foto

Jean-Marc Vallée

  • nar. 9.3.1963 (53 let)
    Montréal, Quebec, Kanada
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Kanadský režisér a scénárista Jean-Marc Vallée vystudoval filmovou tvorbu na Québecké univerzitě v Montréalu, kde natočil svoje první krátkometrážní filmy jako STÉRÉOTYPES(1991), LES FLEURS MAGIQUES (1995) nebo LES MOTS MAGIQUES (1998). Jeho velkým, debutním snímkem bylo drama ČERNÁ LISTINA, který bylo nominováno na kanadské filmové ceny Genie Awards. Po úspěchu jeho předchozího filmu se v roce 1997 přestěhoval do Los Angeles kde natočil western LOS LOCOS Maria Van Peeblese a několik epizod horrorového seriálu SECRET ADVENTURES OF JULES VERNE.

Jeho další, komerčně velmi úspěšnou prací, bylo komediální drama DAR OD BOHA, na kterém pracoval bezmála 10 let. Snímek inspirován jeho vlastním životem se okamžitě stal hitem a jedním z nejúspěšnějších filmů v Québecu i Kanadě vůbec. Snímek získal ocenění na Toronto International Film Festival, Genie i Jutra Awards a dokonce vybrán jako zástupce Kanady do boje o Oskara za neanglicky mluvící film.

Po jeho úspěchu přijal nabídku od Grahama Kinga a Martina Scorseseho režírovat historický film KRÁLOVNA VIKTORIE, který získal Oskara za nejlepší kostýmy. Následně v roce 2011 uvedl frankofonní, již opět zcela jeho CAFÉ DE FLORE. Dalším jeho filmem je životopisné drama KLUB POSLEDNÍ NADĚJE z roku 2013.

David "thecentre" Badura

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

2011 Café de Flore
2005 Dar od Boha

Dokumentární

2014 Hollywood Film Awards (TV film)
2002 En aparté (TV seriál)

TV pořady

2014 Oscar's Red Carpet 2014 (TV pořad)
2005 Hour, The (TV pořad)
2004 Le grand journal de Canal+ (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace