foto

Reese Witherspoon

  • nar. 22.3.1976 (41 let)
    New Orleans, Louisiana, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

„Být Jižanka a blond, to není zrovna dobrá kombinace.“
 
Snad každá fotografie ji předvádí v precizně upravené podobě mladé jižanské dámy, která nás dokáže unášet do vzpomínaného světa těchto spořádaných, okouzlujících žen, které vše zvládaly s přehledem a v krásných šatech končily nad čajovým posezením. Vždyť už její praděd osobně podepsal Deklaraci nezávislosti. Při troše fantasie by mladá nóbl dáma zapadla do příběhů Jihu proti severu. Nese v sobě atmosféru starých časů, klasických hodnot a přitom sama nikdy nepokulhává za nejnovějšími módními trendy. Hezká modrooká blondýnka s výrazně špičatou bradou na veřejnosti nikdy nepůsobí vystresovaně, unaveně nebo otráveně. Stejně jako její jižanské prababičky, také Reese od svých třiadvaceti vnějšímu světu předvádí, s jakým klidem (možná) zvládá manželství, dvě malé děti a rychle postupující kariéru. Zvykla si na fakt, že řada lidí v blond dívce z jihu nehledá zrovna inteligenci, ale raději bez skandálů a pěkně v poklidu stále dokazuje svými úspěchy opak. V rozhovorech však bývá natolik opatrná, že její „politicky korektní“ odpovědi mohou vyvolávat dojem dívky bez vlastního názoru. Zřejmě také proto byla po teroristických útocích z 11. září prvním hostem tradiční americké noční komediální série Saturday Nigt Live.
 
Patří k herečkám, které dokáží potenciál svého vzhledu úspěšně kombinovat s humorem. Bývá proto leckdy přirovnávána k Meg Ryan a po svých komických výstupech ve filmech z poslední doby by se mohla přiblížit i stylu, jakým se vyznačovala třeba Goldie Hawn. Reese Witherspoon není z typických sexy blondýn dnešní doby, spíš milá, hezká, nevinně působící dívka  od vedle. Je ve svém vzhledu ta ideálně sladká blondýnka, ale ještě ne příliš, aby stačila značnou část diváků přivádět k šílenství. Řada režisérů uměla dobře využít tohoto dojmu. Čtrnáctiletá Reese proto debutovala v roli dívky, která získává první zkušenosti s nešťastnou láskou (V měsíčním svitu) a ještě s coby středoškolačkou s ní vyznikly dva výraznější filmy: Medveď Jack s Danny De Vitoem a Disneyho Vzdialené miesto, které se natáčelo několik měsíců v poušti Kalahari. Mladičká Reese Witherspoon si tak přivydělávala „na zmrzlinu“ a teprve si začínala uvědomovat, že filmem by se mohla i uživit.
 
Vypadala jako plavovlasý andílek, takže není nic divného na tom, že od svých sedmi vystupovala jako dětská modelka v reklamách, nicméně dívka z lékařské rodiny ani netušila, že si tak někdo může doopravdy vydělávat. Všichni předpokládali, že půjde ve šlépějích rodičů a stane se lékařkou. Po soukromé elitní střední škole pro dívky Harpeth Hall v Nashville se překvapivě nerozhodla ani pro medicínu, ani pro herectví, ale pro studium anglické literatury na Stanford University. V roce 1998 studií nadobro zanechala a od té doby žije výhradně filmem a rodinou. Zatím se Reese slušně daří, takže jejího rozhodnutí asi nikdo nelituje. Malá, ale skutečná Jižanka, jakou si zahrála i v Sladké Alabamě, se narodila v Baton Rouge v Louisianě jako druhé dítě vážené rodiny chirurga a zdravotní sestry. Díky armádní kariéře jejího otce Johna Witherspoona, strávili čtyři roky v německém Wiesbadenu. Toto rané dětství v německé kultuře se na Reese nestačilo nijak podepsat, skutečně vyrůstala až v Nashville v Tennessee. Také její matka Betty Reese jí poskytla ctižádostivý kariérní vzor a získala ve svém oboru slušivý titul Ph.D. Zato publicita okolo jejího bratra Johna se strhla až když před časem čelil žalobě za sexuální obtěžování své sousedky.
 
Když na svém začátku vyrazila na konkurz k filmu Mys hrůzy Martina Scorseseho, dostala v přítomnosti Roberta De Niro takový strach, že ze zkoušky utekla a roli dostala Juliette Lewis. Kdo ví, kde by byla dnes. Určitě však nemůže ničeho litovat, protože její velké okamžiky přišly i bez Scorseseho a v úplně jiném žánru. Po škole si zahrála mladičkou přítelkyni psychopatického Marka Wahlberga ve Strachu a ve stejném roce další dramatickou roli patnáctileté dívky, která cestuje ke své babičce v satiře na Červenou Karkulku (Maniak, 1996) po boku Kiefera Sutherlanda. To pravé však začalo v roce 1998. Její kariéra se rozjela, když se v Súmraku objevila vedle legendárních hvězd Gene Hackmana, Susan Sarandon a Paula Newmana. Film se nesetkal s obrovským ohlasem, ale hrát vedle velikánů, to se počítá. Další film z téže sezóny (Pleasantville) se stal komerčním hitem s dobrými kritickými ohlasy. Sečteno s dosavadními počiny, 157 cm vysoká vegetariánka Reese Witherspoon kariérně pořádně rostla. Zlomyslná komedie Kto z koho s Matthewem Broderickem jen potvrdila její komediální talent a role uvědomělé, sebevědomé studentky, jejíž posedlost stát se prezidentkou školní rady nemůže nikdo zastavit, vytvořila kontrast k její příští roli panenské Annette ve Velmi nebezpečných známostech.
 
„Bez lásky život nemá smysl.“
 
Nevinná Annette Hargrove v jejím pojetí koresponduje s tím, jak roli ztvárnila Michelle Pfeiffer ve Frearsově Nebezpečných známostech (1988). Do současné střední školy přenesená verze de Laclosova románu přesně odpovídala původnímu pojetí příběhu z konce 18. století a Reese Witherspoon v módních, nóbl oblečcích své postavě Mme de Tourvel/Annette skvěle dodala ono kouzlo tradičních hodnot. Svoji hrdinku nechala nesnadno se zamilovat a nechat se svést zhýralým Sebastianem Valmontem v podání Ryana Phillippea, který podle plánu Kathryn Merteuil zemře v souboji s Dancenym – leč konečně s poznanou láskou.
 
Reese Witherspoon a Ryan Phillippe se poprvé setkali na oslavě jejích 21. narozenin, na dovolené v Jižní Karolíně v prosinci 1998 ji Ryan požádal o ruku a poté, co spolu ztvárnili slavný milenecký pár, se hned 5. června 1999 vzali. Zanedlouho (9. září) se narodila jejich první dcera Ava Elizabeth Phillippe pojmenovaná podle Ryanovy babičky. Mladý pár vytrvale plní stránky časopisů obdivnými články nad jejich smyslem pro rodinu a pevným manželstvím, jindy výčtem Phillippeových nevěr, zkušeností s marihuanou a novinek o tom, z které premiéry Reese zase odcházela sama. Nicméně v roce 2003 přibyl do rodiny syn Deacon Phillippe. Slavný pár možná jen zůstává věrný postavám, v jejichž kostýmech se do sebe zamiloval a dokazuje, co by se stalo, kdyby markýz de Valmont zůstal s madame de Tourvel... Otázka je, zda přisouzené role vskutku nevinné dívky a zkaženého muže spíše nevytváří právě mediální potřeba. V každém případě Reese trvá na svém pojetí, když říká „Herečky odkládají mateřství co nejdéle, ale já vím, že mé děti se narodily v pravý čas. Na dítě je vždycky vhodná doba a já jsem díky nim a Ryanovi, který je pro mne doopravdy ten pravý, moc šťastná.“
 
„Jde jen o to, abyste využívali to, v čem si věříte.“
 
Nebezpečné známosti se nestaly jejím typickým hitem na dlouho. Za necelé dva roky je totálně nahradila Pravá blondýnka, jejímž je dnes Reese téměř synonymem. Během natáčení vystřídala na 50 kostýmů, 40 účesů a v kategorii honorářů poskočila rovnou o pěkný pár milionů. Pravá blondýnka se stala překvapením. Málokdo by očekával, že romantická komedie o typické barbie Elle Woods si získá určité uznání diváků. Populární, bohatá, miss červen ze střední školy, přebornice v nákupech zbytečností a samozřejmě blondýnka, vždy v růžových šatičkách s řadou sladěných doplňku jednoho dne docupitá až na právnickou fakultu a tady objevuje, že je inteligentnější, než si kdo myslel, včetně jí samé. Celá studia zůstane sama sebou a předvede všem, že i blond kráska může absolvovat na Harvardu. Svět objevil ryze komediální Reese Witherspoon, takže se blíží její definitivní zařazení do tohoto filmového stylu. Na příští sezónu má v diáři střídavě samé romantické komedie a thrillery.
 
Vždy důsledně odmítala nabídky na ztvárnění postav v hororech, nevzala Tajemství loňského léta, kde se již mohla setkat s Ryanem Phillippem, Vřískot ani Tajemnou legendu (1998) a její maličká role v Americkém psychu jen potvrdila, že dělá dobře. Ještě pěkných pár let si jistě v žádném mizerném hororu nezahraje, protože tvrdí, že o svých budoucích úlohách vážně rozmlouvá se svojí šestiletou dcerou. Reesina kariéra se ubírá po docela specifických cestách. Nestačila začínat v množství televizních seriálů jako většina amerických herců její generace ani se stát teenagerovskou hvězdou (nejen hororů). Až jako hvězda hostovala v Přátelích, když už diváci věděli, kdo se to objevil v roli mladší sestry Rachel.
 
Říkalo se o ní, že se nikdy neobjeví na plakátech. Stalo se něco jiného, Reese se každý rok objevuje na několika plakátech velkorozpočtových filmů, ale prý se na nich ani nepoznává. Spíš v nich vidí filmovou postavu, což vlastně považuje za dokonalý stav věci. Po Pravé blondýnce si zahrála úspěšnou módní návrhářku Melanii, která aby se mohla provdat za dobrou partii velkoměsta, musí se vrátit domů do Alabamy a rozvést se. Návrat na jih Spojených států v Melanii probudí temperamentní, ale stále elegantní Jižanku. Jednoduchá romantická komedie o drobných kulturních střetech Sladká Alabama neměla větších ambicí, mnohem větší příležitost ukázat, co umí, jí ve stejném roce poskytl nenápadný snímek Je dôležité mať Filipa. Adaptace tradiční komedie Oscara Wildea Reese naprosto sedla a vedle Colina Firtha a Ruperta Everetta rozhodně nepokulhávala. Neúspěchem hodným pozornosti se stala až Pravá blondýnka 2 s novými tvůrci, ale s Reese Witherspoon podílející se na produkci. Její produkční společnost Type A Films sice nevydělala, ale sama herečka dostala honorář 15 milionů dolarů, což ji postavilo na úroveň nejlépe placených hollywoodských hvězd. Není divu, že za následující Trh márnosti vyinkasovala stejnou částku. Ve Walk the Line přidala vlastní zpěv, což od dívky, která vyrostla ve městě s hudební tradicí Nashville opět nikoho nepřekvapilo a A čo ak je to pravda? je jen další romantická komedie v pořadí, ve které Reese v roli ducha zemřelé Elizabeth dokazuje, že láska je nesmrtelná.
 
Na herectví si nejvíc považuje volnosti, možnosti cestovat a poznávat svět jinak, než ze zásilkových katalogů, jako to dělávala v dětství. Rozhodně se nestydí za své kořeny a svůj prostinký obraz, který vytváří. Přesto tvrdí, že zažívá diskriminaci jakožto blondýnka, Jižanka a herečka. Mohla se těšit již ze dvou nominací na Zlatý glóbus a ze zařazení mezi nejkrásnější lidi světa podle tradičních anket Magazinu People. Vždy usměvavou, elegantní, upravenou a zářící Reese ve vytříbeném osobním stylu si publikum docela oblíbilo, přesto energetická žena s dívčím vzhledem na vrchol popularity a uznání (možná) teprve pomalu stoupá.

