Znamení čtyř (TV film)

Znamenie štyroch

Mysteriózní

Velká Británie, 1983, 103 min

Desmond Davis

Velice solidní detektivka. Z neuspěchaného představování Holmese a Watsona soudím, že v plánu bylo natočit s Ianem Richardsonem víc Sherlocků než jen Znamení čtyř a Psa baskervillského. Škoda, že k tomu nedošlo. Richardson je skvělý. Vžité stereotypy této postavy zlidšťuje humorem a empatií vůči ostatním postavám, takže je mi mnohem sympatičtější než někteří příliš akademičtí Holmesové před i po něm. Překvapivě zdařilý je i dabing s Dalimilem Klapkou (Holmes) a Iljou Prachařem (Watson). Jen jedna věc mi brání udělit pět hvězdiček. Zvolený způsob vyprávění ukazuje střídavě jednání zločinců a Holmesovo pátrání. Tu a tam se stává, že Sherlock příliš zpožděně přichází na něco, co už víme, protože jsme takříkaje "byli při tom" a tyto momenty trochu zpomalují děj. Jiné výhrady ale nemám. 80%(13.11.2010)

Jeden ze tří nejlepších herců Sherlocka v dějinách filmu, z asi dvaceti dalších představitelů tohoto neexistujícího génia literatury.(6.7.2011)

Stejný představitel Sherlocka Holmese jako u Psa baskervillského z téhož roku a stejně kvalitní zpracování knižní předlohy.(8.7.2007)

O ždibec horší než Pes baskervillský, natočený s Ianem Richardsonem ve stejném roce, ale to je spíš dáno samotnou literární předlohou, která nedosahuje kvalit Psa baskervillskýho..(5.5.2009)

Ian Richardson ako Sherlock Holmes, jeden z najlepších filmov o Holmesovi. Rovnomenný film s Jeremy Brettom sa absolútne nechytá. V porovnaní týchto dvoch hercov dávam určite prednosť Ian Richardsonovi.(1.8.2010)