Reklama

Reklama

Yung-Sheng Wang

Yung-Sheng Wang

nar. 05.04.1950 (74 let)
Hongkong

Biografie

Čínský herec, akční režisér, bojový umělec, kaskadér a kameraman Yung Sheng Wang je znám také pod jménem Wong Wing-Sang. Svou hereckou kariéru započal Yung roku 1971 a během 70.let se hojně objevoval v tajvanských i hongkongských martial art snímcích ve vedlejších extra rolích thugů, japonců a bojovníků, ovšem i ve velkých hlavních rolích nezapomenutelných záporáků.

Díky svému divokému zjevu a ostrým exotickým rysům ve tváří získával Yung především role záporáků. Jeho bojového talentu si nejvíce všímá známý režisér Ting Shan Shi a často býval obsazován i ve filmech slavného Wanga Yu. Svou první hlavní roli odehrál v martial art flicku Rotary Kicks (1973), kde vytvářel i akční režii a v Notorious Bandit (1974), kde ztvárnil hlavního bodyguarda ovládajíc karate.

Herecký průlom u Yung Sheng Wanga přichází s hlavní rolí indského bojovníka v mlátičkách s Wangem Yu v One-armed Boxer vs. the Flying Guillotine (1976) a v One Armed Swordsman Against Nine Killers (1976). Pamětihodný byl rovněž v hlavních rolích v Iron Swallow (1978) s nemilosrdnou Judy Lee, dále v Return of the Chinese Boxer (1977) s Wangem Yu, a pak ve velmi zdařilé peckovačce My Life's on a Line (1978). Za zmínku ovšem stojí ještě povedené flákoty Mystery of Chess Boxing (1979) a Avenging Boxer (1979). Roku 1980 ukončil svou zajímavou hereckou kariéru.

Málo se u fanoušku kung-fu ví, že Yung Sheng Wang nebyl znám jen svou tváří a bojovým uměním kung-fu, ale i režírováním choreografií soubojů. Jako herec se Yung za svou krátkou devítiletou kariéru objevil v 74 filmech. Jako akční režisér měl na starost během této doby přes 20 filmů. Mezi jeho nejpovedenější a nejznámější akční choreografie patří rozhodně akrobacie v Gloomy Tower (1977) a Mystery of Chess Boxing (1979).

Epistemolog

Reklama

Reklama