Reklama

Reklama

Sepp Dietrich

Sepp Dietrich

nar. 28.05.1892
Hawangen, Memmingen, Bavorsko, Německá říše

zem. 21.04.1966 (73 let)
Ludwigsburg, Západní Německo

Biografie

Joseph Dietrich se vyučil řezníkem, vstoupil do armády a účastnil se 1. světové války. Přidal se k nacistům a stal se velitelem osobní stráže Adolfa Hitlera, nesl zodpovědnost za Vůdcovu bezpečnost. Po aktivní účasti při Noci dlouhých nožů byl Sepp povýšen na obergruppenführera. Vedl první pluk Leibstandarte SS Adolf Hitler. Původně měli za úkol ochraňovat Adolfa Hitlera, později se z nich ale stala elitní bojová jednotka s výjímečným postavením. Museli by jste splňovat přísná kritéria, abyste mohli být členy této jednotky. Sepp byl jeden z Hitlerových nejbližších, takže měl vždy ty nejlepší zbraně. Himmler byl naštvaný, že nemohl Dietrichovi rozkazovat.

Sepp Dietrich nenáviděl nevojenské důstojníky jako Himmlera a Heydricha. Nebyl geniálním taktikem typu Rommel, přesto byl velevážený hlavně pro svou odvahu a smysl pro disciplínu, byl vzorem pro své vojáky. Proslavil se brutalitou a válečné zločiny mu rozhodně nebyly cizí. Seppovy tanky začaly útokem na Polsko, pokračovaly bleskovým vítězstvím v západní Evropě a pak musely jet do Řecka, protože neschopnost Italů byla neuvěřitelná. Po dalších balkánských zemích následoval Sovětský svaz, kde Sepp vybojoval Charkov. Leibstandarte válčila v Rusku až do vylodění v Normandii. Když se v padesáti Dietrich oženil s dvaadvacetiletou dívkou dostali od Hitlera jako svatební dar přepychový dům.

Sepp Dietrich byl pro Hitlera stále voják číslo 1, až hořký konec války byl příčinou, že se spolu dostali do ostrého sporu. V roce 1946 byl odsouzen na doživotí, to mu bylo ale zmírněno. Od konce války až do svého smrtelného infarktu v nedožitých čtyřiasedmdesáti letech hrdě hájil Waffen SS. Joseph Sepp Dietrich, skvělý voják, kterému se přičítá ohromná spousta válečných hrůz (některé z nich nespáchal, ale o mnoha dalších se vůbec neví). Muž opředený legendami a záhadami, vítězil i prohrával. Pro Německo měl tento hrdina nevyčíslitelnou hodnotu.

ČSFD.cz

Herec

Filmy
1983

Zelig - a.z.

Dokumentární
2008

Hitlerovi bodyguardi (seriál) - a.z.

2002

Bojovníci 2. světové války (seriál) - a.z.

1999

Televize ve službách hákového kříže (TV film) - a.z.

1941

Die Leibstandarte SS-Adolf Hitler im Einsatz

1935

Triumf vůle

1932

Hitler über Deutschland

Reklama

Reklama