Reklama

Reklama

Robert Mak

Robert Mak

nar. 10.12.1958 (65 let)

Biografie

Čínský herec, bojový umělec a tanečník Te-Lo Mai se narodil 10.12.1958 v Hong Kongu a je znám pod jménem Robert Mak Tak-Law. Od svých 12 let studoval kung-fu a také závodně tančil. V roce 1979 vyhrál v Hong kongu první taneční disco soutěž a v mezinárodní soutěži skončil na 4. místě. Přezdívalo se mu Taneční král a byl rovněž tanečním instruktorem, například v duchařském snímku Hex Versus Witchcraft (1980).

Díky jeho pohybovým zdatnostem si ho všímá samotný Cheh Chang a jako osmnáctiletého studenta ho obsazuje do extra role, rovněž se začínajícím akrobatem Lo Mengem, do kultovního snímku Shaolin Temple (1976). V dalším Changově hitu Crippled Avengers (1978) už byla z Lo Menga hvězda a začínající Robert neměl velkou šanci prosadit se v plejádě zvučných jmen a tak ho bystré oka zahlédnou jen v roličce jednoho z thugů. Se stejným problémem prosadit se v příliš silné konkurenci v jednotlivých snímcích Cheh Changa se potýká i v The Kid with the Golden Arm (1979), kde znova ztvárnil nevýrazného thuga. Pootáčí se tedy po jiných režisérech a získává extra roličky u kontroverzního režiséra Sun Chunga v ceněném počinu To Kill a Mastermind (1979) a The Deadly Breaking Sword (1979), obojí s mistry Wah Yuenem a Bun Yuenem. 

První hlavní roli mu nabídl bratr samotné Nory Miao, Ricky Cheng, který ho obsadil do své hudební komedie Disco Bumpkins (1980), poté si ho do svého dramatu One Way Only (1981) vyžádal Danny Lee se kterým ztvárnil hlavní roli. Následuje průlom ve velmi úspěšné martial arts komedii My Young Auntie (1981) v otěžích bojového klanu Lau, kde exceluje po boku Kary Hui, Hou Hsiao a Tak Yuena. Díky tomuto úspěchu v podobném obsazení zaujme i v dalším ceněném megahitu Martial Club (1981). Během 80. let natáčí ve stejném duchu i s bojovými umělci klanu Lau další komerčně úspěšné akční komedie. Během 90. let se objevuje i v hororech, krimi a dalších žánrech. S přestávkami natáčí dodnes a na svém filmovém kontě má 70 snímků.

Epistemolog

Reklama

Reklama