Jana "Jeanne" Krátká

Herecká filmografie

Filmy

2018 V pasti času
2017 Gunter Babysits
Který je ten pravý?
Wish List
2016 Zpívej
2015 Divoká dvojka
2014 Cena svobody
Divočina
Skrytá vada
9 Kisses
2013 Devil's Knot
2012 Bahno z Mississippi
Tohle je válka!
2011 Voda pro slony
2010 Poznáš, až to přijde?
2009 Monsters vs Aliens: Mutant Pumpkins from Outer Space (TV film)
Monstra vs. Vetřelci
2008 Čtvery vánoce
2007 Odvlečen
2006 Penelope
2005 A co když je to pravda?
Walk the Line
2004 Jarmark marnosti
2003 Pravá blondýnka 2
2002 Holka na roztrhání
Jak je důležité míti Filipa
2001 Labutí trumpetka
Pravá blondýnka
2000 Americké psycho
Malý Nicky - Satan Junior
1999 Kdo s koho
Nebezpečná síť
Velmi nebezpečné známosti
1998 Městečko Pleasantville
Nebezpečná zásilka
Soumrak
1996 Maniak
Milenec nebo vrah
1994 Do háje, no a co
1993 Jackova ukolébavka
Sami v poušti
1992 Desperate Choices: To Save My Child (TV film)
1991 Divoký květ (TV film)
V měsíčním svitu

TV seriály

2017 Sedmilhářky (TV seriál)
Dostaneš, co potřebuješ (E07)
Horoucí láska (E06)
Když už tě jednou kousne (E05)
další epizody (7)
The Mindy Project (TV seriál)
Girl Gone Wild (S06E07)
2015 The Muppets (TV seriál)
2002 Přátelé (TV seriál) - a.z.
Joeyho rozhovor (S08E19) - a.z.
Simpsonovi (TV seriál)
Srdci neporučíš (S13E11)
2000 Přátelé (TV seriál)
Jak Chandler nedokázal plakat (S06E14)
Rachel a její sestra (S06E13)
1998 Herkules (TV seriál)
1997 Tatík Hill a spol. (TV seriál)
1993 Návrat do Osamělé Holubice (TV seriál)

Dokumentární

2015 Nora Ephron: Všechno je námět
Unfiltered with Renee Young (TV seriál)
2014 Hollywood Film Awards (TV film)
2013 Stevie Nicks: In Your Dreams
2010 Hope For Haiti Now (koncert)
2007 Maquillando entre monstruos (TV film)
2004 V záři reflektorů (TV seriál)
2003 Freedom: A History of Us (TV seriál)
2001 Adam Sandler Goes to Hell
Inside 'Legally Blonde'
1999 The Directors (TV seriál)
1992 HBO First Look (TV seriál)
1987 Biography (TV seriál)

TV pořady

2017 The 74th Golden Globe Awards (TV pořad)
69. Emmy Awards (TV pořad)
2016 Oscar 2016 (TV pořad)
2015 Best Time Ever with Neil Patrick Harris (TV pořad)
Oscar's Red Carpet 2015 (TV pořad)
The EE BAFTA Film Awards 2015 (TV pořad)
The 21st Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
2015 MTV Movie Awards (TV pořad)
87. Annual Academy Awards (TV pořad)
2014 Stand Up to Cancer (TV pořad)
The Tonight Show Starring Jimmy Fallon (TV pořad)
The 2014 Film Independent Spirit Awards (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2014 (TV pořad)
2012 Zlatý Glóbus 2012 (TV pořad)
2011 After Lately (TV pořad)
2011 MTV Movie Awards (TV pořad)
83. Annual Academy Awards (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
Postavte se rakovině (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2010 (TV pořad)
2009 35th Annual People's Choice Awards, The (TV pořad)
81. Annual Academy Awards (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
The Graham Norton Show (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2007 (TV pořad)
79. Annual Academy Awards (TV pořad)
2006 Teen Choice Awards 2006, The (TV pořad)
78. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 Macy's 4th of July Spectacular (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2002 American Idol (TV pořad)
Módní policie (TV pořad)
The Teen Choice Awards 2002 (TV pořad)
74. Annual Academy Awards (TV pořad)
2001 Movie Loft, The (TV pořad)
Revealed with Jules Asner (TV pořad)
Teen Choice Awards 2001, The (TV pořad)
1997 The View (TV pořad)
1996 Show Rosie O'Donnellové (TV pořad)
This Week (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)
1994 Extra (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1988 Live with Regis and Kathie Lee (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1975 Good Morning America (TV pořad)
Saturday Night Live (TV pořad)
1971 Film '72 (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace