Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oficiální dokument z 6. říšského sjezdu NSDAP v Norimberku 4.-10. září 1934. Po II. světové válce v mnoha zemích trezorový film. (oficiální text distributora)

Recenze (215)

Trevor 

všechny recenze uživatele

7.777 hodnotenie na tejto databáze chcelo unikátny film. Ním triumf vôle určite je. Asi najlepšia sonda do hláv ľudí pobláznených svojim vodcom (niežeby sme takých na Slovensku v dnešnej dobe nemali). Vysoké hodnotenie neznamená obhajobu nacizmu ani obdiv k vodcovi (s neuveriteľným darom reči, človek má až zimomriavky) ale výbornú hodnotu dokumentu, ktorý sa asi najlepšie prejaví pri návšteve vodcu na zhromaždení Hitlerjugend. Snáď sa nič podobné už v dejinách opakovať nebude ale v tomto ohľade som skôr skeptický. A nemusí to byť iba nacizmus či komunizmus čo nastolí režim horší ako spomínané dva. Skvelá kamera a strih, predsa len ide o dokument a tak za 4*. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Toto nie je propagandistický film, toto je umenie !!!. V každom ohľade je spracovanie absolútne dokonalé. vyzeralo to akoby dnešný tvorcovia zobrali originálne mastertape-y a nastrihali to podľa dnešných noriem. Pozerať sa na tie prechody, perfektný strih medzi prestávkami reči Hitlera, skvelé zábery a originálne uhly kamery bola paráda. Ani ideológia nebola úplne zlá ale o tom potom. Leni Riefenstahl Bola svojho času jedna s najlepších ak nie najlepšia režisérska ktorá vniesla do svojich diel mnoho inovatívnych do vtedy nevidených prvkov. Hitler vedel že zo sfušovaným propagandistickým videofilmom ďaleko nezájde.. Keby som bol malí áríjec v Nemecku v 30 rokoch a videl toto v kine v plnej paráde asi by som narukoval k Nacistom.. ()

Reklama

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Mistr řečník a profesionální "patlal" pomády na vlasy -Adolf Hitler-, si potřeboval vykompenzovat své...co já vím, třeba ráčkování a proto povolal do služby Leni Riefenstahl, aby mu natočila propagandistický film na pozvednutí ega. Leni naklusala spolu se všemi kameramany v Německu (ostatní natáčení muselo jít stranou..) a stvořila vážně gigant. Dívat se na tehdejší módní ikonu v detailních záběrech, kdy vidíte i chlupy v nose, je vážně unikátní. Byť normálně smýšlející člověk nad tím vším zvěrstvem kroutí hlavou, nemůže neuznat, že Riefenstahlová to vzala z gruntu dobře a i když bylo hodně patrné lezení do prdele "fírerovi" měla prostě talent a to je hlavní.___ Úplně nejhůř jsem se cítil při záběrech na Hitlerjugend. Tábory těchto malých fanatiků je úděs. Všichni tam jsou důležitý jak prkna od hajzlu a když spozorují kohokoliv s hákáčem na paži, div by se nepřizabili, aby mohli ukázat co v nich vězí. Já vím, byli totálně mimo provoz, ale co je moc, to je moc... Netrpělivý divák by se měl připravit také na německé lidové písně a hlavně na nesčetně záběrů na pochodující nácky, kteří sledují jak Hitler zvedá ruce do nebes a zase ječí něco o tom, že Německo je da best a pak pozvedá ruku, aby zabránil slunci ve vypalování svých očí a diváci si myslí, že hajluje a pak následuje uvědomění si toho všeho a prostě trapas! Myslím si, že kdyby Adolf nebyl takový gigantický řečník, zkončil by někde v zaprděným kanclu, neoholen a ztrapňován od nadřízeného. Hmm...docela směšná představa. P.S.- až budu 9.12. v Norimberku a uvidím ty ulice, kde se promenádovali ti hajzlové, budu mít na 100% náladu pod psa...... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

4 roky před začátkem 2. sv. války se Leni Riefenstahl, která se významně přátelila s Adolfem Hitlerem rozhodla natočit dvohodinovou nacistickou propaganda, oslavující nejen Adolfa Hitlera ale celý německý národ. Ačkoliv, šly všechny ty myšlenky mimo mě nemohu filmu upřít určitou velkolepost a monumentálnost, která je patrná hlavně při davových scénách, které jsou prostě neuvěřitelné. Jinak je to spíše odstrašující záležitost, jejiž děsivost se prokáže převážně v závěrečné Hitlerově řeči. ()

Vančura odpad!

všechny recenze uživatele

Nechvalně proslulá agitka Leni Riefenstahlové, která si navzdory své morální zdiskreditovanosti až do své smrti v pokročilém věku 101 let odmítla přiznat jakoukoli vinu (podobně jako třeba Führerův dvorní architekt Albert Speer). Triumf vůle je přehlídka pompézního politického kýče a dokonale vyprázdněných projevů (Rudolf Hess: "Strana je Hitler! Ale Hitler je Německo, tak jako Německo je Hitler!"), která na mě působila dojmem, jako by vznikla nesmírně dávno a v snad i v jiném vesmíru, ačkoli od onoho sjezdu NSDAP uplynulo "pouhých" 77 let. Pokud bych si odmyslel všudypřítomné hákové kříže, měl jsem místy dojem, že sleduji náš Československý filmový týdeník, případně spartakiádu. Ostatně mezi komunistickým a nacionálně-socialistickým totalitarismem nebyl v podstatě žádný rozdíl, a obojí bylo stejné svinstvo s velice sofistikovanou propagandou. Ironií osudu se dokument odehrává v Norimberku, který bude o 11 let později dějištěm pro norimberský proces coby potrestání válečných zločinů za druhé světové války - řada obviněných z norimberského procesu si "zahrála" právě v Triumfu vůle. Tento dokument jsem zhlédl ze studijních důvodů - mj. zajímavé je porovnat Triumf vůle s jednou scénou z filmu Lví král z r. 1994, kde hyeny pochodují na hudební číslo "Be Prepared" přesně jako esesáci v Triumfu vůle. Pokud by se ale tento "dokument" v průběhu 20. století někde navždy ztratil (a klidně i s Hitlerovým škvárem Mein Kampf), vůbec bych se nezlobil, naopak - navzdory všem těm salonním intelektuálským ódám na formální novátorství Riefenstahlové a kdesi cosi je Triumf vůle jen zavrženíhodnou agitkou, která nese minimálně morální vinu na podpoře nastupujícího fašismu, a po právu by na ni mělo být zapomenuto. Bohužel, nestalo se tak, a současné úspěchy krajní pravice jsou dokladem nadčasovosti Erbenových veršů z balady Věštkyně ze sbírky Kytice: "Nenaříkejte, neštěstí a osud/že vás tak tvrdě potkaly/však naříkejte, že jste jimi posud/rozumnější se nestali!" ()

Galerie (18)

Zajímavosti (23)

  • 6. sjezd NSDAP, který tento film mapuje, se odehrál v Norimberku, středověkém bavorském sídle. Ironií dějin je, že právě tam se po válce sešli vítězní Spojenci, aby soudili válečné zločiny nacistů. (Cimr)
  • Riefenstahlová natočila už 5. sjezd NSDAP, ale tehdy se jí ještě nepodařilo dosáhnout kýženého efektu. Rok nato pokus zopakovala, tentokrát s fenomenálním úspěchem. Triumf vůle způsobil nadšení nejen v Německu, ale po celé Evropě. (Cimr)
  • Dokumentárny film Triumph des Willens je zostavený z nasledujúcich sekvencií: Staré mesto Norimberg / Kolóna áut od letiska k hotelu Deutscher Hof / Príchod do hotela / Hitlerova telesná stráž (Leibstandarte SS Adolf Hitler) / Nočné zhromaždenie pred Hitlerovým hotelom / Hitlerjugend a nemecká mládež táboriaca pri Norimbergu / Pochod roľníkov v krojoch a prehliadka Hitlerových úspechov / Prehliadka pracovných jednotiek (Deutsche Arbeitsfront) / Kongresová hala NSDAP a prejavy vrchných predstaviteľov fašistického Nemecka / Prehliadka ríšskych pracovných jednotiek a Hitlerov prejav k nim / Nočné zhromaždenie politických vodcov / Hitlerjugend a nemecká mládež na národnom štadióne, pochod Hitlerjugend a Hitlerov prejav k mládeži / Prehliadka vojska / Nočné zhromaždenie, vlajkový pochod, katedrála svetla / Prehliadka SA a SS pri príležitosti smrti ríšskeho prezidenta Paula von Hindenburga / SA, NSKK a SS prisahajú vernosť Adolfovi Hitlerovi / Slávnostné prijatie nových vlajok hnutia / Veľká prehliadka paramilitantných formácií NSDAP, SA a SS pred chrámom Panny Márie / Ukončenie dňa strany (Parteitag) v norimberskej kongresovej hale / Záverečný prejav Adolfa Hitlera. (MM_Ramone)

Reklama

Reklama