foto

Blixa Bargeld

  • nar. 12.1.1959 (57 let)
    Berlín, Německo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Skladatel, zpěvák, muzikant, performer a herec Blixa Bargeld se narodil jako Christian Emmerich 12. ledna 1959 v Západním Berlíně. K vysvětlení jeho pseudonymu můžeme najít toto : Blixa je značka modrého fixu, vyráběného v Německu. Bargeld je německy hotovost, ale také to byl pseudonym německého dadaisty Johannese Theodora Baargelda.

V roce 1980 spoluzaložil kapelu Einstürzende Neubauten, ve které působí především jako zpěvák. Dodnes vydali na deset alb a stali se synonymem pro hudební styl zvaný industriál. Zvláště divoká vystoupení z 80. let plná bizarních nástrojů, kovu, šrotu a elektroniky vydobyla skupině kultovní status a ta se svojí show několikrát procestovala svět (zde bych rád zmínil, že „Neubauten“ přijeli poprvé zahrát do Čech už v roce 1987! Jejich vystoupení na legendárním festivalu v Plzni na Lochotíně však nakonec ze známých důvodů neproběhlo, neboť akce byla ukončena policií po „kamenování“ Michala Davida. Členové skupiny se pak společně s dalšími německými muzikanty neváhali porvat s policií, načež byli násilím vtaženi do autobusu a vyhoštěni z republiky). Během let 1983 – 2003 působil Blixa jako kytarista a boční vokalista v kapele Nick Cave and the bad seeds (zajímavostí je, že se ve slavné písni Nicka Cavea „Where the wild roses grow“ zpíval vokály místo Kylie Minogue v době, kdy nebyla k dispozici). Od půlky devadesátých let vystupuje také se svými sólovými mluvenými performancemi. Během těchto vystoupení Blixa používá celou řadu efektů a samplů, přičemž předvádí kousky jako „DNA anděla“ nebo „parodie na techno skladbu“. Jeho vystoupení jsou známá pod názvem „Rede/Speech“ performances a v roce 2006 vyšla i v DVD podobě.

Co se týče vztahu k filmu, tak Blixu můžeme vidět v celé řadě dokumentů či nahrávek týkajících se Einstürzende Neubauten (1/2 MENSCH, HÖR MIT SCHMERZEN aj.) či Nicka Cavea a bad seeds (LIVE AT THE PARADISO, NICK CAVE AND THE BAD SEEDS : GOD IS IN THE HOUSE aj.). Velmi slavné je vystoupení právě Nicka Cavea spolu s Bargeldem a dalšími členy skupiny ve filmu NEBE NAD BERLÍNEM. Blixa si zahrál ve filmech i klasické role, ovšem často se jednalo o dosti undergroundovou produkci či každopádně o nepříliš známé snímky. Zajímavostí je, že se jeho hlas objevil ve filmu MUMIE z roku 1999. Bargeld „namluvil“ chrčení samotného monstra.

Blixa je znám svým koníčkem, který spočívá ve fotografování koupelen v hotelích, kde stráví alespoň jednu noc. Bargeld již na toto téma uspořádal několik výstav a vydal také knižní katalog těchto fotek. Další kniha, kterou vydal, nese název „233°C“ a pochází z performance, kdy bylo zapáleno několik tisíc knih a jednotlivé části textů byly vynímány z ohně. Výsledkem této show z května 1997 byla velká hromada popelu a především zbrusu nová kniha. Knižně vyšly i Blixovy texty pro „Neubauten“. Dále Bargeld vydal i CD s mluveným slovem. Společně s Cavem vytvořili soundtrack pro filmy Australana Johna Hillcoata GHOSTSOF THE CIVIL DEAD a TO HAVE AND TO HOLD. Z další filmové hudby či soundtracků, které Blixa vytvořil, a kterých byla celá řada, můžeme jmenovat ještě ten k německému filmu RECYCLED, kde si i zahrál. Společně s Einstürzende Neubauten i sám tvořil scénickou hudbu k divadelním představením, z nichž nejznámější je zřejmě doprovod ke hře Heinera Müllera „Hamlet/Machine“. Bargeld si v několika divadelních hrách také zahrál.

Blixa měl krátký románek s herečkou známou pod pseudonymem Lung Leg, která je představitelkou amerického undergroundového filmového směru známého jako Cinema of Transgression. Jejich krátkému vztahu se mj. věnoval ve svém filmu „Totem of the depraved“ jeden ze zakladatelů tohoto hnutí Nick Zedd. V současnosti je Bargeld ženatý s Erin Zhu, která je mj. webmasterem stránek Einstürzende Neubauten a producentkou.

Josef "J.Connor" K

Herecká filmografie

2016 Anhedonia - Narzissmus als Narkose
2015 Desire Will Set You Free
2000 Die Totale Therapie
Recycled
1999 Mumie
1997 Die sieben Feuer des Todes (TV film)
1992 Terroristen!, Die
1987 Nebe nad Berlínem
Nihil oder Alle Zeit der Welt
1981 Kalt wie Eis

Dokumentární

2015 B-Movie: zvuk a rozkoše západního Berlína 1979-1989
2014 Nick Cave: 20 000 dní na Zemi
2010 Ameise der Kunst, Die
Do You Love Me Like I Love You, Part 6: The Good Son
Do You Love Me Like I Love You, Part 7: Henry's Dream
2009 Auf der anderen Seite der Leinwand - 100 Jahre Moviemento
Do You Love Me Like I Love You, Part 1: From Her to Eternity
Do You Love Me Like I Love You, Part 2: The Firstborn Is Dead
Do You Love Me Like I Love You, Part 3: Kicking Against the Pricks
Do You Love Me Like I Love You, Part 4: Your Funeral... My Trial
Do You Love Me Like I Love You, Part 5: Tender Prey
Elektrokohle: Einstürzende Neubauten – Poprvé ve Východním Berlíně
No Wave - Underground '80: Berlin - New York (TV film)
2006 Palast der Republik (koncert)
2005 On Tour With Neubauten.org
2002 Jonas at the Ocean
Kurt Weill
2001 Nick Cave and the Bad Seeds: God Is in the House (koncert)
2000 Hör mit Schmerzen
1999 Nina Hagen = Punk + Glory
1997 Tracks
1994 Haut - Sweat, Die (koncert)
Jonas in the Desert
1993 Liebeslieder: Einstürzende Neubauten
1992 Live at the Paradiso (koncert)
1991 Just Visiting This Planet
1990 Road to God Knows Where, The
Rockpalast - Einstürzende Neubauten (koncert)
1988 Dandy
1986 1/2 Mensch
1985 Berlin Now
So war das S.O.36

TV pořady

2004 Ich will Spaß - Die 80er-Jahre-Pop-und-Schlagernacht mit Perlen aus Ost und West (TV pořad)
1999 POP 2000 (TV pořad)

Hudební videoklipy

2003 Nick Cave and the Bad Seeds: Babe, I'm on Fire (hudební videoklip)
2001 Nick Cave & The Bad Seeds - Fifteen Feet of Pure White Snow (hudební videoklip)
1998 Nick Cave & the Bad Seeds: The Videos (hudební videoklip)

Skladatelská filmografie

Dokumentární

1986 1/2 Mensch

Hudební videoklipy

2003 Nick Cave and the Bad Seeds: Babe, I'm on Fire (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace