Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Festival Jeden svět 2020 je zpět!

Festival Jeden svět 2020 je zpět!

03.09.2020

Festival Jeden svět se na podzim vrátí na filmová plátna v náhradním termínu. Diváci a divačky tak nebudou ochuzeni o silné a inspirativní dokumentární filmy, na které už nemohli přijít do kin kvůli březnovému přerušení festivalu v důsledku opatření proti šíření koronaviru. Pražská část festivalu proběhne od 11. do 13. 9. v areálu Kasáren Karlín, kde se diváci mohou těšit například na světovou premiéru dokumentu Češi jsou výborní houbaři režisérky Apoleny Rychlíkové. Půjde vůbec o první premiéru pod širým nebem ve dvaadvacetileté historii Jednoho světa. V místě s jedinečným geniem loci bude k vidění i dalších 15 snímků a ani tentokrát nepřijdou diváci a divačky u vybraných projekcí o debaty s odborníky a tvůrci ani o doprovodné akce. Kromě programu v Kasárnách poběží jednosvětové dokumenty od 11. do 22. 9. také v pražských kinech Aero, Atlas, Bio Oko, Evald a Světozor.

Podzimní festival uvede téměř všechny snímky, které v březnu jeho poroty ocenily. Těšit se tak můžete například na rumunský dokument Kolektiv o korupci v nejvyšších patrech bukurešťského zdravotnictví, který získal hlavní cenu za nejlepší film. Svědky snah mladého mnicha z Bhútánu udržovat blízké osobní vztahy ve věku moderních technologií můžete být na projekcích poetického snímku Zazpívej mi, za nějž si režisér Thomas Balmès odnesl cenu za nejlepší režii. Nebo se můžete vydat do Provinčního městečka E po stopách Sergeje s Mášou a odhalovat v jejich příbězích historická traumata a vliv politické propagandy současného Ruska na jejich pokroucené vlastenectví. Film začínajícího dokumentaristy Dmitrije Bogoljubova získal zvláštní uznání poroty v kategorii Česká soutěž.

K bouřlivému tématu uprchlické krize se vrací snímek Loď Sea-Watch 3, v němž hlavní hrdinka a kapitánka lodi zachrání před utonutím více než 40 uprchlíků. Žádná z evropských zemí jí ale nedovolí zakotvit v přístavu. Dramatický snímek o dramatických událostech si oprávněně odnesl zvláštní uznání Poroty Václava Havla. Neméně silný zážitek nabídne i intimní norský Autoportrét mladé fotografky Lene Marie Fossen, která ve svých snímcích až na dřeň odhaluje svou bolestnou zkušenost s mentální anorexií, což ji vynáší mezi světovou fotografickou špičku. Film získal cenu Regionální poroty.

A do regionů se také koncem září začne letošní mimořádný, podzimní festival Jeden svět přesouvat. Pokračovat totiž bude i ve 23 městech po celé České republice, a to od 17. 9. do 24. 10. Program festivalu Jeden svět 2020 najdete zde.

Reklama

Související novinky

28. Dny evropského filmu startují!

28. Dny evropského filmu startují!

15.06.2021

DEF proběhnou v termínu od 16. do 23. 6. v Praze, Ostravě, Brně a v dalších městech ČR v rámci festivalových ozvěn. DEF jsou filmovým festivalem, který se již 28 let zaměřuje výhradně na současný… (více)

LUX Film Days promítnou filmy zdarma

LUX Film Days promítnou filmy zdarma

30.04.2021

Letošní Filmové dny LUX se v ČR uskuteční v termínu 3.–12. května. Nabídnou divákům zdarma projekci filmů Chlast, Corpus Christi a Kolektiv. Vítězný snímek bude vyhlášen 9. června na základě… (více)

Nominace na Oscara zveřejněny

Nominace na Oscara zveřejněny

15.03.2021

Dnes ve 13:15 místního času začal přímý přenos vyhlašování kompletních nominací pro 93. ročník Cen americké Akademie filmového umění a věd, během nějž manželský pár Priyanka Chopra Jonas a Nick Jonas… (více)

Byly rozdány 33. Evropské filmové ceny

Byly rozdány 33. Evropské filmové ceny

12.12.2020

Dnes večer byly prostřednictvím online přenosu z Berlína uděleny Evropské filmové ceny (EFA) v rámci svého 33. ročníku. Nejvýraznějším výhercem se stal dánský snímek Thomase Vinterberga Chlast, jenž… (více)

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

15.09.2020

Ačkoli je podzim, Finále Plzeň je! I přes složité jarní období se organizátoři rozhodli největší plzeňský filmový festival nezrušit, ale pouze přesunout. Během šesti dnů včetně prodlouženého víkendu… (více)

55. ročník AFO již klepe na dveře

55. ročník AFO již klepe na dveře

14.09.2020

Populárně-vědecký filmový festival Academia Film Olomouc v říjnu vrací úder a nabídne divákům k prasknutí nacpaný soutěžní program v online podobě. Od 1. do 15. října se na stránkách VOD platformy… (více)

Je tu pátý ročník My Street Films

Je tu pátý ročník My Street Films

13.04.2018

Již popáté vyzývá projekt My Street Films všechny aspirující filmaře, aby do 22. dubna odevzdali svůj námět na krátký dokument. Autoři osmi nejlepších námětů získají možnost zúčastnit se zdarma… (více)

Český lev u vás doma! Nominované filmy online

Český lev u vás doma! Nominované filmy online

26.02.2018

Křižáček, Bába z ledu, Po strništi bos, Špína, Svět podle Daliborka, Červená a další… Na Českého lva je letos v nejrůznějších kategoriích nominováno 15 filmů a většinu z nich můžete vidět online od… (více)

Famufest otevře brány do pekla

Famufest otevře brány do pekla

13.11.2017

Film o vyrůstání ve vietnamské komunitě, cesta dvou ukrajinských uprchlíků za svobodou nebo experimentální pohled na socialistickou architekturu, to vše a dalších více než 120 filmů nabídne 34.… (více)

Věčná Ji.hlava objevuje norskou krajinu i Sýrii

Věčná Ji.hlava objevuje norskou krajinu i Sýrii

17.10.2015

19. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů do Jihlavy přivede bývalou členku Pussy Riot, legendu arménské kinematografie Artavazda Pelešjana, Tarrova kameramana Freda Kelemena i ruského… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Pátý Matrix je v přípravách

Pátý Matrix je v přípravách

03.04.2024

Bylo to takřka nevyhnutelné. Velké filmové značky jen tak nekončí a s Matrixem tomu u Warner Bros. nebude jinak. Hollywoodské studio totiž nově oznámilo, že v přípravách je aktuálně pátý díl. Zatím… (více)

Nejnovější novinky

Úspěšný třetí Composers Summit Prague

Úspěšný třetí Composers Summit Prague

29.04.2024

Na letošní ročník, který probíhal od 18. do 23. dubna, přijeli skladatelé Jesper Kyd (hra Assassin’s Creed), John Debney (Iron Man 2, Největší showman), oscarový skladatel Mychael Danna (Pí a jeho… (více)

Další Smrtelné zlo je na cestě

Další Smrtelné zlo je na cestě

27.04.2024

Legendární hororová série Evil Dead se po letech rozjíždí do vysokých otáček. Poté, co loňský počin Smrtelné zlo: Probuzení od Leeho Cronina zaznamenal v kinech velký divácký zájem a na světových… (více)

Reklama

Reklama