Reklama

Reklama

České rybí legendy - Série 2 (2023) (série)


Hlavatka (S02E06)

(epizoda)

Obsahy(1)

Hlavatka je největší evropská lososovitá ryba a královna divokých řek. Její domovinou vždy byla řeka Dunaj a její přítoky. Je rovněž i původní rybou České republiky. Její populace je dnes velkou neznámou. Mnoho rybářů se ji v posledních letech pokoušelo chytit, ale nikdo neuspěl. Jako by z našich vod úplně zmizela. V České republice jejich mizení způsobila vlastně nenávist, protože jim mnozí rybáři dávali za vinu úbytek jiných rybích druhů. Může za to ovšem spíš člověk a jeho zásah do divoké přírody. Hlavatky jsou dnes vzácné ryby a pokud někde jsou, místní lidé si je pečlivě střeží. Chytit velkou hlavatku se každoročně snaží mnoho lidí. Nebyla by to však ta pravá královna, kdyby byla její audience běžná každý den. Mezi hlavatkáři se traduje, že čím horší počasí, tím větší je šance na úspěch. Jakubovy první kroky za hlavatkou povedou do povodí řeky Metuje. Vypraví se za nimi i za naše hranice se Slovenskem na Hron a Oravu. A na poslední chvíli povoleného lovu zkusí ještě Metuji a Labe. Ať si myslíme o rybářích cokoliv, dnes už nikdo neuvěří, že by rybářský sport neměl svoje kladné stránky. Otužování těla, zostřování smyslů a souznění s přírodou jistě každému přináší potěšení. Těšíme se na shledání u vody s pozdravem Petrův zdar! (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

HorrFi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

2roky čekání na tenhle díl se vyplatily a ty emoce který jsem během sledování zažíval těžko nerybář pochopí.. přívlač miluju ikdyž právě hlavatka bude ryba, kterou ve svým životě těžko v ČR chytim ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Překvapilo mě, na jakých tocích v Česku byly a (nejspíše) už nejsou hlavatky. Jak malý tok jim stačil. Jakub si splnil sen a jeho upřímnou radost mu přeji. Co ale nechápu je domněnka, že za jejich zmizením stojí vydra, o které sice nemáme data, kolik jich u nás je, ale je jich moc... Naopak souhlasím s tvrzením, že největším nepřítelem ryb u nás je člověk. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama