foto

Desmond Davis

  • nar. 24.5.1926 (90 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Desmond Davis, známý též jako Desmond Davies či Des Davis, filmový a televizní režisér, se narodil 24. května 1926 v Londýně. V natáčecím prostředí začínal od píky a celá čtyřicátá léta byl k vidění v projektech Britain´s Army Film Unit jako obyčejný kluk s klapkou. Po tomto zdlouhavém prosazovacím období už se Davis podílel jako kameraman na filmech Kapka medu, Osamělost přespolního běžce a Tom Jones významného režiséra Tonyho Richardsona. Jako kameraman byl po ruce i legendárnímu Johnu Hustonovi při Freudovi.

Jeho režijním debutem byl v roce 1964 snímek GIRL WITH GREEN EYES, který byl tentýž rok nominován na hlavní cenu MFF v Benátkách, Zlatého lva. Šestnáctý ročník však ovládla Antonioniho Červená pustina. Další úspěch na sebe nenechal dlouho čekat a Davisovo drama BYLA JSEM TU ŠŤASTNÁ z roku 1965 si odvezlo dvě ceny z filmového festivalu v baskickém San Sebastiánu. O dva roky později se na plátna kin dostala komedie SMASHING TIME, kam režisér obsadil dvojici osvědčených hereček z jeho debutu, Ritu Tushingham a Lynnu Redgrave.

Po sedmdesátých letech, kdy se Davis věnoval pouze televizní práci, přišel v roce 1981 velkofilm SOUBOJ TÍTÁNŮ, jenž měl mohutný divácký ohlas. Poté se opět vrátil k televizní tvorbě, na jejímž poli působí dodnes. Upozornil zejména mysteriózním ZNAMENÍM ČTYŘ, které mu v roce 1983 vybojovalo cenu za nejlepší režii na italském Mystfestu, pořádaného tradičně poblíž San Marina, v přímořské Cattolice.

Ivo "Sfinkter" Hájek

Režijní filmografie

1994 Doggin' Around (TV film)
1990 Chief, The (TV seriál)
1989 The Man Who Lived at the Ritz (TV film)
1988 Love with the Perfect Stranger (TV film)
Zeď strachu (TV film)
1987 In a Glass Darkly (TV film)
1984 Camille (TV film)
Děvčata z venkova (TV film)
Zkouška neviny
1983 Znamení čtyř (TV film)
1981 Souboj Titánů
1979 Measure for Measure (TV film)
1976 The New Avengers (TV seriál)
1969 Nice Girl Like Me, A
1967 Smashing Time
1965 Byla jsem tu šťastná
The Uncle
1964 Girl with Green Eyes
1956 The Adventures of Sir Lancelot (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace