Reklama

Reklama

Mary Carlisle

Mary Carlisle

nar. 03.02.1914
Boston, Massachusetts, USA

zem. 01.08.2018 (104 let)
Los Angeles, California, USA

Biografie

Teprve čtyřletou Mary přivedla do Hollywoodu její nedávno ovdovělá matka. Během oběda s matkou v sídle Universal Pictures si jí všiml Carl Laemmle jr.a nabídl jim screen test. Poprvé se Mary objevila před kamerou v osmi letech po boku Jackieho Coogana ve filmu IF I WERE KING. Mary se ale rozhodla nejprve dokončit školu a teprve poté naplno odstartovat svou filmovou kariéru. Defimitivně se vrátila před kameru v roce 1930, kdy si zahrála v hudebním filmu MADAM SATAN, který produkoval a režíroval Cecil B. DeMille. S nabídkami filmových rolí se roztrhl pytel od roku 1932, kdy byla zvolena jednou z WAMPAS Baby Stars.

V roce 1934 získala roli Doris Andros ve filmu ONCE TO EVERY WOMAN, natočeném podle předlohy A. J. Cronina, ve kterém byli jejími hereckými partnery Ralph Bellamy a Fay Wray. Během 30. let zářila její hvězda v Hollywoodu opravdu jasně, Mary si v té době zahrála hlavní i vedlejší role ve více než dvaceti filmech. Ve třech z nich si zahrála po boku Binga Crosbyho – byl to snímek COLLEGE HUMOR a muzikálové komedie DOUBLE OR NOTHING a DR. RHYTM. Jedním z jejích posledních počinů bylo komediální krimidrama BABY FACE MORGAN z roku 1942, ve kterém si zahrála společně s Richardem Cromwellem a Robertem Armstrongem.Její rozlučkou s filmovým plátnem byl horor DEAD MEN WALK, Mary poté odešla do filmového důchodu. V roce 1949 pak začala svou druhou kariéru manažerky salonu Elizabeth Arden v Beverly Hills.

V roce 1942 se provdala za herce Jamese Blakelyho, ze kterého se postupem času stal producent 20th Century Fox. Manželé spolu měli jedno dítě a žili společně až do Jamesovy smrti v lednu roku 2007. V roce 2010 získala svou hvězdu na hollywoodském chodníku slávy. V roce 2012, ve věku rovných 100 let, je nyní jedinou žijící WAMPAS Baby Star.

ČSFD.cz

Herečka

Reklama

Reklama