič ve svém hraném filmu o filmu využil podobného principu jako Emir Kusturica ve fenomenálním Undergroundu – mixu nadsázky, podobenství a dokumentárně věrného "sejmutí" reality. Narozdíl od Kusturicovy monstrózní fresky je ale jeho Válka živě spíše komornějším příběhem skupiny filmařů, která se během bombardování Bělehradu pokouší natočit film o světě kolem. Uzavřena v iluzorním bezpečí studia, vedená velmi materiálními pohnutkami. Okolní události ale mění nejen jejich postoj k vznikajícímu filmu, ale především k okolnímu dění. Uvnitř studia se tak vytváří jakýsi model srbské společnosti se všemi absurditami a nesmysly, které cloumou "velkým" světem. Bajičův film přechází od úvodní černě-komediální polohy až k silným dramatickým tónům, které zcela bez hysterie a vlasteneckého patosu dávají nahlédnout na válečnou situaci zřejmě z jediného objetivního hlediska – z hlediska obyčejných lidí. Zpočátku poměrně zřetelné vyznění filmu se v jeho průběhu komplikuje, symbolická rovina jakoby odeznívá, až vše vyvrcholí fellioniovským propletencem, kdy film, který sledujete, splývá s filmem, o kterém se vypráví. Rajič je zjevně skvělý filmař, nadaný talentem točit velké téma s lehkostí, která ho nebalizuje, ale naopak mu dodává na působivosti. Připočtěme si ještě skvělé herecké výkony a výtečný střih a na světě je film, který opravdu stojí za vidění... ()

Reklama

kurzan odpad!

všechny recenze uživatele

nevim nevim...nechci ted pomlouvat ani rezii tohoto filmu ani vykony hercu dokonce ani zvuk ci kostymy...tak co vlastne chcu kritizovat...no nelibil se mi tak nejak scenar...jeden clovek, ktery se snazil udelat ten film, okolo ktereho se to mota, prorezimnim zpusobem, je zde byl vylicen jako nejhorci milosevicovsky poskok...a naopak jeho "protivnici" jsou opevovani i kdyz chteji natocit podobnou kravinu s tim rozdilem,ze bude protirezimni...prislo mi to proste prilis vezouci se na modni vlne aneb beda tomu, kdo by verejne prohlasoval, ze ma radsi milosevice, nez americke osvoboditele jugoslavie... ()

pm 

všechny recenze uživatele

Přes jistou nadsázku nejde o nijak zlehčující pohled, naopak hrdinové se smějí zamýšlet na životními hodnotami, vlastenectvím …Film o filmu, který se mi od prvních minut líbil, dík zápletce a neuvěřitelně přesnému hereckému obsazení jsem měla potřebu ho hned vidět znovu, a u kterého se bavím opakovaně. Skvělý Dragan Bjelogrlić, který kdykoliv se podílí na scénáři a produkci, se mi zdá pak ještě lepší jako herec.90% ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Zezačátku to byl pro mě trochu chaos. Ale život a práce ve válce, to asi chaos být musí. Časem jsem se v tom zorientovala a poznala film natočený o vážných věcech bez nějakého zjednodušování nebo zbytečných výmyslů a přitom s nadhledem. Navíc se mi líbí filmy o natáčení filmů a tenhle je obzvlášť zdařilý. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama