Reklama

Reklama

České rybí legendy - Série 2 (2023) (série)


Kapr (S02E05)

(epizoda)

Obsahy(1)

Kapr obecný je, dalo by se říci, národní ryba naší vlasti. Středoevropané si většinou bez ní nedokážou představit tradiční Vánoce. V českých zemích bylo odpradávna značně rozšířeno rybníkářství a tuto rybu si mohli dovolit i nemajetní lidé. Některé prameny uvádějí, že se kapr na vánočním stole objevil už v 17. století. Kapři obývají téměř všechny naše vody. Mezi rybáři jsou uctívaní pro svoji mazanost a bojovnost. Žijí dlouho a mohou dosáhnout úctyhodných rozměrů. Ovšem malí kapříci nemají jednoduchou cestu. Jsou potravou mnoha dravců. Z malých rybek se však za pár let stanou hejna velkých ryb, které ohrozí jen sumec nebo člověk. Před dvaceti lety byl desetikilový kapr výjimečným úlovkem, dnes je to téměř běžná ryba. V našich vodách tak plavou skuteční obři! Své o tom ví Orlická přehrada, na níž začneme naše dnešní putování a budeme se k ní vracet celý rok. U vody je přece skvěle i když ryby zrovna neberou. Člověk si vyčistí hlavu a přijde na jiné myšlenky. Vždyť hlavně proto k vodě chodíme. Všude pod lesklou hladinou obyvatelé vodní říše určitě plavou. Jen nesmíme přestat doufat! (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Tadas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jakub se vydává chytit velkého kapra zejména na Orlík. Není to lehké, ale díky ochraně kaprů a zavedení horní míry K70 se velkým kaprům daří a s každým rokem se chytají větší a větší kusy. Jsem rád, že Jakub ukázal na konci dokumentu i realitu dnešních kaprařů a jejich mafiánské spolky, kde za to, že chytáte na jejich místech, vám jsou schopný udělat cokoliv.... Je to hnus a bohužel kaprařská lobby a byznys hejbe celou rybařinou tady v ČR. ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bohužel největší (a nejhorší dojem) na mě udělal závěr z pískovny, kde si místní neberou servítky a ač svazová voda, chovají se mírně řečeno neeticky. Ve Štědroníně jsem strávil před lety na rybách týden.  A spíš nic, než moc. Jinak všechny ryby krásné, včetně cejna na brčko. A pamatujte, na Orlíku na velké kapry jedině do skal. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama