foto

Sam Mendes

  • nar. 1.8.1965 (51 let)
    Reading, Berkshire, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Režisér, jehož jméno se naučil hned po jeho prvním filmu skloňovat snad každý, kdo se o film jen trochu zajímá. Po studiích na univerzitě v Cambridge se nějakou dobu věnoval divadlu a v roce 1993 natočil svůj první televizní film – muzikál CABARET. O tři roky později natočil další televizní muzikál s názvem COMPANY, se kterým vzbudil ještě o něco větší úspěch než s tím předchozím a otevřela se mu tak cesta k celovečerním filmům.

Ke konci 90. let odjel do USA, kde se zaměřil na svůj filmový debut, drama z prostřední běžné americké rodiny s názvem AMERICKÁ KRÁSA (1999). Do hlavních rolích obsadil nehvězdné, ale talentované herce Kevina Spaceyho a Annette Benning a podařilo se mu natočit něco, co vskutku nikdo nečekal. Film se stal doslova fenoménem, který se líbil jak kritikům, tak divákům a podařilo se mu do kin nalákat cílovou skupinu lidí, kteří do kina moc nechodí (film nakonec jen v USA vydělal 130 milionů, což je vzhledem k patnáctimilionovému rozpočtu doslova senzace). Navíc Americká krása získala několik Oscarů včetně ceny za nejlepší film a Sam Mendes byl oceněn jako režisér, což se debutantům moc často nestává.

Po Americké kráse se ale ocitl v pozici, která možná působí skvěle, ale pro něj asi zas až tak skvělá nebyla, neboť každý pak jeho další film očekával s ohromným nadšením a on si tak svůj následující projekt musel vybírat hodně opatrně. Nakonec se rozhodl pro mafiánské drama odehrávající se ve 30. letech ROAD TO PERDITION (2002) s Tomem Hanksem, které natočil v roce 2002. Příběh zaměřující se především na problémový vztah otce a jeho syna sice nakonec nesklidil takový ohlas jako Americká krása, ale i tak slavil na všech frontách přinejmenším solidní úspěch a byl nominován na šest Oscarů převážně v technických kategoriích a nakonec získal pouze cenu za nejlepší kameru.

Následovala opět doba pozorného vybírání dalšího projektu a nakonec se Sam Mendes rozhodl pro zfilmování autobiografického románu Anthonyho Swofforda s názvem JARHEAD (2005). Tento válečný počin v hlavní roli s Jakem Gyllenhaalem je z trojice filmů, které zatím natočil, jednoznačně nejrozporuplnější a např. v USA se dočkal hodně vlažného přijetí (slabé kritiky i tržby). Nicméně i tak se podle většiny tuzemských kritiků jedná o velmi zajímavý snímek.

Jirka "Indiana" Vosátka

Režijní filmografie

2015 Spectre
2014 King Lear (divadelní záznam)
2012 Skyfall
2009 National Theatre Live (TV seriál)
Všude dobře, proč být doma
2008 Nouzový východ
2005 Mariňák
2002 Road to Perdition
1999 Americká krása
1996 Company (TV film)
1993 Cabaret (TV film)

Herecká filmografie

1996 Company (TV film)

Dokumentární

2014 NOW: In the Wings on a World Stage
2013 Bond's Greatest Moments (TV film)
2002 Film o filmu: Road to Perdition (TV film)
2000 American Beauty: Look Closer...
Still Tickin': The Return of A Clockwork Orange (TV film)
1992 HBO First Look (TV seriál)

TV pořady

2009 Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
2004 The Culture Show (TV pořad)
1971 Film '72 (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 845)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace