Reklama

Reklama

Gam Woo

Gam Woo

nar. 28.03.1947 (77 let)
Jiangxi, Čína

Biografie

Herečka Woo Gam se narodila 6. února 1947 a v 70. letech díky rozpustilé tváři se znaménkem na bradě a živému hereckému vkusu utkvěla v paměti mnoha fandům hongkongské filmové scény. Byla jednou z tajvanských sirén, tedy malé skupinky tajvanských krásek, které se vydaly prorazit do Hongkongu na počátku 70. let.

Byla nejstarší ze čtyř dětí vojáka a operní herečky. Byla sice vycvičena tradiční operou, kde se naučila zpívat, tančit a hrát, ale ne okázalou akrobacií, jako její současnice Angela Mao či Judy Lee Chia Ling udělal. Poprvé se mihla v seriálu a její první škrt byla hlavní role ve wuxia Escape to High Danger (1969). Podepsala smlouvu u Shaw Brothers a v následujících letech hrála v chlípných komediích, role kurtizánek, či koketní svůdnice. Díky svému sex appealu a krásným šatům si kradla scény pro sebe, jako třeba v The House of 72 Tenants (1973), či The Golden Lotus (1974).

V letech 1971 a 1974 se objevila ve 40 nezávislých produkcí různých žánrů. Nejdůležitější snímek byl The Fate of Lee Khan (1973) režiséra King Hu, kde byla z jednou z bojujících služek vedle Angely Mao a Heleny Ma Hoi Lun. Ačkoli byla obsazována ve velkém množství bojových filmů, téměř nikdy nebojovala, ale nedělalo jí problém se před kamerou svléknout. Plodné herečky si všimli i Cheh Chang, John Woo i režisérka Kao Pao Shu.

Po roce 1976 její filmová kariéra vklouzla do poklesu i proto, že jí skončila smlouva s Shaw Brothers. Točila proto převážně v domovském Tajvanu, kde občas pracovala i v tchajwanské televizi a během 90.let pomalu vymizela z filmového průmyslu. Roku 1975 se provdala za herce Paul Chang Chung v roce 1975, aby se roku 1979 rozvedli. Věnovala se charitě a roku 2002 jela na světové turné s kolegyní Ivy Ling Po se kterou se sešla po 40 letech. Souběžně v hlavní roli zpívala písničky z mnoha čínských oper, kdy lze plně docenit její pěvecký talent, který byl ve starších filmech nepoužívaný. V té době zjišťuje, že má rakovinu prsu a své utrpení překonala i díky podpoře Ivy Ling Po. Potom Woo Gam podporovala samotnou Ivy, když posléze také zjistila, že je postižená rakovinou. Komediálně nadaná Woo Gam, byla omezována i proto, že byla škatulkována do rolí sexyvampů, což nebyl charakter pro širokou veřejnost. Na svém kontě má však slušnou stovku filmů.

Epistemolog

Herečka

Producentka

Filmy
1996

The Hero of Swallow

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno