Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Nalezenec Jack žije v přístavním městě u pěstounů, ale vše ho samozřejmě táhne k moři. Navíc když si matně ze svého raného věku vzpomíná, že k moři se váže jeho poslední setkání s rodiči. Přes všechny problémy se nakonec Jack na obchodní loď dostane a jak se ukáže místní posádka má blíže k pirátství než k poctivému obchodu. Nicméně dobrodružství pod plachtami a honba za poznáním vlastního původu, ať je jakýkoliv, mohou začít.

Němečtí filmaři v roce 1981 objevili novou dětskou hvězdu Patrika Bacha, který všechny překvapil v seriálu Silas (také běžel v ČST) a rozhodli se ho obsadit o rok později i do nově vznikajícího dobrodružného seriálu Jack Holborn.

Nespornou výhodou pro českého diváka je fakt, že seriál běžel v době, kdy jsme mohli dobrodružné filmy spočítat na prstech jedné ruky. A navíc ... byl tehdy hlavně pro nás, pro děti. (Blackadder)

(více)

Recenze (53)

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Je zvláštní, když se člověk dívá po více jak dvaceti letech na seriál, který byl kdysi určen pro děti. Celkem mne to po těch letech i udivuje ... stále nechybí napětí, příběh je taky celkem pěkný, stejně jako výprava. Nebýt toho nebojácného chlapce byl by z tohoto seriálu určitě ještě lepší pirátský kus. Nápad dvojčat, kdy jeden je korzár a druhý soudce se myslím hodně vyplatil. ()

Rami 

všechny recenze uživatele

Skvělý seriál - jeden z mých nejoblíbenějších. Dobré výkony charizmatických herců, skvělý děj, plachetnice a zcela dokonalá závěrečná znělka (tu jsem fakt miloval). Velká škoda, že se už něco takového netočí. :-( P.S. Všimli jste si, že je to snad jediný seriál určený pro mládež, kde se piráti a vojáci zabíjí a né jen pohlavkují? :-) ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Legendární seriál osmdesátých let, jako malý kluk jsem na něm vlastně vyrostl, byl to jeden z mých nejoblíbenějších a mám jej rád dodnes. Vkusný a velmi povedený dobrodružný příběh pro mládež který rozhodně neurazí. Tuším že jsem ho viděl poprvé v Magionu, kde ho dávaly na díly (tuším po půl hodině). Jeden čas byl opravdu nepřekonatelný, v hlasování diváků s přehledem zvítězil. Tím nejdynamičtějším prvkem na tomto seriálu byla zcela určitě jeho hudba, která byla opravdu velmi snadno zapamatovatelná (úvodní+lahodně znějící křehké tóny s kapitánova spinetu), navíc velmi dobře zapadala do kontextu s dobrodružnou mapou vždy na začátku a na konci filmu. Vynikající nápad. Příběh byl také velmi silný a opravdu napínavý a výkony jednotlivých herců v jednotlivých rolí ať už to byli kapitán Sheringham, Jack, Morris, Trumpet, Taplow atd. byli opravdu hodně přesvědčivé. A samozřejmně nesmím zapomenout na tu nekrásnější pirátskou plachetnici všech dob, tajemnou a čarovnou krásku Molly. Měl jsem tu možnost přečíst si i knížku tuším že od Leona Garfieda a musím říct že se jí film rozhodně v některých částech vyrovná. Mimochodem, film teď běží každou neděli na ČT 1 (r. 2006) v rámci pořadů pohádek pro děti. Nejdojemnější a pro mne nejzapamatovatelnější scéna, je ta kdy pan Morris, první dustojník a pravá ruka kapitána Sheringhama uprostřed pralesa umírá na své předešlé ale všem utajené zranění s předchozího ztroskotání, tuším že měl kus nějaké větší třísky zaseklou v hrudi, nebo ta kdy se nakonec Jack v domě soudce Sheringhama setká se svojí matkou, která je tam zaměstnaná jako hospodyně a kterou vůbec neviděl a nepamatoval si na ní od té osudné noci poté co mu zabili jeho otce bylo celé to tajemství okola Jacka uchováno jen v živé paměti kapitána Sheringhama, který ho prozradil až těsně před svou smrtí oběšením. ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Viděno znovu po 25 letech. A nezměnilo se nic. Plachetnice, moře, piráti, složité charaktery a jedna nevyřešená záhada. Zub času seriálu neuškodil, ba naopak. Výprava je vskutku monstrózní, ať už se pohybujete v přístavu, kde to smrdí prací, nebo mezi odrbanými piráty. V dnešní době by se tomu říkalo velkofilm. Jen bitva se moc nepovedla. Příběh skvěle vystavěný a na scéně se objevují postavy, které si vás získají. Všiml jsem si jedné zajímavosti. Soudce Sheringham, ač ztvárněný stejným hercem, nemá ani desetinu charismatu kapitána a divák se těší, až se s kapitánem zase setká. Závěrečné vyústění nakonec přinese banálnější rozuzlení, než by divák čekal (ale tak to bývá i v životě), a také kapitán Sheringham se nechová s takovým klidem, jak ho známe z prvních dílů. Ale to jen tak na okraj. Zcela zasloužených 5 bodů. ()

xentrixx 

všechny recenze uživatele

Ve středu Vega, ve čtvrtek Magion. Jelikož jsem v té době závodně sportoval a doba vysílání obou pořadů se kryla s tréninky, neměl jsem nikdy možnost seriál dodívat až do konce. Mám ho komplet až dnes a i v dospělosti se na něj jednou za uherský rok s radostí podívám, tentokrát již s plným komfortem digitálního formátu. Jestli někdo hledá dokonalou definici dobrodružného seriálu pro děti, nechť se vydá na mořskou cestu s malým Jackem a kapitánem Sheringhamem... ()

Galerie (9)

Zajímavosti (3)

  • Patrick Bach, představitel Jacka Holborna, nejdříve hlavní roli odmítl, ale nakonec ho zaujala, jako rodáka z Hamburku, možnost strávit prázdniny na pirátské lodi na moři, a roli přijal. (Rattus Rattus)
  • Přístav Trogir v Chovatsku představuje Brislol. Přístav Nautia je představován městem Dubrovník v Chorvatsku. Plážové scény byly natočeny na ostrově Rarotonga, části Cookových ostrovů. Scény ve studiu, např. uvnitř lodi, byly natočeny v Auklandu na Novém Zélandu. (Rattus Rattus)
  • Patrick Bach trpěl při natáčení mořskou nemocí, kdy scény, kde plave pod vodou (Rarotonga), natáčel po otravě zkaženým jídlem. (Rattus Rattus)

Reklama

Reklama