Reklama

Reklama

Sovietskije igruški

  • Sovětský svaz Советские игрушки (více)
Animovaný / Dokumentární / Krátkometrážní
Sovětský svaz, 1924, 11 min

Režie:

Dziga Vertov

Obsahy(1)

Animovaná agresivně působící propaganda, ve které rolník s dělníkem prokopávají přejedenému kapitalistovi břicho, aby se dostali k jeho penězům a vrátili je lidu. Následně vojáci Rudé armády kapitalistu společně s dalšími protistátními živly (například duchovními) oběsí na smyčce. Ve finále se všichni mění ve vánoční stromeček zdobený hvězdami, srpem a kladivem. (ybuko)

(více)

Recenze (4)

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Tento komentář se mi nepíše dobře, protože zrovna tady nemohu dát vyšší hodnocení. Kromě propagandistického vyznění příběhu, kdy se hračky změní v postavy boháče, jeho milenky, duchovních a dělníka s rolníkem, kteří boháčovi doslova prokopnou břicho, aby nakonec všechny nehodné postavičky oběsili za pomoci rudoarmějců a vytvořili z nich vánoční stromek. To téma je prostě drsné, ale i tak bych to přežila, ale ta animace je v detailu i v pohledu na celek odporná. Postavy se chovají jako loutky, tedy koulí očima, otvírají nepřirozeně tlamy a dělají "loutkové" pohyby. ()

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Vertov je známý tím, že ve svých počinech propagandu do popředí necpe a tak je tomu i v tomto, pro mě velice překvapivém, animovaném filmečku. Opět se ukazuje Vertovova nezměrná fantazie a hlavně jeho cit pro střih - serie krátkých, místy opravdu vtipných skečů je pro mě jen dalším důkazem autorova genia. ()

vojta1 

všechny recenze uživatele

Animovaný experimetnální film bez dějové linie sestávající z mnoha různých scén. A taky je to sovětská propaganda, ale to až na druhém místě. Filmeček je tak zvláštní tím, jak může forma zvítězit nad obsahem a být natolik atraktivní, že umožňuje na unylý prázdný obsah zapomenout. Moje 4 hvězdičky jsou za skvěle potrhlé animační nápady - rolník s dělníkem splynou v jakési zvláštní siamské dvojče, aby společně prošlápli kapitalistovo břicho a vytáhli z něj daně pro Peoples bank; Rudoarmějci poté vytvoří gymnastickou pyramidu podobnou stromu a negativní postavy oběsí na svých rukou a oni se tak stanou ozdobami na vánočním stromečku ve který se tato lidská konstelace promění; kapitalista vysílá parní expres do Rigy ze svojí obrovské nenažrané tlamy... Největší radost mi udělalo to, že je možné natočit čistě agitační film tak originálně a fantasticky (synonymum i pro skvělost i pro fantazijnost). Vřele doporučuji všem se zájmem o netradičnost, vůbec vás nemusí zajímat historie Ruska ani propagandistických plakátů. ()

Reklama

Reklama